Sve je ok kada tražiš pomoć

Platforma za informisanje i podršku mladima o mentalnom zdravlju

24 Novembar 2021
Mental Health platforma
UNICEF Srbija / 2021

Beograd, 16. novembar 2021  – Od danas je aktivna internet platforma pod nazivom „Sve je OK“ koju je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji sa OPENS-om, NADEL-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje, da bi mladima pružio relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju i o tome kako da pristupe postojećim uslugama i onlajn savetovanju.  Platforma  je ujedno  koristan izvor informacija za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve  koji pružaju podršku mladima.  

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori se sa nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje, dok je  još više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti.  Sa sličnim izazovima se suočavaju i mladi u Srbiji.

Prema podacima istraživanja UNICEF-a o uticaju pandemije COVID-19 na porodice u Srbiji, koje je obavljeno u 3 talasa u periodu između marta 2020 i maja 2021, 17 procenata dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje. Najnegativniji uticaj bio je na adolescente  uzrasta 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih centara. Čak 44 procenta  je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata.

Otvoren razgovor je veoma važan za mentalno zdravlje mladih. Oni se, međutim, retko obraćaju za pomoć stručnim licima, što je pokazala i U-Report anket  iz aprila 2021. godine. Samo 18 odsto bi se obratilo psihologu za pomoć, a samo tri  odsto lekarima. Kako bismo deci i mladima  pružili podršku, i podigli svest o značaju mentalnog zdravlja, pokrenuli smo platformu Sve je OK’.  Znamo da je u velikoj količini informacija kojih ima na internetu, upitno da li selektujemo one prave, a ovaj sajt će upravo to obezbediti., istakla je Stanislava Vučkovic, rukovoditeljka programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji.

Na sajtu „Sve je Ok“  se mogu  naći  korisne informacije o  problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje.  

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.