УНИЦЕФ: Всяко дете има правото да бъде приобщено и защитено от дискриминация

На 20 ноември отбелязваме Световния ден на детето

20 Ноември 2022
Ученици от 119 училище в София провеждат открит урок за правата на децата
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

София, 20 ноември 2022 г. Всяко дете има правото да бъде приобщено и защитено от всички форми на дискриминация. За това призовава УНИЦЕФ на Световния ден на детето, 20 ноември. Датата отбелязва годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Тази година тя съвпада и с началото на Световното първенство по футбол, което е още един повод да подчертаем, че когато става въпрос за правата на децата, може да има само един отбор.

Всяка година на 20 ноември УНИЦЕФ организира глобалната инициатива Go Blue, в която емблематични сгради в целия свят са осветени в синьо в подкрепа на каузата за правата на децата. В България в синьо ще бъдат осветени Националният дворец на културата и сградата на Столична община.

По повод Световния ден на детето четвъртокласници от столичното 119 училище „Акад. Михаил Арнаудов“ присъстваха на открит урок за правата на децата. В него се включи и актрисата Елена Петрова, национален посланик на УНИЦЕФ България. 

Елена Петрова разговаря с деца от столичното 119 училище по време на открит урок за правата на децата
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

Всяко дете има правото да бъде приобщено и прието, да има равен шанс, за да достигне пълния си потенциал,

заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Дискриминацията поставя децата в риск от изключване и оказва огромно влияние върху тяхното бъдеще. Да изградим свят, в който всяко дете е приобщено и подкрепено, трябва да е един от нашите приоритети,

допълни тя.

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн разговаря с деца
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

С посланието, че всяко дете има право на грижа, образование и закрила от насилие и дискриминация, УНИЦЕФ България провежда национална кампания „Подкрепи отбора на бъдещето – децата“ по три ключови теми: ранно детско развитие, приобщаващо образование за деца с увреждания и специални потребности и закрила от насилие.

Момиче чете детската Конвенция на ООН за правата на детето
UNICEF Bulgaria/2022/Stoykov

На старта на Световното първенство по футбол бивши и настоящи футболни звезди обединяват усилия с УНИЦЕФ, за да изпратят позитивно послание за важността на приобщаването на всяко дете. Зад отбора на децата заедно застават Дейвид Бекъм, който е глобален посланик на добра воля на УНИЦЕФ, Роберт Левандовски, Серхио Рамос, Андрий Шевченко, Кафу и др.

UNICEF

Расизмът и дискриминацията срещу децата на база етнос, език и религия са широко разпространени в страни по целия свят, показва нов доклад на УНИЦЕФ, публикуван преди Световния ден на детето.

Анализ в 22 страни показва, че децата от маргинализираните етнически, езикови и религиозни групи изостават спрямо връстниците си в уменията си за четене, се посочва в доклада Отказани права: Влиянието на дискриминацията върху децата. Средно за учениците между 7 и 14 г. от групата в най-привилегировано положение е два пъти по-вероятно да имат основни умения за четене в сравнение с тези в най-непривилегировано положение.

Дискриминацията и изключването задълбочават бедността и водят до по-лошо здраве и хранене, по-ниски резултати в обучението на децата, по-чести случаи на ранна бременност сред момичетата и по-ниска заетост и доходи в живота им като възрастни.  

Докладът подчертава и как децата и младежите усещат тежестта на дискриминацията в ежедневието си. Ново проучване на платформата U-Report сред 407 000 младежи показва, че почти две трети смятат, че дискриминацията е обичайна в тяхната среда, а близо половината са на мнение, че дискриминацията е повлияла значително на живота им или на живота на някого, когото познават.

 

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.