«Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία»: νέα εφαρμογή από την UNICEF και τη Γ.Γ. Δ.Ο.Π.Ι.Φ. για την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και η UNICEF παρουσίασαν τη νέα εφαρμογή που παρέχει καθοδήγηση για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

24 Ιανουάριος 2023

ΑΘΗΝΑ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 - Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» - μια νέα εφαρμογή για κινητά που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σε όσους έρχονται σε επαφή  με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων και είναι ήδη διαθέσιμη σε περισσότερες από 12 γλώσσες και διατίθεται δωρεάν. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει  πληροφορίες  και συμβουλές για το «τι να κάνει», «τι να πει»  και «τι να αποφύγει» οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει  έμφυλη βία.

Η ελληνική έκδοση που παρουσιάστηκε απευθύνεται για πρώτη φορά σε όλους, επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη) αλλά και στο ευρύ κοινό. Μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις  έκτακτης  ανάγκης,  είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΔΟΠΙΦ δωρεάν είναι η  τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

 

Παρουσίαση 'Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία'.
UNICEF/Greece/Stanelos
Από αριστερά: Ειδική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λ. Βάρβογλη, Α. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ΓΓΔΟΠΙΦ, Αγγελική Παπάζογλου, Αντιγόνη Αγγελάκη, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας UNICEF Αντιγόνη Αγγελάκη, ΓΓΔΟΠΙΦ Καλυψώ Γούλα

Η παρουσίαση του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία» πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας της ΓΓΔΟΠΙΦ παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα και της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώς Γούλα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και δεκάδες μέλη Μη Κυβερνητικών Γυναικείων Οργανώσεων.

Με αφορμή την παρουσίαση της εφαρμογής, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Συρεγγέλα δήλωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουμε καθημερινά ένα δύσκολο αγώνα για την εξάλειψη των κακοποιητικών συμπεριφορών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενάντια στη βία, ενώ ενθαρρύνουμε όλες και όλους να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από το Δίκτυο Δομών μας».

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Γούλα ανέφερε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προσαρμόστηκε στα ελληνικά ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» με στόχο την ενημέρωση όλων μας για τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία είναι ανάμεσά μας κάθε στιγμή και με διάφορα πρόσωπα και με τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» πετυχαίνουμε την άμεση ενημέρωση και καθοδήγησή μας στην αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας».

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Συρεγγέλα
UNICEF/Greece/Stanelos
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Συρεγγέλα

Από την πλευρά της UNICEF, Ειδική Παιδικής Προστασίας , κα. Αντιγόνη Αγγελάκη, υπογράμμισε ότι «Mε μεγάλη χαρά παρουσιάσαμε σήμερα από κοινού με τη ΓΓΔΟΠΙΦ τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία», ένα εργαλείο που απώτερο σκοπό έχει την αποτελεσματικότερη  υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει  έμφυλη βία.  Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βιώσει κάτι τέτοιο και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε αυτές τις καταστάσεις»

Την αξία της εφαρμογής σχολίασε η ειδική ψυχολόγος Δρ. Λ. Βάρβογλη, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητά της στους επαγγελματίες του πεδίου.

Μάθετε περισσότερα για τον  «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide) εδώ. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή σε Android και iOS.

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πρακτική δράση, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNICEF στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.