GAZA JE POSTALA GROBLJE HILJADA DJECE

Ovo je sažetak onoga što je portparol UNICEF-a James Elder – kome se može pripisati citirani tekst – rekao na današnjem brifingu za novinare u Palati nacija u Ženevi

31 Oktobar/listopad 2023
GAZA JE POSTALA GROBLJE HILJADA DJECE
UNICEF/Ajjour

ŽENEVA, 31. oktobar 2023. – „Od prvih dana neviđenog sukoba u Pojasu Gaze, UNICEF je bio jasan i direktan u pogledu potrebe za hitnim humanitarnim prekidom vatre, kako bi se omogućio protok humanitarne pomoći, a oteta djeca bila puštena na slobodu. Kao i mnogi drugi, vapili smo da ubijanje djece prestane.

“Naši najveći strahovi u vezi sa prijavljenim brojevima ubijene djece koji su postali desetine, zatim stotine, a na kraju i hiljade, ostvarili su se za samo dvije sedmice. Brojke su užasavajuće; prijavljeni broj od 3.450 ubijene djece, zapanjujuće raste svakim danom.

“Gaza je postala groblje za hiljade djece. I pravi pakao za sve ostale.”

“I pored toga, prijetnje djeci idu dalje od bombi i minobacača. Djeca su žedna i istraumirana.

“Više od milion djece u Gazi nema pristup pitkoj vodi. Kapacitet proizvodnje vode u Gazi je samo 5 posto od uobičajene dnevne proizvodnje. Smrt djece – posebno novorođenčadi – zbog dehidracije je sve veća prijetnja.

“Nesma, kolegica iz UNICEF-a, koja živi i radi u Gazi ima dvoje djece, 4-godišnju Taliju i 7-godišnjeg Zaina i kaže: Srce mi se slama kada vidim kako djeca oko mene traže šolju čiste vode i ne mogu je pronaći. Zain stalno traži običnu vodu.

Nesma misli na ispravnu vodu za piće, a ne na slanu vodu, koja je trenutno jedina dostupna i od koje se Zain i mnoga druga djeca mogu samo razboljeti.

A tu je i trauma. Kada borbe prestanu, ostaje transgeneracijski teret  za djecu i njihove zajednice. Prije posljednje eskalacije, više od 800.000 djece u Gazi – tri četvrtine njih – bilo je u potrebi mentalne i psihosocijalne podrške. To je bilo prije ovog košmara.

“Nesma je objasnila i traumu kroz koju prolazi njena četvorogodišnja kćerka Talia, koja pokazuje teške simptome stresa i straha, a sada se samopovređuje, čupajući si kosu i češući si noge dok ne prokrvare. A ipak kako njena majka objašnjava: nemam luksuz da razmišljam o mentalnom zdravlju svoje djece. Stalno sebi govorim: ‘Nesma, održi ih u životu.’ A kada se sve ovo završi, pružit ću im mentalnu podršku i medicinsku njegu.

“I zato ponovo kažemo, u ime Talije i Zaina, i ostalih 1,1 miliona djece u Gazi koja preživljavaju noćnu moru: Potreban nam je hitan humanitarni prekid vatre. I svi pristupni prelazi u Gazu moraju biti otvoreni za siguran, neprekidan i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći, uključujući vodu, hranu, medicinske potrepštine i gorivo.

“Ako ne bude primirja, nema vode, nema lijekova i nema oslobađanja otete djece. Onda srljamo prema još većim strahotama i stradanjima nevine djece.”

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u