Evropska unija i UNICEF pokreću program na Zapadnom Balkanu i u Turskoj za ublažavanje uticaja COVID-19 na živote dece i porodica

Podrška će osigurati kontinuitet osnovnih usluga u oblasti zdravstva, dečije zaštite i obrazovanja za decu i njihove porodice

01 April 2021
The support will ensure the continuity of core health, child protection and educational services for children and their families
UNICEF/UN0352690/Vas

BRISEL/ŽENEVA, 31. mart 2021. godine – Danas su Evropska unija (EU) i UNICEF najavili početak programa vrednog 5 miliona evra za ublažavanje uticaja COVID-19 na najugroženiju decu i porodice na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Kroz partnerstvo će za oko 490.000 dece i roditelja biti obezbeđen bolji pristup javnim službama koje promovišu razvoj, obrazovanje, zdravstvene usluge i zaštitu u ranom detinjstvu kao deo oporavka od COVID-19.

Regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan, rekla je Na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, saradnja UNICEF-a sa Evropskom unijom ima za cilj da zaštiti prava dece na obrazovanje, zdravlje i zaštitu i osigura da nacionalni sistemi koji pružaju ove usluge budu pravičniji, inkluzivniji i zadovolje potrebe najugroženije dece i roditelja. Kada posmatramo period oporavka od krize usled COVID-19, ovaj program ima za cilj da doprinese izgradnji otpornijih sistema u ovim zemljama“.

„Ne možemo sebi dozvoliti da stvorimo COVID generaciju. Ovim programom pomažemo u pružanju kontinuiranog pristupa osnovnim uslugama brige o deci za skoro pola miliona dece i roditelja. To će obuhvatati pružanje digitalnih alata i kvalitetnog digitalnog sadržaja porodicama u udaljenim područjima, podršku kontinuiranim uslugama u oblasti zdravstva i ishrane i unapređenje dostupnosti usluga za razvoj u ranom detinjstvu. To predstavlja deo širih napora EU da podrži Zapadni Balkan i Tursku u njihovom odgovoru na pandemiju i ublaži njen uticaj na najugroženije grupe“, izjavila je Henoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropkse komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Multisektorski program EU i UNICEF-a će ojačati napore u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj za unapređenje pristupa osnovnim uslugama, uvođenje novih vrsta podrške deci i porodicama i izgradnju kapaciteta radnika na prvoj liniji u različitim sektorima.

Finansiranje programa je deo paketa pomoći EU Zapadnom Balkanu za odgovor na COVID-19, koji trenutno iznosi više od 3,3 milijarde evra. „Tim Evrope“ je takođe dao doprinos od 2,2 milijarde evra za program COVAX, uključujući 1 milijardu evra iz EU fondova.

 

*Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.