5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja

Program EU Jamstvo za svako dijete teži da svako dijete ima pristup predškolskom odgoju i obrazovanju, bez obzira na to tko su ili gdje žive

UNICEF
djeca i roditelji na radionici
DSoldo/UNICEF
04 Listopad 2021

5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Prilika je to da se podsjetimo na važnu ulogu učitelja, nastavnika i ostalih stručnjaka u sustavu obrazovanja u rastu i razvoju svakog djeteta i prava baš svake djevojčice i svakog dječaka na obrazovanje, bez obzira tko su i gdje žive, u formalnom i neformalnom obliku. 

 

Rastimo zajedno i mi Plus serija je radionica, namijenjena podršci roditeljstvu i veseli što su sudionici visoko motivirani te ih povezuje zajednička želja da dodatno razviju svoje roditeljske kapacitete i budu osnaženi u roditeljskoj ulozi. Radionice su zapravo jedna prava mreža širenja znanja i pozitivnih iskustava, kako sa stručnjakinja na aktivistice i korisnice, tako i na članove njihovih obitelji. Iako primarno program podrške roditeljima i djeci koji žive u izrazito teškim okolnostima, ima i pozitivan utjecaj na obrazovne ciljeve. Naime, radionice su dobra priprema za školu, ističu voditeljice, jer će djeca koja ih pohađaju imati odrđena predznanja i vještine potrebne za polazak u predškolu. Voditeljice radionice smatraju izuzetno važnima za rast i razvoj djece koja žive u romskom naselju Orehovica. Kod djece uviđaju napredak u korištenju hrvatskog jezika, što djeca do sada nisu imala prilike naučiti i uvježbati.

„I moj sin Jakov (4) i ja smo se pozitivno promijenili zahvaljujući svemu što smo naučili na radionicama Rastimo zajedno i Mi Plus. Jakov je prije bio nestašan, a sada me posluša, veseli me vidjeti ga kako sam piše i crta. Nadam se da će završiti osnovnu i srednju školu, da će se zaposliti i odabrati svoj vlastiti put, ali da će to biti dobro, da će imati puno uspona i što manje padova."

Jelena Bogdan (25), majka troje djece i polaznica Radionice Rastimo zajedno i Mi plus
majka sa sinovima
DSoldo/UNICEF

Rastimo zajedno aktivistice (RAZA) su romske kulturne medijatorice te su po prvi put uključene u program kako bi se on što više prilagodio romskim obiteljima. Naime, ovaj program je razvijen ranije za roditelje koji odgajaju djecu u zahtjevnijim okolnostima, a dodatno je prilagođen za romske obitelji. Rastimo zajedno aktivistice velika su pomoć edukatoricama u provođenju programa "Rastimo zajedno i mi Plus", ali i roditeljima te djeci s kojima komuniciraju jer poznaju bajaški jezik, a obitelji poznaju njih pa im se lakše povjeravaju.

odgojiteljica i dijete
DSoldo/UNICEF

„Rastimo zajedno (RAZA) aktivistica sam i moja je uloga da budem podrška i pomoć roditeljima na radionicama Rastimo zajedno i Mi plus. No, i sama sam puno toga dobila kroz sve što smo ih učili. Dosta naučenog o odgoju djece primjenjivala sam i u svojoj obitelji, i mogu reći da sam se izgradila te time obogatila i odnos sa svojim ukućanima, posebno svojom djecom. Nisam se nadala ni da će radionice toliko pozitivno utjecati na roditelje jer većinu toga što smo učili, primjenjuju u svom kućanstvu i govore da vide veliki napredak u odnosu na razdoblje prije."

Natalija Sklepić (36), RAZA i učiteljica razredne nastave koja radi s predškolskom djecom

Centar igre i knjižnica igračaka „Krenimo zajedno“ u Orehovici postao je važno mjesto susreta za svu djecu i njihove obitelji, a posebno za one koji žive u nepovoljnim uvjetima. Primjer je to neformlanog obrazovanja jer u Centru igre djeca, sama ili sa članovima svojih obitelji, mogu kvalitetno provoditi zajedničko vrijeme, družiti se s vršnjacima, razvijati svoje vještine ili posuditi didaktičke igračke i njima se igrati kod kuće. Roditelji se pak, u neformalnom okruženju Centra, lakše „otvaraju“ i pričaju o problemima i izazovima s kojima se susreću, a koordinatori i suradnici zatim pokušavaju pronaći stručnjake koji će organizirati radionice na te teme te uključuju i podržavaju i ostale roditelje. Aktivnosti u Centru igre i knjižnici igračaka "Krenimo zajedno" osmišljavaju se i provode po principima filozofije "TOY for inclusion". 

„U pripremi i razmišljanju o svakoj aktivnosti posebnu pažnju posvećujem tome da se baš niti jedno dijete, bez obzira na to u kakvim uvjetima živi, ne osjeća isključeno ili da nešto nije u mogućnosti napraviti ili u nečemu sudjelovati. Zato se trudim osmisliti aktivnosti koje roditelji mogu s djecom ponavljati kod kuće te uključiti cijelu obitelj. Pri tome uvijek pazim da koristim materijale koji su svima dostupni, kao što su papir i obična olovka. O tome koliko Centar znači zajednici i kako su ga roditelji prihvatili možda najbolje ilustrira primjer jednog tate koji je nekoliko puta neposredno nakon što je došao s posla, žurno išao peći palačinke kako bi ih mogao donijeti u Centar za sve koji se tamo nađu. Veseli me što će Centar igre i knjižnica igračaka kroz program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“ dodatno ojačati svoju važnu ulogu podrške i mjesta susreta za djecu i obitelji u Orehovici."

Monika Horvat, koordinatorica Centra i odgojiteljica u predškoli
Monika i Valentina
DSoldo/UNICEF
The coordinator of the ECEC Play Hub and Toy Library Monika Horvat, a preschool teacher, and her colleague Valentina Balog like to talk about why they enjoy working with children and how they provide support to families in the Centre through workshops, advice and games.  

„Kada se nađeš u situaciji da se prvi put susretneš s određenom teškoćom kod djeteta, prvo se nađeš pred velikim upitnicima, onda kreneš istraživati, tražiti, čitati sve, od literature, kontaktiranja stručnjaka, razgovora s roditeljima, učiš… Mateo nas je sve naučio empatiji!“

Ivančica Treska, odgojiteljica u Dječjem vrtiću „Dječja mašta“ Čakovec
učiteljica
DSoldo/UNICEF
DSoldo/UNICEF
EU Jamstvo za svako dijete inicijativa je Europske komisije pokrenuta s ciljem da najranjivija djeca u Europskoj uniji imaju pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama skrbi za djecu, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani. Konačni cilj je osigurati progresivnu realizaciju dječjih prava u Europi.

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“,  financiran sredstvima Europske unije provodi se u 7 zemalja Europske unije, s ciljem osiguravanja svoj djeci pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci.

U Hrvatskoj je ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike rasnih ili nacionalnih manjina. Provodi u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje implementacijskih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."