Međunarodni dan igre: Igra gradi bolji svet za svako dete

11 Jun 2024
parenting month 2024
UNICEF Srbija/2024/Shubuckl

Beograd, 11. jun 2024 - Danas se obeležava prvi Međunarodni dan igre koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija kako bi promovisala i zaštitila pravo dece na igru. 

Igra nije samo zabava. Ona je ključna za razvoj dečijeg mozga, jačanje porodičnih veza i emocionalnu dobrobit cele porodice. Kroz igru, deca razvijaju veštine rešavanja problema, kreativnost, inovativnost kroz socijalne interakcije i samopouzdanje. Igra takođe pomaže u ublažavanju efekata negativnih iskustava u detinjstvu, čineći je temeljem za zdrav i srećan život.

Nažalost, pravo na igru nije omogućeno svakom detetu, što direktno utiče na njihov razvoj. Podaci za Evropu i Centralnu Aziju pokazuju da četvrtina  dece mlađeg uzrasta nije adekvatno stimulisano u ranom detinjstvu, a svega 15 odsto očeva, u poređenju sa 50  odsto majki, pruža stimulaciju kod kuće. Tek četvoro od 10 male dece (38%) ima najmanje tri knjige prilagođene svom uzrastu, a skoro tri četvrtine (73%) dece ima dva ili više predmeta za igru kod kuće.

Zato UNICEF u Srbiji podržava patronažnu službu, dečje lekare, razvojna savetovališta i vaspitače, kao i osnivanje škola roditeljstva kako bi se roditeljima pružila podrška zasnovana na najsavremenijim naučnim dokazima o razvoju dece. Od 2020. do 2023. godine, preko 60.000 roditelja je prošlo kroz ove programe, uključujući i povećani broj očeva. Bebbo mobilna aplikacija za roditelje, lansirana 2022. godine, pomogla je da preko 100.000 roditelja u Srbiji bolje podrže razvoj svoje dece.

Međunarodni dan igre je prilika da podsetimo na važnost:

  • Univerzalnog pristupa programima i uslugama podrške roditeljstvu zasnovanim na dokazima;
  • Univerzalnog pristupa kvalitetnom i inkluzivnom obrazovanju u ranom detinjstvu, uključujući učenje kroz igru;
  • Zaštite javnih prostora i životne sredine od klimatskih promena, sukoba i urbanizacije, kako bi deca imala sigurna mesta za igru.

Igra je biološki imperativ svakog deteta i temelj kognitivnog, socijalnog i emocionalnog razvoja. Istraživanje, avantura i saradnja među decom kroz igru ih podstiče da uče veštine potrebne za razvoj u 21. veku. Dugoročno, igra pokreće i društveni i ekonomski napredak. Veliki deo genijalnosti, kreativnosti i upornosti koji menjaju svet na bolje, započeti su u detinjstvu, kroz igru.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.