Željanin put do ostvarenja snova

Željana (17) jedna je od mnoge dece čije porodice pripadaju najsiromašnijem delu stanovništva u Srbiji.

Vladimir Banić
Željana Ambruš (17), crta šemu reciklaže.
UNICEF Srbija/2018/Shubuckl
28 Septembar 2018

‘’Moja je velika želja da upišem fakultet, ali ne znam da li ću moći. Moji roditelji nemaju novca, ali ja ću se potruditi da ga sama zaradim, jer više od svega želim da se bavim poslom vaspitačice, a za to mi je potreban fakultet’’, kaže Željana Ambruš, sedamnaestogodišnja učenica završnog razreda Tehničke škole „23. maj“ u Pančevu.

Željana je jedna od mnoge dece čije porodice pripadaju najsiromašnijem delu stanovništva u Srbiji. Roditelji rade povremene poslove, uglavnom poljoprivredne, na njivi, i neretko im Željana pomaže.

Kaže da je po polasku u srednju školu imala problem da je sva deca u odeljenju prihvate.

‘’Jedna devojčica me je zadirkivala zbog toga što mi je mama Romkinja.  Posvađala sam se s  njom,  i kada sam došla kući rekla sam mami da želim da me ispiše iz škole. Mama nije znala šta da radi i možda bi me i ispisala da ja nisam sutradan razgovarala sa nastavnicom Natašom koja mi je razredni starešina. Ona mi je objasnila da će ta ista devojčica sa kojom imam problem, kako vreme bude prolazilo i kako me bude upoznala bolje, postati moja drugarica i tako je i bilo. Ja sam tada rešila da ostanem u školi”, priča Željana.

Kaže i da njena mnogobrojna porodica živi u maloj kući, i da im je često jedino primanje socijalna pomoć.

“Kada je ta pomoć jedne zime kasnila tri meseca, mi nismo bili u stanju da platimo dug za struju i ona nam je isključena. Pao je veliki sneg, a ja nisam imala obuću sa kojom bih mogla da izađem iz kuće i dođem u školu, pa sam izostala sa nastave’’, kroz suze se priseća Željana.

Kaže da je strahovala da škola neće imati razumevanja za njenu tešku materijalnu situaciju i da će je isključiti.

Kada je ta pomoć jedne zime kasnila tri meseca, mi nismo bili u stanju da platimo dug za struju i ona nam je isključena. Pao je veliki sneg, a ja nisam imala obuću sa kojom bih mogla da izađem iz kuće i dođem u školu, pa sam izostala sa nastave.

Željana (17)

Zorica Prpa, psihološkinja u školi se seća Željaninog problema.

Kaže da se mnogo učenika njihove škole nalazi u sličnoj situaciji i da škola radi na tome da zadrži učenike koji iz brojnih razloga žele da napuste školovanje.

Mehanizme i načine kako da u tome budu što uspešniji stekli su kroz učestvovanje u projektu “Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema Republike Srbije“, koji su sprovodili UNICEF u Srbiji, Centar za obrazovne politike i Ministarstvo  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz finansijsku podršku kompanije UNIQLO.

Zorica Prpa, psihološkinja u školi.
UNICEF Serbia/2018/Shubuckl

„Siromaštvo je jedan od najčešćih razloga za napuštanje školovanja. Roditelji uglavnom nisu u mogućnosti da finansiraju  prevoz dece do škole, kao ni užinu i garderobu, pa su deca prinuđena da napuste školu i počinju da rade.“

Zorica Prpa, psihološkinja u školi

Oko 30 odsto dece iz najsiromašnijih porodica završi samo osnovno obrazovanje, zbog čega kasnije teže nalaze posao i lakše  upadaju u začarani krug siromaštva. 

U Tehničkoj školi u Pančevu čak 45 učenika, od 50 koji su bili na ivici da napuste školovanje, završava ili je već završilo srednju školu. 

„U skladu  sa UNICEF-ovim smernicama, uspostavili smo timove koji rade na individualizovanim  merama podrške za učenike u riziku od osipanja. Svaki tim uključuje Centar za socijalni rad,  školsku pedagoško-psihološku službu,  razrednog starešinu, dete koje je u riziku od napuštanja škole i roditelje.  

To konkretno znači da se po otkrivanju rizika da dete hoće da napusti školu alarmira služba socijalnog rada koja daje podatke o imovnoj situaciji porodice i pomaže porodicama da dobiju pomoć od države na koju imaju pravo‘’, kaže Zorica Prpa.

Oko 30 odsto dece iz najsiromašnijih porodica završi samo osnovno obrazovanje, zbog čega kasnije teže nalaze posao i lakše  upadaju u začarani krug siromaštva. 

Dodaje da se deci koja imaju materijalnih problema obezbeđuje besplatna užina, a zahvaljujući projektu dobili su i donaciju koja je tokom tri godine pokrila kupovinu karata za prevoz učenika koji nemaju novca da ga sami plate. Porodici se dodatno olakšava školovanje učenika i kroz obezbeđivanje besplatnih udžbenika.

‘’Razredne starešine i mi, stručni saradnici, razgovaramo sa detetom i sa roditeljima, da bismo im objasnili koliko je obrazovanje važno.  A detetu koje je u riziku određuje se drug-mentor koji mu pomaže’’, objašnjava Zorica Prpa.

Željana Ambruš na času.
UNICEF Srbija/2018/Shubuckl
Željana Ambruš na času.

Željanina nastavnica Nataša Sekulić, koja je kao razredni starešina prati kroz školovanje, ubeđena je da će Željana završiti školu i steći diplomu za par meseci.

‘’Vrlo je važno to da se sa učenicima dosta razgovara, naročito kada izraze želju da napuste školu ili kad primetimo da dugo izostaju sa nastave. Od prve takve situacije kod Željane, nas dve smo dosta razgovarale. Iskreno i otvoreno“, priča Nataša Sekulić.  

Objašnjava da se kroz razgovor bolje upozna dete i saznaju razlozi zašto želi da napusti školu. 

„To najčešće nije zato što ne voli da ide u školu, već zato što postoje problemi koje ne može samo da reši. A, mi, škola, smo tu da pomognemo. Zato sam imala blisku komunikaciju i sa njenim roditeljima“, kaže nastavnica Sekulić. 

Razredni starešina Nataša Sekulić i učenica Željana Ambruš.
UNICEF Srbija/2018/Shubuckl
Razredni starešina Nataša Sekulić i učenica Željana Ambruš.

Željana će biti prva osoba u svojoj porodici koja će steći srednjoškolsko obrazovanje.

Kaže da to ne bi bilo moguće bez podrške i pristupa koji su prema njoj imale razredna,  psihološkinja i direktorka škole. Nada se da će njen mlađi brat poći njenim stopama. 

Dok briše suze izlažući planove kako će podrediti sve tome da zaradi novac za nastavak školovanja na fakultetu, prekida je psihološkinja Zorica Prpa koja prvi put čuje za tu njenu nameru.

Objašnjava da postoje brojni podsticajni obrazovni programi za pripadnike manjinskih populacija koji podrazumevaju besplatno studiranje, mesto u studentskom domu, pa čak i studentske kredite.

Željana Ambruš sa drugaricama iz odeljenja.
UNICEF Srbija/2018/Shubuckl
Željana Ambruš sa drugaricama iz odeljenja.

Željana sluša sa nevericom. U oči joj se vraća sjaj sa kojim je pričala o tome da želi da bude uzor mlađem bratu.

Odjednom, taj dan dobija potpuno drugačiji tok, a budućnost za koju je mislila da će biti preteška, ali da će se za nju snažno boriti, sada je mnogo lakša i na dohvat ruke.