Η UNICEF στηρίζει νέους και νέες στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για το Κλίμα και τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα
- Διαθέσιμο σε:
- Ελληνικά
- English
Το «1ο Εργαστήριο Καινοτομίας για το Κλίμα» που διοργάνωσε το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεταξύ 20-22 Μαρτίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου διαδραστικού εργαστηρίου, νέοι ηλικίας 15-24 ετών από την περιφέρεια Αττικής, συζήτησαν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων στην κοινότητά τους. Ο συντονισμός έγινε από τη UNICEF, με βάση το διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα UPSHIFT, το οποίο υλοποιείται σε 43 χώρες, και τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την ενδυνάμωση των νέων, μέσω ανάπτυξης δεξιοτήτων, κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Ο Γασάν Χαλίλ, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Οι νέοι σήμερα είναι εμφανώς προβληματισμένοι με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Οι προκλήσεις και οι καθημερινές τους εμπειρίες τούς καλούν να πρωτοστατήσουν και να προτείνουν λύσεις, παίρνοντας στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον τους. Η UNICEF συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους νέους να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, οι ηγετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, προετοιμάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις ως επιχειρηματίες και παγκόσμιοι πολίτες».
Συγκεκριμένα, υπό την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτή, οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες και ανέπτυξαν επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούσαν:
- την κατασκευή θεματικού πάρκου στις όχθες του ποταμού Ποδονίφτη,
- τη χρήση μεθόδων οικολογικής διαχείρισης των νερών της βροχής σε αστικές περιοχές,
- τον περιορισμό των ζημιών που προκαλούν οι πλημμύρες και
- τον σχεδιασμό εφαρμογής για ανακύκλωση στις παραλίες της Αττικής.
Στη συνέχεια, οι νέοι παρουσίασαν τις ιδέες τους σε ομάδα εκπροσώπων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που αποτελούνταν από τον Νίκο Χρυσόγελο, Αντιδήμαρχο Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, την Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Α΄ Δ/νση Π.Ε Αθηνών, την Εύη Κακαρούχα, Μέλος ΕΤΕΠ στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καπαδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Μαρίνα Δρυμαλίτου, Υπεύθυνη Ιδιωτικών Συνεργασιών του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα.
Οι πιο καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες του Εργαστηρίου στο Our Ocean Youth Leadership Summit, στο πλαίσιο του 9th Our Ocean Conference που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024.
Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα ανακοινώσει σύντομα το επόμενο Εργαστήριο Καινοτομίας για το Κλίμα.
Επαφές Μέσων Ενημέρωσης
Σχετικά με την UNICEF
To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.
Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.