Briga o zdravlju deteta počinje dojenjem i imunizacijom

Portal Telegraf i Unicef udružili snage u promociji podrške dojenju i imunizaciji dece

13 April 2023
telegraf i unicef
UNICEF Srbija/2023/Nikola Anđić

Verujemo da ste više puta čuli kako je za novorođenče važno da njegova prva hrana bude majčino mleko. I zaista, za nov život ne postoji ništa tako savršeno i idealno po sastavu što bi ga zamenilo. 

Dojenje je jedinstveno iskustvo kojim započinje majčinstvo i„najbolja hrana“ koja se stalno prilagođava kako beba raste. Dojenje za bebu znači i inicijalnu prirodnu zaštitu za bebu. Dojenje ima važan psihološki efekat na vezu majke i deteta. Tako se gradi bliskost i snažna veza između bebe i mame.   

Na rođenju i u prvim godinama, imunski sistem beba i male dece nije potpuno formiran i sazreo da bi se odbranio od ozbiljnih infekcija. Zato je važno da svaka beba ili malo dete na vreme primi potrebne vakcine koje će mu pomoći da izgradi imunitet. 

Iako je vakcinacija je dokazano najdelotvorniji način da se spasu dečiji životi, uprkos tome, uočavamo određeni pad u obuhvatu dece imunizacijom. Nepoznanice i izazovi koje je donela pandemija KOVID-19 kao i nepouzdanost informacija koje dođu do roditelja neki su od osnovih uzroka ovakvog stanja.  

U cilju podizanja svesti o važnosti podrške dojenju i imunizaciji dece, kao i o načinima za prevazilaženje barijera i zabrinutosti roditelja, portal Telegraf.rs i Unicef u Srbiji su udružili snage kako bi roditelji imali širu mrežu saveznika oko sebe. 

Na skupu povodom zvaničnog pokretanja saradnje na temu dojenja i imunizacije,  dr Ljiljana Stanković, neonatolog, dr Srđa Janković, imunolog, dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj UNICEF-a,  Gordana Plemić, predsednica udruženja „Roditelji predstavnici portala Telegraf.rs i grupe Comtrade podsetili su na značaj podrške koja je roditeljima važna da bi prevazišli svoje barijere i zabrinutosti.  

Dr Jelena Zajeganović Jakovljević je na početku istakla: „Na najranijem i najosetljivijem uzrastu deteta, podrška dojenju i pravovremenoj imunizaciji deteta je ključna. Nadamo se da ćemo kroz ovu saradnju uspeti da odgovorimo na mnoga pitanja roditelja, jer svima nam je stalo da se poveća uspešnost i istrajavanje u dojenju, i da svako dete dobije pravu zaštitu. 

Izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik portala Telegraf.rs je podsetio da je roditeljima „potreban širok front podrške, od medija, organizacija kao što je Unicef, stručne javnosti, države da bismo se svi zajedno izborili sa barijerama“.  

„Uz puno razumevanja da je razloga i motiva zašto neko postupa na jedan ili drugi način mnogo, želimo da pružimo podršku tako što ćemo reč dati stručnjacima, ljudima koji se svakodnevno bave ovim temama, ali i samim roditeljima koji svojim iskustvom i iskrenim pričama žele da pomognu. Ovo želimo što pre da ostvarimo kroz zajedničko partnerstvo“, istakla je Anja Aleksić, predstavnica Comtrade grupe za društveno odgovorno poslovanje, i članica UNICEF Poslovnog odbora za decu.

Olgica Kravljača, urednica portala Ona.rs je najavila da će na portalima Ona.rs i eKlinika biti objavljeno više od 50 tekstova, kao i podkasta sa odabranim stručnjacima, i da će na osnovu iskustva roditelja i saveta stručnjaka biti razvijeni i edukativni videi za roditelje.ׅDr Ljiljana Stanković je podsetila: „Zaboravili kakva je uloga majke, deteta, koji je značaj prvog zagrljaja, prvog podoja. Zaboravili smo da pričamo o tome dok je mama trudna. Apel je svima nama da kontinuirano delujemo na mladi svet koji dolazi.“ 

dr Srđa Janković je objasnio kako dete kroz dojenje stiče inicijalnu otpornost zahvaljujući majčinom mleku koji sadrži supstance koje brane organizam bebe. Isto tako, imunski sistem bebe uči kako da ne napada ono što ne treba. Dojenjem se stiče imunotolerancija prema materijama koje kasnije mogu da budu imunoalergeni. Što se imunizacije tiče, tu je stvar jasna. To je tekovina civilizacije, najznačajnije sredstvo koje nas štiti od stravičnih bolesti, od kojih mnoge, upravo zahvaljujući vakcinaciji, više ne viđamo oko nas.“ 

Gordana Plemić je antenatalni period istakla kao ključan za podršku: „To je period kada se ona priprema za roditeljstvo, i dojenje je prva i polazna tačka na tom putu.“ 

Zvaničnom sastanku koji je značio i početak saradnje prisustovali su dr Ljiljana Stanković, neonatolog, dr Srđa Janković, imunolog, Gordana Plemić, predsednica udruženja „Roditelj", predstavnici Unicefa: dr Jelena Zajeganović Jakovljević, Ivana Vojvodić, Vesna Savić Dukić; ispred Comtrade grupe je bila Anja Aleksić, članica Poslovnog odbora Unicefa, a redakciju Telegrafa predstavljali su Igor Ćuzović, izvršni direktor i glavni odgovorni urednik portala Telegraf.rs, Olgica Kravljača, urednica portala Ona.rs, i Vesna Stanimirović, urednica portala eKlinika. 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.