Alarmantno globalno povećanje slučajeva malih boginja predstavlja sve veću opasnost za decu

Deset zemalja predstavlja oko tri četvrtine ukupnog porasta malih boginja u 2018. godini, uključujući u Brazilu, Madagaskaru, Filipinima, Ukrajini i Jemenu

01 Mart 2019
Dete prima vakcinu
UNICEF Srbija/Bičanski

Njujork, 1. mart 2019 – UNICEF je danas upozorio da se broj globalnih slučajeva malih boginja povećao do alarmantnog nivoa, i da je situacija najkritičnija u deset zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, kao i nekim zemljama koje su ranije bile označene kao zemlje bez malih boginja.

Globalno gledajući, 98 zemalja je izvestilo o povećanom broju slučajeva malih boginja u 2018. godini u odnosu na  2017-u, što predstavlja opadanje napretka u borbi protiv ove visoko preventabilne bolesti koja potencijalno može da ima smrtni ishod.

Deset zemalja sa najvećim povećanjem slučajeva u periodu između 2017. i 2018.*

Ukrajina 30,338
Filipini 13,192
Brazil 10,262
Jemen 6,641
Venecuela 4,916
Srbija 4,355
Madagaskar 4,307
Sudan 3,496
Tajland 2,758
Francuska 2,269

 

U Ukrajini, Filipinima i Brazilu je bio najveći porast slučajeva od 2017 do 2018. godine. Samo u Ukrajini je zabeleženo 35,120 slučajeva 2018. godine, a prema podacime Vlade ove zemlje, dodatnih 24.042 osoba je zaraženo samo u prvih par meseci 2019. godine. Na Filipinima je ove godine zabeleženo čak 12,736 slučajeva malih boginja i 203 smrtna ishoda[1], dok je tokom cele 2018. godine zabeleženo 15.599 slučajeva.  

“Ovo je poziv za uzbunu. Imamo bezbednu, efikasnu i jeftinu vakcinu protiv ove izuzetno zarazne bolesti – vakcinu koja je u poslednje dve decenije godišnje spasila milion života”, izjavila je Henrieta H. Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

“Ovi slučajevi se nisu pojavili preko noći. Kao što su ozbiljne pojave koje smo videli danas nastale tokom 2018. godine, nedostatak akcije danas će imati katastrofalne posledice za decu sutrašnjice.”

Male boginje su visoko zarazne, više nego ebola, tuberkuloza ili grip. Virus može da se prenese čak i dva sata nakon što zaražena osoba napusti prostoriju. Prenosi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, što može da dovede do smrti pothranjene dece ili beba koje su previše male da bi dobile vakcinu. Kada nastupi zaraza, ne postoji konkretan način da se bolest leči, te je vakcinacija jedini način da se spasu životi dece.

  • U Ukrajini, UNICEF kontinuirano podržava rutinsku imunizaciju u celoj zemlji i preduzima aktivnosti u slučajevima oklevanja kada je vakcinisanje u pitanju, a pomogao je i da se zaustavi nedavna pojava malih boginja koja je prouzrokovala 30 smrtnih slučajeva od 2017. U februaru ove godine, Ministarstvo zdravlja je uz podršku UNICEF-a pokrenulo kampanju imunizacije u školama i klinikama i najkritičnijim područjima Lviv regiona u zapadnoj Ukrajini gde su negativni stav prema imunizaciji i ranija nestašica vakcina prouzrokovali nizak obuhvat vakcinacijom.
  • Na Filipinima će Vlada, uz podršku UNICEF-a i partnera, pokrenuti kampanju vakcinacije 9 miliona dece protiv dečije paralize i malih boginja u 17 regiona. Plan je da se preko društvenih medija ohrabre roditelji koji su zabrinuti, kao i zdravstveni radnici.
  • U Brazilu je Vlada u periodu od avgusta do septembra 2018. godine sprovela kampanju protiv dečije paralize i malih boginja sa ciljem da dopre do više od 11 miliona dece mlađe od pet godina. UNICEF je ohrabrivao ljude da se vakcinišu i obučio osoblje koje se bavi nadgledanjem zdravstvenog stanja u skloništima za migrante za Venecuelance. UNICEF je uključio vakcine protiv malih boginja u program koji pokriva 1.924 opštine.
  • U Jemenu, gde je konflikt prouzrokovao epidemiju, lokalne vlasti su u februaru, uz podršku UNICEF-a, Svetske zdravstvene organizacije i GAVI, vakcinisale više od  11,5 miliona dece. 
  • Na Madagaskaru  je od 3. septembra do 21. februara zaraženo  76.871 osoba, a 928 je umrlo, većinom dece. Uz pomoć UNICEF-a i partnera, Vlada je u januaru pokrenula kampanju imunizacije sa ciljem da dopre do svih 114 distrikta u zemlji. Preko 2 miliona dece je vakcinisano u 25 distrikta tokom januara, 1.4 milona u februaru, a u martu će biti vakcinisano 3,9 miliona. 
  • Od početka epidemije u Srbiji oktobra 2017. godine, Ministarstvo zdravlja je aktiviralo povećan nadzor i preventivne mere, što je dovelo do smanjenja broja novo-inficiranih. U februaru ove godine, zabeležen je samo jedan slučaj malih boginja, i očekuje se da će se epidemija zaustaviti za nekoliko meseci. Da bi podržao napore Vlade, UNICEF i partneri su sproveli istraživanje o znanju, stavovima, praksama i ponašanju kako bi se povećalo razumevanje faktora koji uzrokuju oklevanje roditelja da vakcinišu svoju decu; razvili i sproveli kurs za 150 zdravstvenih radnika o interpersonalnoj komunikaciji sa oklevajućim roditeljima o imunizaciji; započeli aktivnosti sa Vladom da se unapredi lanac snabdevanja vakcinama; i sačinili nacrt komunikacione strategije kako bi se reagovalo na bojazni ljudi u vezi sa imunizacijom.

Loša zdravstvena infrastruktura, građanski nemiri, nedovoljna svest, nepoverenje i oklevanje za vakcinaciju su u nekim slučajevima prouzrokovali epidemiju i u razvijenim i u zemljama u razvoju.

Tako je, na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležen 791 slučaj, što je šestostruko povećanje od 2017 do 2018. godine. Epidemija se nedavno pojavila u državama Njujork i Vašington.

Veliki broj zabeleženih slučajeva malih boginja u 2018. godini u zemljama koje nisu imale slučajeve u 2017. godini
Brazil 10,262
Moldavija 312
Crna Gora 203
Kolumbija 188
Istočni Timor 59
Peru 38
Čile 23
Uzbekistan 17

 

Epidemija u Srbiji je nastala zbog toga što određene grupe u opštoj populaciji nisu bile vakcinisane, a čiji je broj bio dovoljno veliki da dovede do cirkulacije virusa i širenja infekcije.

Epidemija je ukazala na značajan broj odraslih osoba koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane, kao i da ima dosta dece mlađe od pet godina koja nisu vakcinisana zbog oklevanja roditelja uzrokovanog glasinama o kvalitetu i bezbednosti MMR vakcine i navodnoj povezanosti sa autizmom.

“Skoro svi slučajevi se mogu sprečiti, a ipak deca podležu zarazi čak i u mestima gde jednostavno nema nikakvog opravdanja da se to desi”, rekla je Fore.

“Male boginje jesu bolest, ali  previše često je prava infekcija pogrešna informacija, nepoverenje i neodlučnost. Moramo da učinimo više da damo ispravnu informaciju roditeljima, kako bismo bezbedno vakcinisali svako dete”.

Da bi se izborili sa malim boginjama, UNICEF upućuje hitan apel vladama, zdravstvenim radnicima i roditeljima da učine više da se zaustavi bolest kroz:

  • Razumevanje da su vakcine bezbedne i efikasne i da mogu da spasu život dece
  • Vakcinaciju sve dece uzrasta od šest meseci i pet godina tokom epidemije
  • Obuku i opremanje zdravstvenih radnika kako bi mogli da pruže kvalitetnu uslugu
  • Jačanje programa imunizacije kako bi se deci dale sve vakcine koje spasavaju živote

[1] Do 23. februara 2019. godine

* Analiza je zasnovana na globalnim podacima Svetske zdravstvene organizacije o malim boginjama i rubeoli u 194 zemlje tokom 2017 i 2018 godine.  Analiza je bazirana na ukupnom broju potvrđenih slučajeva malih boginja.

 

O incijativi vezanoj za male boginje i rubeolu

UNICEF je deo Inicijative o malim boginjama i rubeoli (Measles and Rubella Initiative), privatno-javnog partnerstva pet globalnih partnera, koji uključuju SZO, CDC, Fondaciju Ujedinjenih nacija i Američki crveni krst, koji vode globalnu akciju usmerenu ka eliminisanju malih boginja i rubeole.

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.