УНИЦЕФ: Влиянието на COVID-19 върху влошеното психично здраве на децата и младите хора е само „върхът на айсберга“

Нов анализ показва, че пропуснатите ползи за икономиката заради психични разстройства сред младите хора се оценява на почти 390 млрд. долара на година

04 Октомври 2021
Момиче тийнейджър гледа през прозореца на дома си по време на локдауна, причинен от COVID-19. Ситуацията с пандемията е предизвикателство за психичното здраве на децата и младежите
UNICEF/UN0399563/Filippov

Ню Йорк/София, 5 октомври 2021 г. – Децата и младите хора ще усещат влиянието на COVID-19 върху своето психично здраве и благосъстояние години напред, предупреждава УНИЦЕФ във водещ доклад.

Според доклада Положението на децата по света 2021; Как си всъщност: насърчаване, закрила и грижи за психичното здраве на децата (очаквайте скоро и превод на български език) – най-задълбоченият преглед на УНИЦЕФ върху психичното здраве на децата, младежите и полагащите грижи лица през 21-ви век - дори преди COVID-19 децата и младите хора са носили товара на различни психични състояния (или влошено психично здраве) без сериозни инвестиции, чрез които да се предприемат мерки. 

Според последните данни повече от 1 на всеки 7 младежи в света на възраст между 10 и 19 г. живее с диагностицирано психично разстройство. Почти 46 000 подрастващи губят живота си заради самоубийства всяка година, което е сред топ 5 причините за смъртни случаи в тази възрастова група. Междувременно съществува огромна пропаст между нуждите по отношение на психичното здраве и финансирането на психичното здраве. Докладът показва, че в световен мащаб около 2% от бюджетите на правителствата за здраве се харчат за психично здраве.

„Изминаха дълги 18 месеца за всички нас, особено за децата. Със затварянето и ограниченията заради пандемията децата прекараха незаличими години от живота си далеч от семействата си, приятелите, класните стаи, игрите, които са ключови елементи на детството“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Влиянието е съществено, а е само върхът на айсберга. Дори преди пандемията твърде много деца бяха под товара на неадресирани проблеми с  психичното здраве. Правителствата инвестират твърде малко, за да вземат мерки във връзка с тези критични нужди. Не се придава достатъчно важност на връзката между психичното здраве и бъдещото развитие в живота“, посочи тя.

Психичното здраве на децата по време на COVID-19

Пандемията наистина оставя своето отражение. Според международно изследване на деца и възрастни в 21 страни, проведено от УНИЦЕФ и „Галъп“, средно 1 от 5 млади хора между 15 и 24 г. казва, че често се чувства депресиран или има малък интерес към различни дейности.

Докато третата година с COVID-19 наближава, влиянието върху психичното здраве и благосъстоянието на децата и младите хора продължава да е огромно. Според последните данни на УНИЦЕФ най-малко 1 от 7 деца в света е било директно засегнато от затварянето и ограничителните мерки, а повече от 1,6 млрд. деца са били засегнати от влошаване на учебния процес. Нарушаването на рутинните дейности, образованието, развлеченията, както и безпокойството за семейните доходи и здравето, кара много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си. Например онлайн проучване в Китай в началото на 2020 г., цитирано в „Положението на децата по света“, показва, че около една трета от участниците в него се чувстват изплашени и тревожни. 

Цената за обществото

Диагностицираните психични разстройства, включително дефицит на вниманието и хиперактивност, тревожност, аутизъм, биполярно разстройство, поведенчески разстройства, депресия, хранителни разстройства, интелектуални увреждания и шизофрения, могат съществено да навредят на здравето, образованието и работоспособността на децата и младите хора.

Макар че влиянието върху живота на децата не може да се изчисли, нов анализ на London School of Economics в доклада показва, че пропуснатите ползи за икономиката заради психични разстройства сред младите хора, които водят до неработоспособност,  се изчислява на почти 390 млрд. долара на година.

Защитни фактори

Докладът отбелязва, че комбинацията от генетика, опит и фактори от околната среда от най-ранните дни, включително родителски грижи, училищното образование, качеството на взаимоотношенията, излагането на насилие или злоупотреби, дискриминацията, бедността, хуманитарните кризи и здравните извънредни ситуации, като например COVID-19, оформят и оказват ефект върху психичното здраве на децата през техния живот.

Защитните фактори, като любящо семейство, безопасна училищна среда и позитивни отношения с връстниците, могат да намалят риска психични разстройства, но докладът предупреждава, че съществени бариери, включително стигма и липса на финансиране, пречат на много деца да се радват на позитивно психично здраве и да имат достъп до подкрепата, от която се нуждаят.

Положението на децата по света 2021 призовава правителствата и партньорите от публичния и частния сектор да се ангажират и да насърчават психичното здраве за всички деца, младежи и полагащи грижи лица; да защитават нуждаещите се от помощ и да се грижат за най-уязвимите чрез:

•      Спешни инвестиции в психичното здраве на децата и младежите в различни сектори, не само в здравния, за да подкрепят цялостен подход за превенция, насърчаване и грижа.

•      Интегриране и разширяване на интервенциите, основани на факти, в сферата на здравеопазването, образованието и социалната закрила, включително програми за родители, които насърчават отзивчиви и подкрепящи родителски грижи и подкрепят психичното здраве на родителите и полагащите грижи лица; гарантиране, че училищата подкрепят психичното здраве, чрез качествени услуги и позитивни взаимоотношения.

•      Нарушаване на мълчанието около психичните заболявания чрез предприемане на мерки по отношение на стигмата и насърчаване на по-добро разбиране на психичното здраве, както и сериозно отношение към преживяванията на децата и младите хора.

„Психичното здраве е част от физическото здраве – не можем да си позволим да продължим да гледаме на него по друг начин“, заяви Хенриета Фор. „Твърде дълго, и в богатите, и в бедните страни, сме виждали твърде малко разбиране и твърде малко инвестиции в този съществено важен елемент за достигането на пълния потенциал на всяко дете. Това трябва да се промени“, допълни тя.


Бележки към редакторите

Информацията за причините на смъртността сред младежите е базирана на данните на Световната здравна организация (СЗО) за световното здраве от 2019 г. Информацията за диагностицираните психични разстройства е базирана на проучването на Института за здравни показатели и оценка (IHME) „Глобалната тежест на заболяванията“ (Global Burden of Disease) от 2019 г.

Резултатите от проучването на чувството за депресия и малък интерес към различни дейности са част от по-голямо изследване, проведено съвместно между УНИЦЕФ и „Галъп“, за проучване на разделението между поколенията. В проекта „Променящото се детство“ (The Changing Childhood Project) по телефона са интервюирани приблизително 20 000 души в 21 държави. Всички извадки са случайни и национално представителни за две групи от населението във всяка страна: хора на възраст между 15 и 24 г. и хора над 40 г. Обхваната е цялата страна, включително селските райони, а извадката представлява цялото гражданско, неинституционално население във всяка възрастова група с достъп до телефон. Пълното изследване на проекта ще бъде публикувано от УНИЦЕФ през ноември.

Контакт за медии

Хелън Вюли
УНИЦЕФ Ню Йорк
Тел.: +1 917 244 2215
Имейл: hwylie@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.