УНИЦЕФ: Половината от тийнейджърите по света са били обект на насилие от страна на връстници във и около училище

Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на 150 милиона деца между 13 и 15-годишна възраст по целия свят

13 Септември 2018
Ученик стои седнал, подпрян на мрежата на училищния двор. В изражението му се чете тъга
UNI177485

Ню Йорк - Половината ученици на възраст между 13 и 15 години по целия свят - около 150 милиона – заявяват, че са били обект на насилие от страна на връстници във и около училище. Това става ясно от ново изследване, публикувано от УНИЦЕФ.

Според доклада „Урок за всеки ден: #ДаСпремНасилието в училище“  насилието между връстници, измерено на база брой на децата, които съобщават, че са били тормозени през последния месец или са били въвлечени във физическа саморазправа през последната година, е широко разпространено сред младите хора в световен мащаб. То оказва влияние върху обучението и благоденствието на учениците, както в богатите, така и в бедните държави.

„Образованието е ключът към изграждането на мирни общества и все пак за милиони деца по света, самото училище не е безопасно“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Всеки ден учениците са изправени пред множество опасности, включително боеве, натиск за присъединяване към банди, тормоз - непосредствен или онлайн, физическо насилие с цел дисциплиниране, сексуален тормоз и въоръжено насилие. В краткосрочен план това оказва влияние върху тяхното учене, а в дългосрочен може да доведе до депресия, безпокойство и дори самоубийство. Насилието е урок, който не се забравя и никое дете не трябва да го научава“, добави тя.  

Докладът очертава начините, по които учениците се сблъскват с насилие във и около класната стая. Според най-новите налични данни от УНИЦЕФ:

:: В световен мащаб, малко повече от 1 на всеки 3 ученика на възраст между 13 и 15 години са подложени на тормоз, като приблизително същият брой участват в побоища.

:: 3 от 10 ученици в 39 индустриализирани страни признават, че са тормозили съученици.

:: През 2017 г. има 396 документирани или потвърдени атаки срещу училища в Демократична република Конго, 26 в Южен Судан, 67 в Сирийската арабска република и 20 нападения в Йемен.

:: Близо 720 милиона деца в училищна възраст живеят в държави, в които телесното наказание в училище не е напълно забранено.

:: Момичетата и момчетата са еднакво застрашени от тормоз, като момичетата по-често стават жертва на психически форми на тормоз, а момчетата са изложени на по-голям риск от физическо насилие и заплахи.

:: В България, през учебната 2013/2014, 54% от учениците на възраст между 13 и 15 години споделят, че са били жертва на тормоз през последните няколко месеца и/или са участвали във физическа саморазправа поне веднъж през последните 12 месеца.

Докладът отбелязва, че насилието, включващо оръжия в училищата (ножове или огнестрелно оръжие), продължава да отнема животи. Акцентира се и върху факта, че в един все по-дигитален свят, насилствено, нараняващо и унизително съдържание се разпространява в мрежата само с натискането на един клавиш.

Докладът „Урок за всеки ден“ цели да се даде гласност и да се инициират действия, за #ДаСпремНасилието във и около училище. Зад това усилие се обединяват организации като УНИЦЕФ, Департаментът за международно развитие (DFID) – Великобритания, ЮНЕСКО, други членове на Глобалното партньорство за прекратяване на насилието срещу децата и Инициативата на ООН за образование на момичета (UNGEI).

Като част от кампанията, през следващите месеци УНИЦЕФ организира серия от #ДаСпремНасилието дискусии с младежи по целия свят. Тези дискусии, водени от ученици, ще предоставят на младите хора платформа за споделяне на опита от насилието и гласност за това, от което имат нужда, за да се чувстват сигурни във и около училището. Споделеното от тях ще стане и част от препоръките, които ще бъдат отправени към световните лидери. През юли посланикът на добра воля на УНИЦЕФ Лили Сингх стартира първия младежки разговор в Южна Африка с група ученици на възраст от 13 до 19 години.

За да се сложи край на насилието в училище, УНИЦЕФ и партньори призовават за спешни действия в следните области: 

- Прилагане на политики и законодателство за защита на учениците от насилие в училище.
- Укрепване на мерките за превенция и реагиране в училище.
- Включване на общностите и на всеки отделен човек в подкрепа на учениците, когато говорят за насилието, както и за нужните действия за промяна на културата в класните стаи и общността.
- По-ефективни и целенасочени инвестиции в доказани решения, които помагат на учениците да са в безопасност, а училищата – сигурно място за децата .
- Събиране на по-добри, дезагрегирани данни за насилието над деца във и около училищата и споделяне на успешни практики.

УНИЦЕФ България също ще се включи в глобалната кампания #ДаСпремНасилието в училище. Главната цел на инициативата, която ще стартира в страната през ноември месец, е да повиши осведомеността, разбирането и чувствителността по темата за насилието, да намали толерантността към различните му проявления в училище и да подкрепи училищата в България да се справят по-ефективно с насилието и тормоза. Инициативата ще бъде реализирана от Министерство на образованието и науката и УНИЦЕФ с подкрепата на други партньори и заинтересовани страни.

Научете повече за глобалната кампания на адрес https://uni.cf/end-violence.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

ЗА УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

Следвай ни във FacebookTwitter и Instagram.