Lojërat Olimpike shtyhen për herë të parë në histori?

Verifikim faktesh

Đorđe Ivanović
Verifikim faktesh
UNICEF Crna Gora
16 Tetor 2020

Në fund të muajit mars, në media doli informacioni se Lojërat Olimpike do të shtyheshin për herë të parë në histori për shkak të epidemisë së koronavirusit dhe ato pritej të zhvilloheshin në pranverën e ardhshme. Ky lajm provokoi një reagim nga qytetarët të cilët dyshuan në të vërtetën e tij dhe pyetën në rrjetet sociale nëse kjo po ndodhte vërtet për herë të parë në historinë e lojërave olimpike.

Ne, reporterët e rinj të UNICEF-it, e vumë re këtë informacion dhe reagimin e publikut dhe vendosëm të hetojmë saktësinë e tij.

Ky informacion, brenda disa ditësh, u publikua nga një numër mediash dhe portalesh, si: “Kurir”, “Vijesti online”, “Blic”, “Sport”, Regional Information Center, N1 SRB, Sport Club, Sportal ... Sipas datës dhe orës kur u publikua, dhe për sa i përket përmbajtjes dhe imazheve të bashkangjitura, mund të supozojmë se informacioni i mësipërm ka origjinën nga Sport Club, dhe më pas është transmetuar nga media të tjera, duke përdorur segmente të artikullit të tyre së bashku me titullin "Lojërat Olimpike shtyhen për herë të parë në histori".

Teksti i cituar nga media jonë përmend një marrëveshje për të shtyrë Lojërat Olimpike ndërmjet kryeministrit japonez Shinzo Abe dhe presidentit të Komitetit Olimpik Ndërkombëtar, Thomas Bach.

Ne e kontrolluam këtë informacion në uebfaqen zyrtare të Lojërave Olimpike dhe pamë që Lojërat Olimpike me të vërtetë po shtyheshin dhe pritej të zhvilloheshin në verën e vitit 2021. Shtyrja nuk përmendet si diçka që po ndodh për herë të parë, megjithëse ky informacion është publikuar edhe nga mediat lokale.

https://www.olympic.org/news/ioc-president-updates-ioc-members-on-steps-and-considerations-regarding-tokyo-2020-postponement 

Në YouTube https://www.youtube.com/watch?v=xn9AmhfvOp4, gjetëm gjithashtu një video të kryeministrit japonez Shinzo Abe duke thënë se ata u detyruan të shtyjnë Lojërat Olimpike për shkak të koronavirusit. Deklarata e tij, deklarata nga Thomas Bach dhe ministri i Lojërave Olimpike Seiko Hashimoto janë paraqitur gjithashtu në faqet e internetit dhe kanalet përkatëse, të tilla si Global News, Olympic, NBC Sports, etj.

Kërkimet kanë treguar se Lojërat Olimpike u anuluan gjatë Luftës së Parë Botërore (1916) dhe Luftës së Dytë Botërore (1940 dhe 1944), por asnjëherë nuk janë shtyrë.

https://www.cbssports.com/olympics/news/coronavirus-times-in-history-where-the-olympics-have-been-postponed-or-canceled/ -

Thënë saktësisht, megjithëse ndryshimi ndërmjet termave "vonesë" dhe "anulim" është i vogël, ai prapë ekziston dhe i bën ata në thelb të dallueshëm. Të shtysh një ngjarje do të thotë të planifikosh që ajo të zhvillohet në një datë të caktuar (në këtë rast, 23 korrik 2021). Në të kundërt, anulimi i një ngjarje do të thotë që ngjarja nuk do të ndodhë brenda kohës së caktuar dhe nuk dihet fare se kur do të zhvillohet.

Ne supozojmë se ky dallim në këta terma bëri që publiku të dyshojë në vërtetësinë e këtij informacioni. Sidoqoftë, duke pasur parasysh të gjitha burimet përkatëse dhe duke ndjekur zhvillimet që çuan në këtë vendim, ne mund të konfirmojmë se informacioni në lidhje me shtyrjen e Lojërave Olimpike për herë të parë në historinë e tyre është i vërtetë.

Në përpjekje për të kontribuar në parandalimin e përhapjes së dezinformatave për koronavirusin dhe për t'i promovuar burimet e besueshme të informacionit, reporterët e rinj të UNICEF-it kanë vendosur të verifikojnë saktësinë e informacionit të publikuar në rrjete sociale dhe në media, informacion i cili ka tërhequr vëmendjen e publikut. Gjatë verifikimit të saktësisë së informacionit, ata kanë ndjekur shembullin e Platformës për Shpalosje para Publikut dhe e kanë përdorur pjesërisht metodologjinë e saj e cila është në dispozicion të publikut.