Конфликтите, климатичната криза, ръстът на психичните заболявания и невярната информация онлайн са сред най-големите заплахи за децата

В отворено писмо по повод 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето изпълнителният директор на УНИЦЕФ подчертава кои са основните предизвикателства пред децата

18 Септември 2019
Момиче, стои върху пропукания лед в арктическия окен в Аляска, САЩ
UNICEF/UN055819/Sokhin

Ню Йорк, 18 септември 2019 г. – Продължителните конфликти, влошаващата се криза с климата, увеличаващите се случаи на психични заболявания сред младите хора и невярната информация онлайн са някои от най-тревожните световни заплахи за децата. Това обяви УНИЦЕФ в отворено писмо на изпълнителния директор на организацията Хенриета Фор.

Наред със съществуващите заплахи за младите хора, като достъп до образование, бедност, неравенство и дискриминация, писмото предупреждава за нови заплахи за правата на децата и очертава пътя към засилване на усилията за отговор.

Писмото е част от отбелязването от страна на УНИЦЕФ на 30-годишнината на Конвенцията за правата на детето – най-широко ратифицирания документ за човешки права.

„Вашето поколение, днешните деца, сте изправени пред нови предизвикателства и глобални промени, които вашите родители не биха могли и да си представят. Климатът ни се променя до неузнаваемост. Неравенството се задълбочава. Технологиите преобразяват начина, по който възприемаме света. Все повече семейства мигрират. Детството се е променило и ние трябва да съобразим подходите си с него“

, пише Хенриета Фор.

Писмото очертава 8 растящи предизвикателства пред децата в света: продължителните конфликти; замърсяването и климатичната криза; влошаването на психичното здраве; масовата миграция и движението на населението; липсата на гражданство; новите умения за работата на бъдещето; правата за защита на личните данни в онлайн пространството и невярната информация в интернет.

Фор отбелязва, че броят на страните с конфликти е най-високият от приемането на Конвенцията за правата на детето през 1989 г. досега, като 1 от всеки 4 деца живее в страна, засегната от ожесточени боеве или бедствия.

Във връзка с климатичните промени писмото предупреждава, че децата вече трябва да се борят с необузданото унищожаване на планетата и глобалната климатична криза, която има потенциала да подкопае повечето от постигнатите успехи от гледна точка на оцеляването на децата и развитието през последните 30 години.

Увеличаването на екстремните климатични условия и замърсения въздух, продължителната суша и внезапните наводнения са част от тази криза и диспропорционално засягат най-бедните, най-уязвимите деца.

УНИЦЕФ работи за смекчаване на влиянието на климатичната криза в страните по света. Например в Етиопия УНИЦЕФ въведе нова технология, за да направи карта на подземните води, и разработва решения за общностите с хроничен недостиг на вода.

В Малави УНИЦЕФ развива дългосрочна и екологична система, която използва слънчевата енергия, за да подобри достъпа до чиста вода. За забавянето на климатичните промени обаче трябва да се направи повече.

 „Правителствата и бизнесът трябва да работят ръка за ръка, за да намалят потреблението на изкопаеми горива, да разработят по-чисти селскостопански, промишлени и транспортни системи и да инвестират в по-широко използване на възобновяеми енергийни източници“

, отбелязва Фор.

Писмото изразява и безпокойство, че мнозинството от децата ще израснат като част от дигитална среда, наситена с невярна онлайн информация.

Например т. нар. технология на „дълбоки фалшификати“ използва изкуствен интелект, за да създаде сравнително лесно убедителни фалшификати с аудио- и видеосъдържание. Писмото предупреждава, че онлайн среда, в която истината може да стане неразличима от измислицата, има потенциала напълно да подкопае доверието в институциите и източниците на информация, и може да подмени демократичния дебат, нагласите на гласоподавателите, както и да посее съмнение за други етнически, религиозни или социални групи.

Писмото предупреждава, че невярната онлайн информация вече прави децата уязвими към съблазняване със сексуални цели, малтретиране и други форми на експлоатация, подменя демократичния дебат и в някои общности дори води до завръщането на смъртоносни заболявания заради липсата на доверие към ваксините, подклаждано от невярната информация в интернет – резултатът може да бъде създаването на цяло поколение граждани, които не вярват на нищо.

За да отговори на това предизвикателство, УНИЦЕФ стартира програма за медийна грамотност, като програмата „Млади репортери“ в Черна гора, която цели да научи младите хора как да забелязват невярна информация онлайн, как да проверяват фактите и какви са ролята и техниките на отговорната журналистика.

„Вече не можем да се опираме на наивната увереност, че истината има вродено предимство пред лъжата в цифровата епоха и затова ние като общества трябва да изграждаме устойчивост срещу ежедневния потоп от фалшивост в световната мрежа. Като начало трябва да развием у младежите способността да разбират на кого и на какво могат да се доверят онлайн, за да станат активни, ангажирани граждани“

, заявява изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

Писмото отбелязва, че психичните заболявания сред младежите се увеличават в годините след приемането на Конвенцията за правата на детето и в момента депресията е сред водещите причини за неработоспособността сред младите хора.

Писмото призовава подходящата превенция и терапевтичното лечение и рехабилитация на деца и младежи, засегнати от психични проблеми, да бъде приоритет, а стигмата и табуто около психичните заболявания да бъдат разбити, така че засегнатите да търсят лечение и да получават подкрепа.

Писмото посочва, че децата и младите хора вече са създали движения по света в търсенето на решения да преодолеят предизвикателствата, пред които те и техните връстници се изправят, и призовава световните лидери да ги последват.

„Днешните деца и младежи поемат водещата роля, изискват спешни действия и дават възможност на самите себе си да се запознаят със света около себе си и да го оформят. Сега вие заемате позиция, а ние слушаме“

, пише в заключение Хенриета Фор.

Цялото писмо вижте тук.

Контакт за медии

Деница Делвил

Директор Kомуникации

УНИЦЕФ България

Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.