PLAY SAFE: Νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι app κατά της έμφυλης διαδικτυακή βίας από το Κέντρο Διοτίμα και την UNICEF

Ένα νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι με τη μορφή ψηφιακής εφαρμογής (App) παρουσιάζει το Κέντρο Διοτίμα και η UNICEF. Το Play Safe στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νέων, σχετικά με την έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση.

16 Οκτώβριος 2023
Play Safe logo
UNICEF/Greece

Ένα νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι με τη μορφή ψηφιακής εφαρμογής (App) παρουσιάζει το Κέντρο Διοτίμα και η UNICEF. Το Play Safe στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νέων, σχετικά με την έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση.

Τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή έμφυλη βία γνωρίζει σημαντική αύξηση ιδίως σε νεαρές ηλικίες (παιδιά και εφήβους), λόγω της αυξανόμενης χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πλήττει ιδιαίτερα κορίτσια/νεαρές γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβους/ες και νέες/ους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, (FRA 2014, 2022) αυτή τη μορφή βίας έχει υποστεί:

  • 1 στις 10 γυναίκες από την ηλικία των 15 ετών+
  •  9-15% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από 15 ετών+

Η έμφυλη διαδικτυακή βία και παρενόχληση έχει πολλές μορφές, όπως: η διάδοση βίντεο και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση, η ψηφιακή παρακολούθηση (cyber stalking), οι απειλές, κ.ά. Τα νεαρά άτομα που τη βιώνουν αντιμετωπίζουν συχνά σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες (έντονη δυσφορία, αυξημένο άγχος, θλίψη, ντροπή, απομόνωση προβλήματα στην όρεξη, πονοκεφάλους κ.ά.) Μάλιστα το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όλο το κακοποιητικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες.

To Play Safe, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, μαθαίνει στις/στους εφήβους να αναγνωρίζουν τη διαδικτυακή έμφυλη βία, είτε συμβαίνει σε εκείνες/ους ή σε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Μαθαίνει  στα νεαρά άτομα πως να αντιδρούν όταν τη συναντούν στον ψηφιακό κόσμο δίνοντας τους έναν αριθμό  ενδεδειγμένων αντιδράσεων. Προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για το που μπορούν να απευθυνθούν όταν χρειάζονται υποστήριξη. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη καλώντας τους να μπουν στη θέση του άλλου, αναδεικνύοντας τη σημασία της μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία.

Επιπλέον, το ψηφιακό παιχνίδι Play Safe αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενήλικο άτομο που θέλει να ενημερωθεί για τις νέες μορφές έμφυλης βίας και να σταθεί δίπλα σε εφήβους που κινδυνεύουν και χρειάζονται βοήθεια. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο PlayStore, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα φαρσί και υποστηρίζεται από Android

Η UNICEF και το Κέντρο Διοτίμα ευχαριστούν από κοινού την Lidl Hellas για την στήριξη στην επικοινωνιακή διάχυση του νέου αυτού εργαλείου.

Κατεβάστε το παιχνίδι τώρα

Επαφές Μέσων Ενημέρωσης

Όλγα Σιώκου Σιόβα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF
Τηλ: +30 211 2340 297

Σχετικά με την UNICEF

To Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού στον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών, αλλά και όλων των παιδιών παγκοσμίως.

Η UNICEF χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές ιδιωτών, του ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Η υποστήριξη των δωρητών είναι ζωτικής σημασίας καθώς δημιουργούμε μια παγκόσμια συμμαχία για την προστασία όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για τα παιδιά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας εδώ. 

Ακολουθήστε τη UNICEF στο Facebook, Instagram, Twitter και YouTube.