Световните лидери се обединяват в нова инициатива за качествено образование и обучение за младите хора

Инициативата цели да подготви всеки млад човек за бъдеща заетост до 2030 година

22 Септември 2018
Младежи се забавляват, докато скачат навсоко от покривите на високи сгради.
UNICEF/UNI190735/d’Aki

Ню Йорк – По време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, световните лидери стартираха ново партньорство с цел до 2030 г. всеки млад човек да има възможност за качествено образование, обучение и работа. Инициативата Поколение на неограничените възможности ще се бори с глобалната криза в образованието, която в момента възпрепятства развитието на милиони млади хора и заплашва напредъка и стабилността в глобален план.

Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, президентът на Руанда - Пол Кагаме, председателят на Групата на Световната банка, Джим Йон Ким, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини, изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Хенриета Фор, пратеникът на Генералния секретар на ООН по въпросите на младежта, Джайатма Уикраманайе, главният изпълнителен директор на Unilever, Пол Полман, посланикът на добра воля на УНИЦЕФ, Лили Сингх и поп групата BTS са сред световните лидери в сферата на бизнеса, образованието и сред младите хора, които застанаха зад Поколение на неограничените възможности. В понеделник, 24 септември, в седалището на ООН в Ню Йорк, те дадоха старт на партньорството на най-високо равнище.

Без належащите инвестиции в образованието и обученията за развиване на умения, бързо растящото глобално население от подрастващи и млади хора, което ще достигне 2 милиарда до 2030 г., ще продължи да бъде неподготвено и неквалифицирано като бъдеща работна сила. В допълнение повече от 200 милиона младежи в училищна възраст в момента не посещават училище. Така вместо да допринесат за справедлив и устойчив напредък, младите хора, особено тези в най-неравностойно положение, могат да се окажат изправени пред бъдеще с все повече лишения и дискриминация.

„Всичките ни надежди за по-добър свят почиват на младите хора“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и допълни:  „Светът е дом на 1,8 млрд. млади хора. Устойчивото развитие, човешките права, мирът и сигурността могат да бъдат постигнати само ако ги овластим като лидери и им дадем възможност да разгърнат пълния си потенциал.“.

„Промяната в демографията, която светът преживява, заедно с бързо развиващите се технологии, представлява критичен момент в историята. Ако действаме разумно и навременно, можем да създадем квалифицирана маса от млади хора, по-добре подготвена да създава устойчиви икономики, мирни и проспериращи общества. Младите хора са 25% от световното население, но всъщност те съставляват 100% от бъдещето. Не можем да си позволим да ги провалим.“, каза Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„Лично съм се уверила, че идеите и примерът на младите хора са едни от най-добрите начини за сътрудничество за намирането на творчески решения и справянето с предизвикателствата, пред които са изправени. Когато имат възможност да бъдат чути, те имат толкова много новаторски и креативни идеи. Аз съм безкрайно вдъхновена от това поколение и се ангажирам да направя това, което мога, за да им помогна да постигнат по-светло бъдеще.“, каза Лили Сингх, посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

За Поколение на неограничените възможности

Инициативата  е част от Стратегия за младежта 2030 на Генералния секретар на ООН и бе лансирана като отговор на отчайващата липса на качествено образование, обучения за развиване на умения и възможности за работа за младите хора. Поколение на неограничените възможности обединява широк кръг от партньори - правителства, частен сектор, академични среди, международни организации, организации на гражданското общество и най-вече - самите млади хора, с цел съвместно създаване, финансиране и разширяване на иновативни решения, които да увеличат възможностите пред младите хора по света.

За повече информация относно Поколение на неограничените възможности, моля, посетете: www.GenUnlimited.org

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

ЗА УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

Следвай ни във FacebookTwitter и Instagram.