Osnaživanje devojčica da nauče programiranje

Almira i Valentina - su dve devojčice od preko 1000 dece, koliko će ih proći kroz program UNICEF-a i Startita „Učenje za 21 vek”.

Jelena Obućina
08 Decembar 2020

Almira Emini plašila se da je zaboravila sve što je naučila za 3 dana obuke. Razlog je jednostavan - nema kompjuter kod kuće. Zato stidljivo kaže:

Neko je možda i vežbao da radi te stvari, posle ta tri dana, a neko nije”.  

Almira i trener prolaze kroz osnovne programiranja
UNICEF Srbija/2020/Vaš

Almira i druga deca iz osetljivih grupa koja nemaju pristup digitalnom okruženju, uređajima ili obuci, posebno su važna u programu „Učenje za 21. vek”. Projekat teži tome da deca  kroz učenje i igru razviju algoritamsko razmišljanje i programiraju koristeći jednostavan kod. Almiri je bilo potrebno svega par minuta da se priseti kako da velike probleme rešava malim koracima i kreativno misli. Posle par minuta sa trenerom, samouverena je.

Ovo je robot, a ovo je tablet, savršeno je, nije ništa teško da se nauči“, poručuje drugim devojčicama.   

UNICEF/2020/Vaš

Almira i druga deca iz osetljivih grupa koja nemaju pristup digitalnom okruženju, uređajima ili obuci, posebno su važna u programu „Učenje za 21. vek”, koji podržava NCR fondacija. 

 Projekat teži tome da deca  kroz učenje i igru razviju algoritamsko razmišljanje i programiraju koristeći jednostavan kod. Almiri je bilo potrebno svega par minuta da se priseti kako da velike probleme rešava malim koracima i kreativno misli. Posle par minuta sa trenerom, samouverena je.  

"Pa nisam znala, ali kad smo stigli u tu radionicu, naučili smo mnogo i bilo je zabavno”.  

Pomoću digitalnih veština i alata deca u marginalizovanim sredinama postaju nezavisnija, povećavaju otpornost i stiču veći pristup mogućnostima za učenje, zdravstvenoj zaštiti i informacijama - posebno u nesigurnim vremenima. Ako ne znaju engleski to nije prepreka. Kroz boje i oblike brzo nauče osnove programiranja.   

Supervizor projekta Ranko Trifković́ , objašnjava još,  da su 60 odsto polaznica devojčice koje je posebno potrebno osnažiti jer se tako zatvara socijalni i digitalni jaz. 

Zato što devojčice kad su uzrasta ispod 14 godina, vrlo su zainteresovane za tehnologiju, a nema programa koji to mogu da im omoguće. Posle se same otklanjanju od tehnologije jer pomisle da to nije damski.” Zato su potrebni dodatni napori i zalaganja da se to premosti. Zato su potrebni dodatni napori i zalaganja da se to premosti.  

Valentina je uverena, to joj se neće desiti. Sada, posle radionice, zna čime želi da se bavi kad poraste.  

„Volela bih u životu da se nešto bavim, sa nečim što ima sa računarima i internetima.”  

Almira i Valentina rade sa trenerom
UNICEF Srbija/2020/Vaš

Podaci iz 60 osnovnih i srednjih škola iz Srbije pokazuju da je svega 5 odsto dece u stanju da kreira sadržaj na internetu. Damir Vranec, jedan od učitelja koji radi u organizaciji „Hleb života“ sa romskom decom iz Surčina, kaže da ih je poziv Startita i UNICEF-a obradovao i da se iznenadio odzivom dece.  

Prijavilo nam se 4 dečaka i 7 devojčica, što je vrlo interesantno pošto devojčice nisu baš sklone da idu na takva predavanja. Ali ovde se pokazalo vrlo interesantnim što su se prijavile, a posebno to koliko su bile angažovane i aktivne na ovim radionicama.“ 

Almira i Valentina prijavile bi se za novu besplatnu radionicu. Kažu da im je mnogo značila i zbog učenja i zbog druženja. Podaci UNICEF-a pokazuju, 95 odsto dece misli da su besplatne obuke jedan od boljih načina da im se približe digitalne veštine. Na pitanje na koji način bi trebalo najpre da se uključi veći broj devojčica, ali i marginalizovanih mladih, da bi se postigao jednak pristup digitalnim tehnologijama za sve, 28 odsto mladih odgovara na dva načina: kroz prilagođene programe i kroz lakši pristup opremi. A program „Učenje za 21. vek” je samo jedan od načina za postizanje ovog cilja.