Οι έφηβοι συζητούν θέματα που αφορούν τη δημοκρατία στο 1ο παγκόσμιο Τeens Athens Democracy Forum

29 έφηβοι από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για καίρια παγκόσμια ζητήματα που καθορίζουν την εκπροσώπηση των νέων και την ουσιαστική συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

03 Οκτώβριος 2023
Final session at Teens Athens Democracy Forum
UNICEF/Greece/Canaj

ΑΘΗΝΑ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 - Μετά το περσινό μονοήμερο Teens Athens Democracy Forum, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης επετείου του Athens Democracy Forum (ADF) σε συνεργασία με τη UNICEF, φέτος, οι δύο φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση ένος τριήμερου παράλληλου Φόρουμ, σε συνεργασία με την Ελληνίδα Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας "Teens Athens Democracy Forum" συγκέντρωσε 29 έφηβες και εφήβους 13-17 ετών, από όλο τον κόσμο οι οποίοι συζήτησαν σε βάθος θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και τις κοινότητές τους καθώς και την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι νέοι να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως το ADF διότι έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε αργότερα να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να επηρεάσουν το πολιτικό γίγνεσθαι." λέει η Μαριάννα, μαθήτρια Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη.

Η καινοτόμος και πολλά υποσχόμενη συνεργασία παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα του ADF με συντονίστριες του πάνελ την 16χρονη Αλεξία Παπαγεωργίου και την 17χρονη Iνές Σαλτιέλ, τις δύο συν-ιδρύτριες του Teens for Democracy. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Δρ. Γασάν Χαλίλ, η Ελληνίδα Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού & πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) κα Θεώνη Κουφονικολάκου και η Γενική Διευθύντρια του Democracy & Culture Foundation κα Ελίνα Μακρή αναφέρθηκαν στη σημασία της διαρκούς, ουσιαστικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των νέων σε όλα τα στάδια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στις δημοκρατικές κοινωνίες. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης την ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμών και μέτρων που διασφαλίζουν την εφαρμογή του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε παιδιού να συμμετέχει, να εκφράζει τις απόψεις του και να ακούγεται με ασφάλεια και σεβασμό (άρθρα 12 και 13 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

«Τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν βασικό θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών», δήλωσε ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF, Γασάν Χαλίλ, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, προσθέτοντας ότι «βασικός πυλώνας της αποστολής της UNICEF σε όλο τον κόσμο είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής και απρόσκοπτης συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ισότιμου και ασφαλούς μέλλοντος, για κάθε παιδί και νέο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με το Democracy & Culture Foundation (Ίδρυμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού) για δεύτερη συνεχή χρονιά και ελπίζουμε ότι το Teens Athens Democracy Forum θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια παγκόσμια πλατφόρμα για τη συνάντηση  σημερινών και μελλοντικών υπεύθυνων για την χάραξη παγκόσμιων πολιτικών».

Teens Athens Democracy Forum participants' group photo.
UNICEF/Greece/Canaj

Ο Αχιλλέας Τσάλτας, Πρόεδρος του The Democracy & Culture Foundation σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπερτονιστεί πόσο κρίσιμη είναι η συμμετοχή των νέων σε κάθε δημοκρατική διαδικασία. Με το "Teens For Democracy", το Democracy and Culture Foundation επιδιώκει οι έφηβοι να συμμετέχουν περισσότερο. Είναι τόσο απλό. Το φετινό 11ο Athens Democracy Forum δεν ήταν παρά το επόμενο βήμα για την πρωτοβουλία μας, μαζί με τους εταίρους μας UNICEF και Βοηθό Συνήγορο του Παιδιού. Σίγουρα θα κάνουμε περισσότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση και τα αποτελέσματα». 

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών με συμμετοχικά εργαστήρια, διαδραστικές συνεδρίες και ζωηρό διάλογο, οι έφηβοι συζήτησαν σημαντικά θέματα, όπως τρόπους εμπλοκής των παιδιών και των νέων στην κλιματική εκπαίδευση καθώς και μηχανισμούς για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των εφήβων και των νέων στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό εργαστήριο υπό την καθοδήγηση της Google σχετικά με την παραπληροφόρηση, την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, αντιπροσωπεία εφήβων παρουσίασε τα συμπεράσματά της και τις βασικές συστάσεις,στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και στους ενήλικες συμμετέχοντες του ADF, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας τουη φόρουμ.

«Δεν υπάρχει πολιτική που να είναι ουδέτερη για τα παιδιά. Όλες οι αποφάσεις επηρεάζουν τα παιδιά, τις ζωές τους και την ανάπτυξή τους. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μέσα στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες με συνέπεια και συνοχή. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τον ασφαλή χώρο που απαιτείται για να τα βοηθήσουμε να υψώσουν τη φωνή τους. Και πάνω απ' όλα, είναι σημαντικό να ακούμε προσεκτικά. Έτσι ενισχύουμε την κοινωνική μας συνοχή και εμπλουτίζουμε τις δημοκρατίες μας»,  δήλωσε, η Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου. 

Μεταξύ άλλων συνεδριών, το Teens Athens Democracy Forum τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτροπος της ΕΕ Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τσούνης, οι οποίοι συνομίλησαν με τους έφηβους συμμετέχοντες και αντάλλαξαν απόψεις για βασικά θέματα της ατζέντας.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.