Veljbana Naza ëndërron për lumturinë e të gjithë të rinjve romë

Në shkollë dhe në terren, ndërmjetësi po ndihmon fëmijët romë që të kenë një jetë më cilësore

Dragana Žarić
Veljbana Naza
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022
09 Prill 2022

NIKSHIQ, 9 Prill 2022 - Veljbana Naza është një ndërmjetëse për përfshirjen sociale të romëve dhe egjiptianëve në sistemin arsimor. Ajo ishte një nga gratë e para rome në Mal të Zi që përfundoi shkollën e mesme dhe është një nënë beqare, hallë dhe gjyshe. Veljbana përveç të gjitha roleve që ka, do të donte të angazhohej edhe në punë humanitare dhe siç thotë ajo, të përmbushte objektivin e saj: të jep buzëqeshte në fytyrat e të rinjve romë.

Veljbana është e punësuar në Shkollën fillore “ Mileva Lajoviq Lalatoviq ” në Nikshiq si ndërmjetëse, por edhe vullnetare në arsimin parashkollor. Ajo e shpjegon dëshirën e saj për të qenë në kontakt të vazhdueshëm me fëmijët për faktin se u rrit si fëmija i vetëm në familjen e saj. “Ajo për të cilën më së shumti më ka marrë malli është – të kaloj kohë me shumë fëmijë”, thotë Veljbana .

Sipas Veljbanës, është jashtëzakonisht e rëndësishme që fëmijët të shkojnë në kopsht. "Ata duhet të rriten me bashkëmoshatarët e tyre, të shoqërohen, të luajnë, të kuptojnë se një jetë që duket si një përrallë mund të jetë jeta e tyre."

Dita e punës e Veljbanës fillon rreth orës nëntë. Ajo verifikon numrin e nxënësve të pranishëm në mësime dhe në rast mungese apo problemi tjetër flet me mësuesit, psikologun, pedagogun apo drejtorin e shkollës... “Unë jam si një postier: nga prindërit në shkollë, nga shkolla tek prindërit.”

Veljbana sa ucenicima
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022
Veljbana beson se pozita e romëve në Mal të Zi po përmirësohet me kalimin e kohës, por mbetet shumë për të bërë

Ajo është gjithashtu aktive në këtë fushë. Ajo shpesh merr shënime dhe detyra shtëpie nga shkolla për familjet rome, duke biseduar me prindërit gjatë procesit.

Për të pasur sukses në këtë përpjekje , Veljbana përfundoi një mori të trajnimeve dhe seminareve– për deri sa, siç thotë ajo me shaka, edhe ajo vetë është bërë pedagoge. Ndër të tjera, ajo mori pjesë në një seminar për zhvillimin e aftësive socio-emocionale, i cili është pjesë e një programi të zbatuar me mbështetjen e UNICEF-it dhe në bashkëpunim me Zyrën Arsimore të Malit të Zi.

Ajo ka kryer kualifikimin e shkallës së katërt në shkollën profesionale tregtare. “Është një gjë e rrallë në brezin tim. Unë isha një nga gratë e para rome që përfundova shkollën e mesme. Asnjë klasë të kapërcyer, asnjë klasë të dështuar...”, thotë Veljbana .

Ajo synonte të regjistrohej në një fakultet pedagogjik. Me një psherëtimë thotë se kjo nuk u bë e mundur, por se nuk është dorëzuar plotësisht.

Veljbana në ballë të nxënësve ajo kujdeset edhe për familjen e saj. Edhe pse djemtë e saj janë rritur, shqetësimet e një nëne nuk mbarojnë kurrë. “Është e vështirë për mua, por ia dalin. Sapo kthehem nga puna, përvesh mëngët. Gjej kohë edhe të dal. Një grua nuk duhet të neglizhojë veten. Nëse ajo mendon vetëm përpara me mendime pozitive, ajo grua i jep vetes forcën e nevojshme.”

Veljbana na radionici
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022

Veljbana beson se pozita e romëve në Mal të Zi po përmirësohet me kalimin e kohës, por mbetet shumë për të bërë. “Të rinjtë po ndërgjegjësohen, duan të avancojnë, por gjithmonë diçka mungon. Elementi më i rëndësishëm është mbështetja financiare. Fëmijët nuk kanë rroba, këpucë...”, tregon ajo.

Ajo ka një mesazh të veçantë për të rejat.

"Vajzat duhet të jenë të pavarura. Gratë e reja rome duhet të përcaktojnë qartë qëllimin e tyre, të krijojnë një jetë për veten e tyre, të shohin të ardhmen e tyre në një këndvështrim pozitiv dhe të kenë lirinë për të cilën do t'u tregojnë fëmijëve të tyre."

Veljbana Naza
Veljbana i ucenica
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022

Sipas mendimit të saj, patriarkalizmi është më i dallueshëm mes romëve sesa midis kombeve të tjera. “Nëse një vajzë del jashtë shtëpisë, do t'i bëhen pyetje pas kthimit: 'Ku ke qenë?', 'Çfarë ke bërë?', 'Për çfarë ke folur?'... Gjithçka duhet të zbulohet. ”

Sipas Veljbanës, problemet sistematike lindin nga dëshira për të qenë e lirë, si dhe nga problemet financiare. “Të rinjtë e dinë se nuk mund t'i marrin paratë nga prindërit, ndaj vendosin të punojnë sa ta mbajnë veten e tyre. Pastaj ata fillojnë të lënë mësimet në shkollë, martohen, humbasin vullnetin për t'u shoqëruar, futen në telashe ose përfundojnë në rrugë."

Veljbana pati fatin që u rrit në një familje të shëndetshme. “Prindërit e mi ishin gjithashtu patriarkalë, por jo të dhunshëm. Nëna ime nuk kërkoi që unë të bëja punët e shtëpisë, por më rekomandoi të lexoja. Prindërit janë era në velat e fëmijëve dhe velat e gjithë botës”, tregon ajo.

Ajo thotë se preferon të mos u imponojë qëndrime fëmijëve të saj “me dhunë”: “Dua që ata t’i kuptojnë gjërat vetë”.

Romska medijatorka
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022

Atë e ka ndihmuar edhe fakti që ka jetuar në një ambient të përzier. “Po jetoja me të gjitha kombet rreth meje, jo vetëm romët dhe egjiptianët, tregon Veljbana.

Dëshira e saj është të bëjë punë bamirësie.

“Do të doja të bëhesha një lidhje mes donatorëve, organizatave humanitare dhe fëmijëve në nevojë. Për t'u siguruar fëmijëve rroba, këpucë, mjete shkollore, për t'i çuar në shëtitje, në kinema, në teatër. Ata nuk duhet që gjithë kohën e tyre të kalojnë në vendbanimin e tyre. Unë do të isha si një udhërrëfyese. Fëmijët duhet të shohin se dikush po mendon për ta, dhe unë do t'u kushtoja vëmendje. Nuk ka të bëjë vetëm me miellin dhe makaronat”, thotë Veljbana , duke përfunduar se interesi i saj i vetëm në këtë përpjekje do të ishte të shihte fëmijët të buzëqeshnin.

Do të ishte më e vështirë pa Veljbanën

Nxënësit e Shkollës fillore “Mileva Lajoviq Lalatoviq” në Nikshiq, të cilët kalojnë kohë me Veljbanën në baza ditore, e përshkruajnë mbështetjen që kanë marrë në të njëjtën mënyrë: Do të ishte më e vështirë pa Veljbanën.

Ucenici Niksic
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022

Pesëmbëdhjetëvjeçari Medin Delija, një nxënëse i klasës së nëntë, thekson marrëdhëniet e mira të ndërtuara ndërmjet ndërmjetësit dhe prindërve, si dhe disponueshmërinë e saj të vazhdueshme me fëmijët.

“Sa herë e lë mësimin, Veljbana më thërret për të parë se ku jam, si ndihem, pse e lashë mësimin. Unë i tregoj asaj gjithçka. Unë e lë mësimin vetëm kur jam i sëmurë; Përndryshe i ndjek mësimet rregullisht. Prindërit e mi e duan sepse ajo më ndihmon”, thotë Medin.

Sipas bashkëmoshatares së Medinit, Mirsada Sejda, Veljbana e ka ndihmuar shumë gjatë orëve online. “Veljbana na informon për seminarët, recitalet... Detyra e saj është të kujdeset për ne, të na mbështesë”, thotë Mirsada.

Trembëdhjetëvjeçari Adis Špatolaj i është mirënjohës Veljbanës që e ka ndihmuar me detyrat e shtëpisë.

“Ajo gjithashtu kalon andej për kafe dhe flet me prindërit. Mbështetja e saj është e pamasë”, thotë kjo nxënëse e klasës së tetë.

Katërmbëdhjetëvjeçarja Leontina Špatolaj, një nxënëse e klasës së nëntë, shpërthen në një buzëqeshje ndërsa ajo shpjegon se Veljbana nuk është e rreptë dhe se nxënësit mund të flasin me të për çdo gjë.

“Ajo më motivon shumë për të përfunduar shkollën e mesme”, shton Leontina.

UNICEF po bën thirrje për angazhimin e sa më shumë ndërmjetësuesve në shkolla, në mënyrë që edhe ata të mbështesin fëmijët, ashtu si Veljbana.