Učenje u ranom detinjstvu

UNICEF radi na tome da se obezbedi pristup kvalitetnom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju, čime se stvara prilika za učenje za svu decu.

Deca u igri u vrtiću
UNICEF Srbija/2017/Pančić

U Srbiji samo polovina dece uzrasta od 3 do 5,5 godina pohađa vrtiće.

Deca najviše uče u prvim godinama života. Učešće u programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja podstiče učenje u ranom detinjstvu i stvara čvrstu osnovu za dalji uspeh.

Učenje u ranom detinjstvu pomaže deci da postanu pozitivne, samopouzdane i sposobne osobe i stvara dobru osnovu za učenje.

Učestvujući u programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, deca uče kako da stvaraju prijateljstva, kako da se igraju i istražuju, kako da budu hrabra i probaju nove stvari, kako da razmišljaju i rešavaju probleme i kako da dele ideje sa drugima.

Deca u igri u vrtiću
UNICEF Srbija/2013/Pirozzi

UNICEF, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, javnim ustanovama i akademskom zajednicom, razvija jak sistem i obezbeđuje jednak pristup svoj deci, sa fokusom na uključivanje dece iz osetljivih grupa.

Samo 9% dece iz najsiromašnijih porodica i 6% dece koja žive u romskim naseljima pohađa vrtiće, za razliku od 82% dece iz najbogatijih domaćinstava.

Deca u igri u vrtiću
UNICEF Srbija/2017/Pančić

Mi radimo na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja tako što razvijamo nove osnove programa i jačamo kompetencija vaspitača, roditelja i drugih aktera.