УНИЦЕФ България: 1 от 5 смъртни случая сред младежите е причинен от самонараняване

Детският фонд на ООН започва кампания, за да подкрепи децата и младежите в България да се справят с тревожността и депресията

10 Октомври 2021
 1 от 5 смъртни случая сред младежите е причинен от самонараняване
UNICEF Bulgaria/2021

София, 10 октомври 2021 г.  На Световния ден на психичното здраве, 10 октомври, УНИЦЕФ България започва национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

Голям брой деца и младежи се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, а пандемията от COVID-19, социалната изолация и нарушения учебен процес обостриха кризата сред подрастващите. В същото време по темата рядко се говори открито, а младите хора изпитват неудобство или срам да потърсят помощ, когато се сблъскват с предизвикателства във връзка с психичното си здраве.

Целта на кампанията на УНИЦЕФ е да повиши информираността за важността на психичното здраве, да разчупи стигмата около тази тема в обществото и да предложи решение – създаване на онлайн платформа за самостоятелна грижа за психичното здраве, която включва стратегии за справяне и устойчивост.

„Когато психичното здраве на децата се пренебрегва, това става пречка за тях да учат, да работят, да изграждат пълноценни взаимоотношения и да допринасят за обществото. Трябва да нарушим мълчанието по тази тема, да проявяваме разбиране, да приемаме сериозно преживяванията на децата и младежите и да намалим стигмата около психичното здраве

- заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Изследване на УНИЦЕФ България от 2020 г. показа, че в ситуацията на извънредно положение заради COVID-19 тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции. Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът.

„Чувствам се загубен в своите мисли. Не съм продуктивен и съм много самотен“

- сподели тийнейджър в проучването на УНИЦЕФ.

Причината да не се търси професионална помощ, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е  тревожност или срам (63%) или незнаниекъде да се потърси помощ (17%), сочат резултатите от допитване, проведено в U-Report Bulgaria през 2020 г. За да се справят, повечето млади хора опитват или да не обръщат внимание на преживяванията си (41%), или прибягват до негативни практики, които вредят на здравето им (33%).

 

1 от 5 смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, показват данни на Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. В същото време 9 милиона подрастващи на възраст 10-19 в Европа живеят с психично разстройство според новия глобален доклад на УНИЦЕФ „Положението на децата по света 2021“. Данните за България показват, че 11% от момичетата и момчетата във възрастта 10-19 години са с диагностицирано психично разстройство. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здравеопазване се харчат за психично здраве, а пропуснатите ползи за икономиката заради несправяне с психичните разстройства на младите хора в глобален план възлизат на 390 милиарда долара всяка година, изчислява Лондонското училище по икономика в доклада на УНИЦЕФ.

В рамките на кампанията УНИЦЕФ България ще набира средства за изграждането на онлайн платформа в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите. В нея ще бъде събрана информация от професионалисти за най-честите психични състояния – депресия, тревожност, самонараняване и суицидно поведение, хранителни разстройства, тормоз, стрес и др., както и начините за тяхното преодоляване. Тийнейджърите ще могат да открият и разкази на свои връстници, за да осъзнаят колко е важно да потърсят помощ и да се запознаят с различни позитивни стратегии за справяне чрез изкуство, спорт, музика, доброволчество и т.н. Място в платформата ще намерят и различни инструменти за самопомощ – съвети за управление и облекчаване на стреса, преодоляване на лошото настроение и тревожността, справяне със самотата, изграждане на здрави връзки, техники за дишане и релаксация. На платформата ще бъдат събрани и контакти на вече съществуващи услуги за подкрепа, към които подрастващите могат да се обърнат, ако не успяват да се справят сами.

Известните личности, които подкрепят кампанията, са посланиците на добра воля на УНИЦЕФ Елена Петрова и Владимир Ампов–Графа, както и Соня Йончева, Евелина Павлова, Мадлен Алгафари, Александра Алгафари, Андреа Банда Банда, Ивет Горанова, Ивет Лалова, Гери Турийска, Борис Бъндев и Христина и Ивайло от Айде БГ.

Кампанията е подкрепена от дългогодишните съмишленици на УНИЦЕФ България в лицето на Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо като основен медиен партньор. Осъществява се и с подкрепата на ключови държавни институции, неправителствени организации и младежки мрежи. Пълен списък можете да видите тук.

Всеки може да подкрепи създаването на платформата чрез дарение към УНИЦЕФ, за да помогне на тийнейджърите да преодолеят депресията и тревожността, по следните начини:

  • онлайн на dari.unicef.bg
  • месечни дарения чрез SMS от 5 или 10 лв. с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021. ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори.
  • по банков път на  дарителската сметка на УНИЦЕФ България: IBAN BG34RZBB91551065034919.   

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.