Детска книжка помага на децата и младежите да се справят с COVID-19

„Моят герой си ти" разказва как децата могат да се борят с вируса

IASC MHPSS RG
My hero is you - how kids can fight covid-19
Inter-Agency Standing Committee
09 Април 2020

Женева, 9 април 2020 г. – Нова детска книжка, която има за цел да помогне на децата да разберат и приемат COVID-19, беше съставена от повече от 50 организации в хуманитарния сектор, сред които Световната здравна организация, Детският фонд на ООН, Върховният комисариат на ООН за бежанците, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и „Спасете децата“.

С помощта на фантастичния герой Арио Моят герой си ти. Как децата могат да се борят с COVID-19 обяснява как децата могат да предпазят себе си, семействата и приятелите си от коронавируса и как да се справят с тежките емоции, когато се сблъскват с нова и бързо променяща се реалност.  

Книжката се препоръчва най-вече за деца между 6 и 11 години и е проект на референтната група за психично здраве и психологическа подкрепа в извънредни ситуации на Постоянния съвместен комитет на агенциитe,  уникално сътрудничество между агенциите на ООН, национални и международни неправителствени организации и международни агенции, които предлагат подкрепа за психичното здраве и психосоциална подкрепа в извънредни ситуации.

По време на ранния етап на проекта повече от 1700 деца, родители, полагащи грижи лица и учители от целия свят споделиха как се справят с пандемията от COVID-19. Техният принос беше безценен за автора и илюстратор Хелън Патък и екипа на проекта, за да са убедени, че историята и нейните послания ще докоснат децата, които живеят в различни условия и на различни континенти.

За да достигне до колкото се може повече деца, книжката ще бъде преведена на много езици, като вече е завършена на 6 езика и се подготвя на други 30. Вижте книжката на български език ТУК.

Ето какво споделят и партньорите в проекта:

Световна здравна организация

Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, Генерален директор

„Предишни хуманитарни кризи ни показаха колко е важно да отговорим на страховете и безпокойството на младите хора, когато животът, който те познават, се преобърне. Надяваме, че тази красиво илюстрирана книжка, която отвежда децата на пътешествие през различни часови зони и континенти, ще им помогне да разберат какво могат да направят, за да останат позитивни и да бъдат в безопасност по време на епидемията от коронавирус“.

УНИЦЕФ

Хенриета Фор, Изпълнителен директор

“Навсякъде по света животът на децата се преобърна изцяло – повечето от тях живеят в страни, където под някаква форма са въведени ограничения за придвижване или пълна блокада. Тази чудесна книжка помага на децата да разберат и да се ориентират в тази нова действителност, както и да научат как могат да предприемат малки действия, за да станат герои в собствените си истории“. 

Върховен комисариат на ООН за бежанците

Филипо Гранди, Върховен комисар за бежанците

„Това е ценен ресурс за децата в целия свят със силно послание за приобщаване в основата си – че тази пандемия може да бъде победена само ако всеки се включи в превенцията и ответните мерки. Децата, включително и тези, които са бежанци, разселени или без гражданство, също могат да помогнат. Никой не е защитен, освен ако всички не сме защитени“.

ЮНЕСКО

Одри Азулe, Генерален директор

„Споделянето на факти и надеждна информация е от съществено значение, за да отговорим на COVID-19. Искам да поздравя за творческата енергия и вдъхновението всички хора на изкуството, писатели и издатели, които намират въздействащи начини да пресъздадат истории и творби, които да стигнат до децата и семействата, за да ги успокоят и насочат в тази тревожна ситуация. ЮНЕСКО с гордост подкрепя тази инициатива и я приемаме като пример за приноса на артистичната общност за благосъстоянието и устойчивостта на всички нас“. 


Свалете „Моят герой си ти“ на различни езици