Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji?

Provjeravanje činjenica

Đorđe Ivanović
naslov iz novina
UNICEF Crna Gora
09 April 2020

Krajem marta u medijima se pojavila informacija da će Olimpijske igre po prvi put u istoriji biti odložene zbog epidemije koronavirusa i da se očekuje da će se održati sljedeće godine u proljeće. Ova vijest izazvala je reakciju građana koji su posumnjali u njenu istinitost i na društvenim mrežama dovodili u pitanje da li se ovo dešava zaista prvi put istoriji.

Mi, UNICEF-ovi mladi reporteri, primijetili smo ovu informaciju i reakciju građana, te smo odlučili da ispitamo njenu istinitost.

Ovu informaciju, u rasponu od nekoliko dana, objavio je niz medija i portala, kao što su: Kurir, Vijesti online, Blic sport, Regionalni informativni centar, N1 SRB, Sport klub, Sportal... Po datumima, vremenu kada je objavljena, kao i po sadržaju i priloženim slikama, možemo pretpostaviti da je navedena informacija potekla od Sport kluba, da su je prenijeli ostali mediji, iskoristivši segmente njihovog teksta, zajedno s naslovom „Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji“.

U tekstu koji su prenijeli naši mediji pominje se dogovor o odlaganju Olimpijskih igara između premijera Japana Šinza Abe i prvog čovjeka Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha.

Na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara provjerili smo ovu informaciju i vidjeli da su Olimpijske igre zaista odložene i da se očekuje da će se održati na ljeto 2021. godine. Odlaganje se ne pominje kao nešto što se dešava prvi put, iako je u našim medijima navedena i ta informacija.

https://www.olympic.org/news/ioc-president-updates-ioc-members-on-steps-and-considerations-regarding-tokyo-2020-postponement 

Na Jutjubu https://www.youtube.com/watch?v=xn9AmhfvOp4 smo pronašli i video u kojem premijer Japana Šinza Abe izjavljuje da su primorani da odlože Olimpijske igre zbog koronavirusa. Njegova izjava, izjava Tomasa Baha i ministarke za Olimpijske igre Seiko Hashimoto prikazane su i na relevantnim sajtovima i kanalima, kao što su Global News, Olympic, NBC Sports itd.

Istraživanjem smo utvrdili da su Olimpijske igre bile otkazane za vrijeme Prvog svjetskog rata (1916. godine) i Drugog svjetskog rata (1940. i 1944. godine), ali ne i odgođene.

https://www.cbssports.com/olympics/news/coronavirus-times-in-history-where-the-olympics-have-been-postponed-or-canceled/ -

Precizno govoreći, iako je mala razlika između riječi odložiti i otkazati, ona postoji i bitno ih razdvaja. Odgoditi događaj znači neki događaj prebaciti za drugi precizno određeni termin (u ovom slučaju za 23. jul 2021. godine). Nasuprot tome, otkazati događaj znači da se događaj neće desiti u planiranom terminu i ne zna se kad će se održati.

Pretpostavljamo da je razlika u ovim terminima navela građane da posumnjaju u istinitost ove informacije. Međutim, uzevši u obzir sve relevantne izvore i prativši razvoj događaja koji su doveli do ove odluke, možemo potvrditi da je istinita informacija o odgađanju Olimpijskih igara po prvi put u istoriji.

 

U želji da doprinesu sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i da promovišu pouzdane i provjerene izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a koje izazivaju pažnju građana. U provjeri tačnosti informacija slijedili su primjere analize sa platforme „Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.