УНИЦЕФ стартира кампания за дигитална грамотност на тийнейджърите и онлайн безопасност

„Грамотността не свършва с граматиката. Съвременната просвета е онлайн.“

24 Май 2021
„Грамотността не свършва с граматиката. Съвременната просвета е онлайн.“
UNICEF Bulgaria/2021

София, 24.05.2021 г. УНИЦЕФ България започва кампания, която цели да помогне на тийнейджърите да развият умения за дигитална грамотност и онлайн безопасност. Началото на кампанията „Ново поколение с критично мислене“ съвпада с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Съвременната просвета е не само писменост, граматика и литература, тя е немислима без грамотност в онлайн пространството. Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме все повече време онлайн. За подрастващите промяната беше по-естествена, тъй като са родени в дигиталната ера. Виртуалното пространство им предоставя изключителни възможности, но крие и опасности, за които те често не са подготвени.

Проучвания очертават сериозни рискове в дигиталната среда и показват, че е от съществено значение тийнейджърите да развият критично мислене и да усвоят конкретни умения, за да се предпазят от кибератаки, тормоз, както и да разпознават фалшивите новини. Подрастващите често се сблъскват с тези проблеми, разпознават ги и са готови да предложат решения за справяне с тях. Повече от 1 на 7 деца под 18 години в България съобщават, че са били подложени на насилие онлайн, особено в социалните мрежи, сочи национално проучване, проведено по поръчка на УНИЦЕФ от международната изследователска компания „Coram International“, с подкрепата на ЕСТАТ.

5 от 10 млади хора (47% от всички) казват, че нещата, които четат и виждат в интернет, като реч на омразата, дезинформация, тормоз, кибератаки, ги притесняват и разстройват, а 1 на 10 казва, че е преживял обидно отношение онлайн през изминалата година, показва „Изследване на субективната оценка и реакциите на тийнейджърите в ситуация на извънредното положение”, проведено от УНИЦЕФ България. 77% от децата и младежите влизат всеки ден в социалните мрежи. Само 57% от българските тийнейджъри между 16 и 19 г. оценяват дигиталните си умения като основни или по-високи, което е много под средното за ЕС от 82%, показва проучване на Евростат от 2019 г. България е на предпоследно място, само преди Румъния.

Дигиталната грамотност е набор от умения, знания, нагласи и ценности, които дават възможност на децата и младите хора уверено и автономно да играят, да учат, да общуват, да участват в граждански инициативи, като са в безопасност и овластени по начин, подходящ за тяхната възраст, култура и среда.

„Кампанията на УНИЦЕФ има за цел да помогне на подрастващите да сърфират безопасно в интернет, като се предпазват от кибератаки, онлайн тормоз, разпознават фалшивите новини и същевременно създават собствено съдържание, без да застрашават сигурността си. Освен това ще насърчи децата и младежите да развият критичното си мислене, както и да могат да използват и разбират технологиите, да търсят и управляват информация, да придобият увереност и способност да изразяват мнението си“, казва Саня Саранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България.

Предстои в рамките на кампанията УНИЦЕФ да представи възможни решения за справяне с тези предизвикателства. Планира се създаването на иновативна платформа за дигитална грамотност и онлайн безопасност, по идея и с участието на младежи.

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553
Ивайло Спасов
Директор отдел "Комуникация за социална промяна"
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 888 406 383
Имейл: ispasov@unicef.org

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.