Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων: UNICEF-Junior Achievement στηρίζουν ευάλωτους νέους στην Ελλάδα

Μέσω της πρωτοβουλίας της UNICEF και του Junior Achievement, ο Mahdi, η Μarian και ο Αsim ξεκίνησαν την πρώτη τους δουλειά και σχεδιάζουν την επαγγελματική τους πορεία

Δανάη Λειβαδά
Marian from Somalia
UNICEF/Greece
15 Ιούλιος 2022
UNICEF

O Mahdi και η Μarian, 18 ετών, από τη Σομαλία, εργάζονται στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, αποθηκεύοντας και ταξινομώντας προϊόντα. Είναι η πρώτη τους δουλειά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ενδυναμώνοντας τους νέους για την πρόσβαση σε αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», που υλοποιείται από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Junior Achievement. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση δεξιοτήτων και η δημιουργία ευκαιριών πρόσβασης στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα για νέους με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ.

«Μου αρέσει η ταξινόμηση επειδή δουλεύουμε σαν ομάδα. Μαθαίνω πώς να επικοινωνώ με διαφορετικούς ανθρώπους, από διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετικό χρώμα…» λέει η Μarian.

Ο Αsim, από το Πακιστάν, 18 ετών, διαμένει σε έναν από τους ξενώνες του Home Project, όπως ο Μahdi και η Μarian. Eργάζεται στην κουζίνα του εστιατορίου Cookoovaya και μια μέρα θέλει να γίνει σεφ.

«Eδώ οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και με μαθαίνουν πολλά πράγματα. Aπέκτησα πολλή εμπειρία και γνώρισα καινούριους ανθρώπους», λέει ο Asim.

H εμπειρία της πρώτης δουλειάς ενθαρρύνει και την Μarian να φανταστεί τα επόμενα βήματά της και να κάνει σχέδια: «Σε ένα χρόνο (από τώρα) με φαντάζομαι να μαθαίνω πιο πολλές γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά…», λέει.

Η πρωτοβουλία «Ενδυναμώνοντας του νέους για την πρόσβαση σε αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», υλοποιείται στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Eγγύηση για το Παιδί», με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και εργασιακής ετοιμότητας για την ευάλωτη νεολαία.