Zajedno osvajamo internet

Vasilisa Pješčić (6) voli da sluša muziku, gleda crtaće i video snimke pandi i žirafa na internetu. Voli i bakama telefonom da šalje poruke, fotografije, crteže princeza i stikere.

Ivana Miljković
Deca u vrtiću uče da koriste kompjuter.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
06 Avgust 2019

Beograd, 6. avgust 2019 - Šestogodišnja Vasilisa Pješčić voli da sluša muziku, gleda crtaće i video snimke pandi i žirafa na internetu. Voli i bakama telefonom da šalje poruke, fotografije, crteže princeza i stikere.

Vasilisa zna sama da uključi televizor, i preko Jutjuba pusti crtani film. Zna i šta ne sme.

„Nepoznatima na ulici i na internetu ne smeš da kažeš kako se zoveš i gde živiš. A ako ti se na računaru pojavi nešto što ne želiš da gledaš ili ti iskoči kvadratić i u njemu piše neko nepoznat, odmah ga zatvoriš i zoveš mamu i tatu“, samouvereno objašnjava ova bistra devojčica.   Vasilisa sve to zna jer je sa mamom gledala crtaće koji su deo digitalnog vodiča za bezbednost dece na internetu.

Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine.

A u vrtiću „Mileva Marić Ajnštajn“ na Novom Beogradu, sa još  50 drugara i drugarica i njihovih roditelja učestvovala je u radionicama koje su organizovane u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu- pametno od početka“, a koji su pokrenuli UNICEF i Telenor, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta. Radionice je redovno posećivala i Vasilisina mama Aleksandra. 

„Iako smo dosta znali o prednostima i manama interneta, posle učešća na radionicama, počeli smo više da obraćamo pažnju na to šta i koliko naša deca gledaju na računaru ili telefonu“, kaže Aleksandra.

Sve što je zanima o računarima i internetu Vasilisa pita mamu i vaspitačice.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Sve što je zanima o računarima i internetu Vasilisa pita mamu i vaspitačice.

Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine. Sa približno pet godina počinju da koriste kompjuter i mobilni telefon, a dve trećine roditelja i vaspitača nema dovoljno znanja i veština da ih zaštiti od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu“.

„Kada je Vasilisa imala godinu i po dana davala sam joj da gleda crtaće dok jede. Dok je rasla skoro da je postala zavisna od njih. Sada smo joj ograničili gledanje - jedan crtani prepodne, jedan popodne“, kaže Aleksandra.

„Neka deca predškolskog uzrasta već znaju da skinu sa interneta igrice i instaliraju ih.“

Branka Paunović, jedna je od nekoliko vaspitača koji su prošli obuku o bezbednom korišćenju interneta.   

„Deca danas mnogo znaju o internetu i računarima, ali malo o tome kako da ih koriste bezbedno i kako da se zaštite. Ima informisane dece, koja umeju da se ponašaju u virtuelnom svetu, ali postoje i ona koja nisu toliko upućena jer telefoni, tableti i računari nisu svima jednako dostupni. Svakako, predškolski uzrast je pravo vreme da se upoznaju sa prednostima i manama interneta“, tvrdi Branka.

Vasilisa (6) samo sa mamom sme da pretražuje po internetu zanimljive snimke životinja.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Vasilisa (6) samo sa mamom sme da pretražuje po internetu zanimljive snimke životinja.

I vaspitači i roditelji svesni su činjenice da deca danas rastu uz moderne tehnologije i da im se ne može uskratiti korišćenje digitalnih uređaja. Potrebno ih je, slažu se i jedni i drugi, naučiti kako da ih koriste kreativno i bezbedno. 

„Verovali ili ne neka deca predškolskog uzrasta već znaju da skinu sa interneta igrice i instaliraju ih. Mi ih učimo da prepoznaju oznake koje govore da li su bezbedne za njih. Kroz radionice smo uticali i na roditelje da prilagode sadržaje koje deca gledaju, ali i da prate koliko vremena provode za računarom. Postigli smo značajan korak napred. Sada imamo pozitivan stav o digitalnim tehnologijama i učimo decu da ih koriste kao alat za informacije, komunikaciju, igru i razvoj veština“ objašnjava vaspitačica. 

Veliki broj dece predškolskog uzrasta već zna da koristi mobilni telefon.
UNICEF Srbija/2019/Vaš
Veliki broj dece predškolskog uzrasta već zna da koristi mobilni telefon.

„Učenje o bezbednosti na internetu je deo vaspitanja. Mi ih uvodimo u taj digitalni svet i moramo i da ih učimo kako da ga koriste i kako da se u njemu ponašanju, objašnjava Nataša Radojević, psiholog u vrtiću.  

Tvrdi i da je jako važno da vaspitno obrazovne ustanove, vrtići i škole, što više uče decu o zaštiti od zloupotreba u digitalnom svetu i bezbednom ponašanju dece na internetu.