Unapređenje lokalnih usluga za decu i porodice

Prvi intersektorski sastanak Grada Niša

14 Mart 2024
pro projekat niš
UNICEF Srbija/2024

Niš, 13. mart 2024 - Održan je prvi intersektorski sastanak Grada Niša povodom unapređenja kvaliteta lokalnih usluga za decu i porodice – Porodično orjentisane rane intervencije za decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihove porodice (PORI).

Unapređenje usluga dnevnog boravka, pomoć u kući, savetovališta za porodicu, kao i drugih inovativnih usluga realizovaće se u naredne dve godine u saradnji sa UNICEF-om u Srbiji, a u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske. 

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici gradske uprave Niš, predvođeni zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović, rukovodioci doma zdravlja, centra za socijalni rad, Centra za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite „Mara“, Instituta za javno zdravlje Niš, predstavnici predškolske ustanove, Školske uprave Niš, predstavnici lokalnog tima za PORI, i udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju „DAN,“ kao i predstavnici UNICEF-a i Stalne konferencije gradova i opština, potvrđen je značaj intersektorske saradnje i predloženo formiranje stalnog radnog intersektorskog tela koje će se baviti pitanjem roditeljstva sa posebnim fokusom na roditelje dece najmlađeg uzrasta iz posebno osetljivih kategorija.

Na sastanku je potvrđena potreba za uspostavljanjem saradnje između svih opština i relevantnih institucija u Nišavskom okrugu radi unapređenja saradnje u pružanju usluga deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.