Uspješna imunizacija djece u Bosansko-podrinjskom kantonu

“Revidirali smo kartone djece, pozvali roditelje koji su propustili termine za vakcinaciju – i 80% ih se odazvalo!”

Almir Panjeta za UNICEF
Medina Bico
dr. Medina Bičo Photo: UNICEF/Panjeta
05 Juli/srpanj 2021

Emina Pleh iz Goražda stariju kćerku je redovno vakcinisala, a kada joj se rodio sin već s mjesec i pol je imao problema s krajnicima, često je bio na inhalacijama. U međuvremenu je počela i pandemija COVID-19, pa je odlučila da sačeka s redovnom vakcinacijom. Početkom ove godine, dobila je poziv iz Zavoda za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona, podsjetili su je na redovnu imunizaciju, i uputili na pedijatrijsku službu za više informacija, odazvala se i dječak je dobio sve potrebne doze.

“Pozvali su me iz Zavoda i podsjetili me na vakcine koje smo propustili, te da bismo to prije predškolskog trebali obaviti, i mi smo to uradili. Sa mnom su bili kolegice i kolege koji također nisu vakcinisali djecu iz određenih razloga, i ja sam im rekla da su me zvali iz Zavoda pa tako i njih napomenula, tako da su se i oni javili i odveli djecu na vakcinaciju. Od pedijatrice smo dobili sve potrebne informacije, dobio je sve potrebne vakcine kako bi bio potpuno zaštićen, i ostala je još samo ona koja se daje pred školu, već smo se zakazali, i to je to”, kaže Emina Pleh, jedna od oko 500 roditelja iz BPK koji su od početka godine dobili poziv u kojem su ih podsjetili na neke od propuštenih termina za vakcinaciju.

Zavod za javno zdravstvo BPK je u saradnji sa tri doma zdravlja i uz podršku UNICEF-a BiH kroz Program EU i UNICEF-a za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica na zapadnom Balkanu i u Turskoj, od početka godine obavio reviziju svih zdravstvenih kartona djece iz domova zdravlja Goražde, Ustikolina i Prača, za godišta od 2014. do 2020., evidentirani su svi roditelji koji su propustili dovesti dijete na neku od obaveznih vakcina, potom su ih kroz direktnu komunikaciju telefonski kontaktirali i pozvali da se jave svojim pedijatrima, a u domovima zdravlja su dobili sve potrebne informacije o imunizaciji i termine na vakcinalnom punktu.

Emina Pleh iz Goražda
UNICEF/Panjeta
Emina Pleh

 

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medine Bičo, odziv je bio odličan i o oko 80 % pozvanih roditelja se odazvalo i doveli su djecu na vakcinaciju, veliki dio djece vakcinisan je u maju prilikom upisa u osnovnu školu, a trenutno je u toku i drugi krug revizije kako bi se roditelji kontaktirali, utvrdili razlozi nedolaska, te se roditeljima ponudile sve potrebne informacije i riješile eventualne nedoumice.

“Kolektivni imunitet je veoma bitan za zaštitu djece od zaraznih bolesti, i naš kanton je i ranije imao zadovoljavajući obuhvat djece imunizacijom, ali smo primijetili da roditelji na osnovu nekih informacija koje pronalaze na internetu i drugim izvorima odlažu davanje prve doze MRP vakcine djeci do druge ili treće godine, i revizija je pokazala da upravo ta vakcina najčešće nedostaje jer nerijetko usljed odlaganja roditelji jednostavno zaborave na termin, što su nam mnogi i potvrdili kroz direktnu komunikaciju”, govori dr. Bičo, dodajući kako se ovakav način direktnog kontakta s ljudima pokazao vrlo uspješan.

“Zahvaljujući saradnji sa UNICEF-om BiH, problem je prepoznat, i početkom ove godine krenulo se u reviziju svih kartona”, kaže dr. Bičo, dodajući kako je kroz projekat angažovan i saradnik koji je pozivao roditelje. Dodaje kako je kroz stalni kontakt sa domovima zdravlja – posebno sa Domom zdravlja Goražde, u kojem je ujedno i najveći broj djece, uz dobru koordinaciju, sav trud urodio plodom uz značajan napredak, ostvarene kontakte i uspostavljen model za buduće djelovanje.

Proces je, dodaje dr. Bičo, bio usporen tokom marta i aprila kada je bio talas koronavirusa, ali vjeruje da će se kroz drugi krug revizije doći do još doditelja i da će i oni dovesti djecu na vakcinaciju:

“Imunizacija je veoma bitan segment na kojem uvijek aktivno radimo, ali bez podrške UNICEF-a ne bismo mogli uraditi nešto ovako. Pauza uzrokovana pandemijom nas jeste dijelom poremetila, u međuvremenu je i isteklo pet mjeseci projekta, ali nam nije padalo napamet da ne nastavimo sa započetim aktivnostima. Nastavljamo dalje, ne odustajemo i doći ćemo do svakog roditelja i svakog djeteta”, kaže dr. Bičo.

Sanitarni tehničar Eldin Kamenica
UNICEF/Panjeta
Eldin Kamenica

Sanitarni tehničar Eldin Kamenica angažovan na projektu, svakodnevno je kontaktirao roditelje čije spiskove je dobijao iz domova zdravlja, upoznavao ih o propuštenim terminima i upućivao da se jave u dom zdravlja. Za kontakte roditelja čiji su brojevi nedostajali u kartonima ili su u međuvremenu promijenjeni snalazio se na razne načine, kontaktirao ih je preko društvenih mreža, neke preko poznanika, ali su, kaže, na kraju svi kontaktirani i dobili poziv i sve potrebne informacije. Dodaje kako su skoro svi roditelji koje je kontaktirao imali pozitivne reakcije.

“U najvećem broju slučajeva radilo se o tome da su roditelji jednostavno zaboravili na neki od termina, i redovno su nam se zahvaljivali što smo ih pozvali i podsjetili, javljali se u dom zdravlja i dogovarali termine za vakcinaciju, i na koncu vakcinisali djecu. Bilo je i onih koji su u početku odbijali, imali neke svoje razloge, ali su se mnogi javili doktorima, razgovarali s njima i dobili sve potrebne informacije, te na koncu ipak odlučili da je vakcinacija najbolja zaštita za njihovo dijete”, kaže Eldin Kamenica.

Azemina Baščelija, odgovorna sestra u dječijem dispanzeru Doma zdravlja Goražde
UNICEF/Panjeta
Azemina Baščelija

Nakon upućivanja u dom zdravlja, ništa se ne prepušta slučaju i dalje se nastavlja direktna komunikacija s roditeljima, a prema riječima Azemine Baščelije, odgovorne sestre u dječijem dispanzeru Doma zdravlja Goražde, takav vid komunikacije pokazao se vrlo uspješnim. Nakon primljenih poziva iz Zavoda roditelji su se jako brzo počeli javljati u dječiji dispanzer gdje su im zakazivali termine za svako dijete, a posebno nakon što je otvoren izdvojeni vakcinalni punkt u ambulanti “Prvi maj” isključivo za tu namjenu.

“Iako mi u njihove knjižice svaki put upišemo datum i vrijeme svake naredne vakcinacije, roditelji nekad jednostavno zaborave, odu na posao i ne padne im napamet, ili pomisle da je to neki drugi datum. Tako da je taj podsticaj bitan,  ako na dan zakazanog termina zauzeti pa mogu dovesti dijete poslije, sačekamo ih da dođu i da se dijete vakciniše, i oni su jako zadovoljni. Ako djeca nakon što prime jednu, ne dođu na neku od narednih zakazanih vakcina, roditelja svakog djeteta pozivamo da bismo dobili povratnu informaciju zbog čega nisu došli, kada će moći ponovo doći, i tada se zakazuje novi termin”, kaže Azemina Baščelija, dodajući kako se veliki broj roditelja tokom marta i aprila jednostavno nisu mogli odazvati s obzirom da je veliki broj njih bio i u izolaciji tokom vala pandemije. Podsjeća da je nakon stabilizacije epidemiološke situacije urađena nova revizija i ponovo se krenulo sa pozivanjem roditelja koji dolaze i zakazuju termine za vakcinisanje njihove djece, te predviđa da će do kraja godine biti vakcinisana sva djeca koja u tom periodu mogu i trebaju biti vakcinisana.

Finansiranje Programa za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica na zapadnom Balkanu i u Turskoj dio je paketa pomoći Evropske unije za zapadni Balkan kao odgovor na COVID-19.