ИКЕА и УНИЦЕФ стартират социална кампания против тормоза в училище

Инициативата е в подкрепа на дългосрочната програма на УНИЦЕФ и МОН „Стъпки заедно“

23 Февруари 2022
Бюро с обидни думи инсталация на ИКЕА в подкрепа на УНИЦЕФ
UNICEF Bulgaria/2022

Днес, в Деня за борба с тормоза в училище, ИКЕА и УНИЦЕФ стартират кампания за превенция на насилието сред учениците. Чрез инициативата под надслов „В час с проблемите“ ИКЕА цели да ангажира своите служители, посетители и широката общественост с наболялата тема. 

Посетителите на магазин ИКЕА София ще се сблъскат с провокираща арт инсталация с обиди, изказани от деца към други деца. По този начин шведският бранд насочва вниманието върху сериозния проблем, който оказва натиск върху децата и се отразява негативно върху тяхното развитие. Специална информативна страница https://www.ikea.bg/schools, съдържаща ресурси и основни насоки от УНИЦЕФ, ще бъде в помощ на родителите и децата за това как да разпознаят знаците на насилие и да говорят за проблема, как да реагират и какво да направят, ако детето им е жертва на тормоз или причинява такъв. Освен това всеки ученик, родител или учител, анонимно и лесно, може да намери полезна информация и съвети в вайбър-бот (БОТкрепа on Viber), създаден с подкрепата на УНИЦЕФ.

В допълнение ИКЕА призовава всички, които искат да подкрепят децата в борбата срещу насилието в училище, да напишат в социалните мрежи положително послание към тях с хаштаг #СмелиЗаедно..

Съпки заедно към училище без насилие
UNICEF Bulgaria/2020

Социалната инициатива на шведската компания подкрепя дългосрочната програма „Стъпки заедно“, организирана съвместно от УНИЦЕФ и МОН. Целта ѝ е превенция на насилието в училище чрез създаване на сигурна и безопасна учебна среда. Програмата стартира от учебната 2019-2020 г. и включва работа с различни групи – ученици, родители и учители, като ангажира всички участници в образователния процес. ИКЕА допринася със своята експертиза и обзавежда обособени зони в избрани учебни заведения в София, Кюстендил, Искър, Завет и Тетевен, където специалисти и деца мога да провеждат своите занимания по програмата и да релаксират. ИКЕА ще се ангажира събраните позитивни послания от настоящата кампания да достигнат до децата в пилотните училища в програмата „Стъпки заедно“.

Ние в ИКЕА вярваме в правото на децата да се развиват и играят в безопасна среда. Нашата цел е да достигнем до повече хора и да създадем дискусия – възрастните да провокираме, а децата да предразположим. Затова програмата „Стъпки заедно“ вече си има и талисман – оживялата играчка по рисунката на малката Михаела Недева, която спечели първо място в конкурса за детска рисунка на ИКЕА „Вълшебен защитник“. Вярваме, че стъпка по стъпка и с обединени сили заедно с УНИЦЕФ можем да задвижим позитивната промяна

- споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България.

„Въпреки че насилието в училище е сериозно предизвикателство, образователната система сама по себе си не го предизвиква. Тя отразява обществените норми и ги прави видими за всички. В същото време дава възможности за справяне с този феномен, но само в партньорство между всички участници – училищно ръководство, педагогически и помощен персонал, деца, родители и местната общност. Нека не оставяме децата да се справят сами – СмелиЗаедно!“

- каза Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ България.

За ИКЕА и УНИЦЕФ 
ИКЕА е дългогодишен корпоративен партньор на УНИЦЕФ и през годините подкрепя различни инициативи на организацията. Участието в проект „Стъпки заедно“ е естествено продължение на присъствието на компанията, която вече има възможността да подпомага множество инициативи с фокус деца в различни възрастови групи. В периода септември 2016 - май 2019 г. ИКЕА подкрепя инициативата „Заедно от детската градина“, която се реализира от УНИЦЕФ и МОН в 35 детски градини в страната. Тя допринася за подкрепяща образователна среда в детските заведения, като гарантира пълноценното развитие на потенциала на всяко дете с фокус върху децата със специфични потребности. ИКЕА България се включва в един от ключовите елементи на проекта - трансформирането на пространства за индивидуална работа с деца.

За програмата „Стъпки заедно“ 
УНИЦЕФ разработва и реализира цялостна общоучилищна програма „Стъпки заедно” за безопасна училищна среда и превенция на тормоза и насилието съвместно с Министерството на образованието и науката, в която са ангажирани над 3000 ученици и над 170 преподаватели от 5 пилотни училища. Програмата включва следните елементи: овластяване на децата и въвежда принципи на ненасилствена комуникация възстановителни подходи в училище, разработване на механизми за взаимна подкрепа при децата, но и между учителите, повишаване на лидерския капацитет на директорите и уменията на учителите за провеждане на работилници за развитие на социално-емоционални умения и разрешаване на конфликти, ангажиране на родителите по по-ефективен начин. Опитът от пилотната програма цели да изведе препоръки за подобряване на механизма за превенция в училищата, да докаже необходимостта от планиране на всички елементи като част от новите национални и оперативни програми като нови 230 професионалисти от училища в цялата страна, в т.ч. учители, психолози, педагогически съветници, вече се обучават по методиката, така че опитът да бъде разширен и в други училища.

Повече за програмата тук.

Контакт за медии

Красимира Антимова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 882 344 553

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.