UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju: Pomozi babi i đedu da ostanu doma!

Kroz kratke video-poruke na društvenim mrežama, UNICEF-ovi mladi reporteri pozivaju vršnjake da podrže starije da ostanu doma tako što će svojoj babi i đedu redovno donositi namirnice

Jelena Perovic
Mladi reporter pere ruke
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
27 Mart 2020

Podgorica, 27. MART 2020. – U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #Ostanidoma, kroz kratke video-poruke na društvenim mrežama, UNICEF-ovi mladi reporteri pozvali su vršnjake da  podrže starije da ostanu doma tako što će svojoj babi i svome đedu redovno donositi namirnice i ljekove.

Emir Drešević je u svom videu pokazao kako ostavlja ispred kuće svoje babe ceger s namirnicama i nakon toga je zove da joj javi.

„Drago mi je da mogu da budem od koristi i da pomognem babi i đedu tako što ću im ostaviti kese s namirnicama ispred vrata. Nedostaju mi, ali sada je najbolje da svi budemo doma i da mi mladi, s jačim imunitetom, preuzmemo odlaske u apoteke i prodavnice“, poručuje Emir.

UNICEF Crna Gora

Iskustva s koronavirusom širom svijeta pokazuju da su stariji ljudi u najvećem riziku. Da bi zaštitila svog đeda od koronavirusa, Lara Bulatović  redovno ide u prodavnicu i ostavlja mu kese ispred vrata. O tome je njen video.

„Dok traje opasnost od koronavirusa, mladi treba da izlaze do prodavnice i apoteke i ostavljaju namirnice ispred vrata, jer tako štite starije članove porodice koji možda nemaju jak imunitet i kojima ova bolest može ugroziti život“, ističe Lara.

UNICEF Crna Gora

I Jovana Vujović u videu pokazuje kako pomaže svojoj babi da ostane doma.

„I kad nema koronavirusa pođem u prodavnicu. Sada je to stvarno bitno i zadovoljstvo mi je da to uradim, posebno kada pomislim da tako čuvam život moje babe“, objašnjava Jovana.

 

UNICEF Crna Gora

I drugi mladi reporteri će u narednim danima objavljivati video-poruke kako bi promovisali socijalnu izolaciju i pozvali sve građane da ostanu doma.  

Mladi reporteri su volonteri UNICEF-a koji promovišu medijsku pismenost i prava djeteta u Crnoj Gori kroz kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”. Njihov dosadašnji angažman prepoznat je kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti, koju je UNESKO, za ovu inicijativu, dodijelio UNICEF-u Crne Gore prošle godine.