Zajednička izjava izvršne direktorke UNICEF-a Ketrin Rasel i generalnog direktora SZO dr Tedrosa Adanoma Gebrejesusa povodom Svetske nedelje dojenja

01 Avgust 2022
breastfeeding 2022
UNICEF Srbija/2021/Szabo

NJUJORK/ŽENEVA, 1. avgust 2022 – „Kako globalne krize nastavljaju da ugrožavaju zdravlje i ishranu miliona beba i dece, važnost dojenja kao najboljeg mogućeg početka života je očiglednija nego ikad.

„Ove Svetske nedelje dojenja , pod temom Korak napred za dojenje: Obrazujte i podržite, UNICEF i SZO pozivaju vlade da odvoje veća sredstva za zaštitu, promociju i podršku politikama i programima dojenja, posebno za najugroženije porodice koje žive u vanrednim situacijama.

„Tokom vanrednih situacija, uključujući one u Avganistanu, Jemenu, Ukrajini, na Rogu Afrike i u Sahelu, dojenje garantuje bezbedan, hranljiv i dostupan izvor hrane za bebe i malu decu. Nudi moćnu liniju odbrane od bolesti i svih oblika pothranjenosti dece.

„Dojenje takođe deluje kao prva bebina vakcina, štiteći je od uobičajenih dečjih bolesti.

„Ipak, emocionalni stres, fizička iscrpljenost, nedostatak prostora i privatnosti i loši sanitarni uslovi koje doživljavaju majke u kriznim područjima znače da mnoge bebe propuštaju prednosti dojenja koje im pomaže da prežive.

„Globalno, manje od polovine svih novorođenih beba biva dojeno u prvom satu života, što ih čini ranjivijim na bolesti i povećava rizik od smrti. Samo 44% novorođenčadi je isključivo dojeno u prvih šest meseci života, što je manje od cilja Svetske zdravstvene organizacije od 50% do 2025.

„Zaštita, promocija i podrška dojenju važniji su nego ikad, ne samo za zaštitu naše planete kao krajnjeg prirodnog, održivog, prvog sistema ishrane , već i za opstanak, rast i razvoj miliona beba.

„Zbog toga UNICEF i SZO pozivaju vlade, donatore, civilno društvo i privatni sektor da pojačaju napore za:

  • Davanje prioriteta ulaganju u politike i programe podrške dojenju, posebno u kriznim oblastima i situacijama.
  • Obučavanje zdravstvenih radnika i radnica u ustanovama i zajednicama onim veštinama koje su im potrebne za pružanje kvalitetnog savetovanja i praktične podrške majkama da uspešno doje.
  • Zaštititu roditelja, staratelja i zdravstvenih radnika i radnica od neetičkog marketinškog uticaja industrije proizvoda koji predstavljaju zamenu za majčino mleko, tako što će u potpunosti usvojiti i primeniti Međunarodni kodeks marketinga zamena za majčino mleko kao i njihovu zaštitu i u kriznim područjima.
  • Sprovođenje politika prilagođenih porodici, koje majkama pružaju vreme, prostor i podršku koja im je potrebna da doje.
Podaci iz MICS 6 Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece iz 2019. godine kažu sledeće:

Iako je u oblasti podrške dojenju u Srbiji postignut značajan napredak u poslednjih nekoliko godina, tek svako četvrto dete u opštoj popilaciji je isključivo dojeno u prvih 6 meseci svog života, čime je steklo prednost, u odnosu na drugu decu, da dobije najkvalitetniju ishranu u prvim mesecima, svoju prvu i najvažniju prirodnu zaštitu od opasnih bolesti, veću šansu da zdravo raste u krugu sigurnosti i bliskosti sa svojom majkom. Deca na ovom uzrastu iz romskih naselja se još manje mogu pohvaliti ovakvom prednošću, jer je svega 8,3% njih isključivo dojeno.

Po samom rođenju, u prva tri dana života, manje od 40% dece u Srbiji je dobilo majčino mleko kao svoj prvi obrok. Isto tako, svega 7,7% novorođenčadi je započelo svoje iskustvo dojenja u prvom, i za bebu i za mamu „zlatnom“ satu, iako je poznato da se kolostrum, nezamenljivo i belančevinama bogato mleko koji sadrži antitela, leukocite, imunoglobuline, matične ćelije, štiti bebu od infekcija i teških bolesti, a luči se u prvih 5 dana od porođaja. Rani početak dojenja ima snažan uticaj na uspešnost i istrajavanje u dojenju u kasnijim mesecima.

Dojenje je jedan od načina da se osigura zdrav početak života za svako dete, posebno u kriznim situacijama, i ono je jednako blagotvorno za bebe i majke u periodu od prvih šest meseci, i kasnije, kada se uvedu čvrste namirnice, do navršene druge godine života deteta i duže. Potrebno je uložiti dodatne napore da se poveća i procenat dece dojene i u prvoj godini života koji sada iznosi svega 26,7 % u opštoj i 48,1% u populaciji koja živi u romskim naseljima).

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.