Игра по всяко време!

Превърнете ежедневните рутинни дейности в забавни моменти за учене и интелектуално развитие

УНИЦЕФ
Игра по всяко време
UNICEF/UN0343212/Pazos
29 Януари 2021

През първите 1000 дни (първите 3 години) от раждането на детето ви, мозъкът му се развива с най-бързи темпове в сравнение с останалата част от живота му. Още по-невероятно е, че вие можете да помогнете за изграждането на неговия мозък, още преди да е проговорило.

Как? На принципа „подаване и връщане“!

>>Гледайте Изграждане на мозъка на бебето чрез игра: Мини майсторски клас за родители

С помощта на нашите приятели от Фондацията LEGO и  Центъра за развитие на децата към Харвардския университет, ще ви покажем как да ангажирате детето си по начин, който помага да се насърчат важни връзки, а също и да се забавлявате, докато го правите.

Какво означава „подаване и връщане“?

Този процес представлява поредица от взаимодействия между дете и родител или друго лице, което полага грижи за детето, при които възрастният реагира на звуците и жестовете на бебето или малкото дете по подходящ начин и с много любов. Мислете за това като за игра на пинг-понг: важното е да си подавате топката — и да се забавлявате!

От съществено значение е да покажете на детето си, че се интересувате от него. Реагирайте на неговите нужди, емоции и други интересни за него неща по начин, който показва, че им обръщате внимание.

Как да приложа на практика „подаване и връщане“ с детето си?

Изграждането на мозъка на вашето бебе все още не е необходимо да бъде сложно, то може да се случва по всяко време и при всяка дейност от ежедневието. Всеки момент, прекаран с бебето ви, може да се превърне във възможност за учене чрез игра!

Предлагаме няколко лесни начина за взаимодействие, които може да включите в ежедневното общуване с детето си:

Игра „Назови думата“

Добавете забавление към сутрешното си ежедневие! Обличането на детето Ви е чудесна възможност да му помогнете да изгради важни езикови връзки. Докато наблюдавате интереса му към всяка дреха, която обличате, може да я назовавате по име. Докато показвате на детето ризата например, кажете: „Да, това е твоята риза!“. Може също така да развиете играта, като назовавате и детайли от дрехата: „Какъв цвят е тази риза? Това е синя риза!“.

Забавление по време на хранене!

Изследвайте кухнята с детето си – тя е пълна с вълнуващи гледки, цветове, форми и миризми, които бебето Ви може да проучва. Подкрепете и насърчете любопитството на детето си, като внимателно следите какво наблюдава, от какво се интересува и на какво реагира. Ако забележите например, че бебето се взира в банан, вземете го и го приближете до него, разкажете му какво представлява, какво е усещането при допир и какъв цвят е. Обръщайки внимание на онова, което го вълнува, Вие му помагате да се чувства разбрано и обгрижено.

Игра по време на къпане

Вземете няколко играчки за баня или топка и се пригответе за игра! Позволете на Вашето бебе да вземе играчката, която първа грабне интереса му. Подавайте си играчката, докато бебето е готово да премине към следващата играчка, отбележете края на времето на игра с първата играчка, като кажете „Приключихме!“ По-малките деца може да са по-подготвени от бебетата да играят водеща роля по време на игра, а от своя страна възрастните трябва да ги следват. Като осъществявате връзка, обявявайки приключването и започването на дейността, като споделяте неговите интереси и му позволявате да поеме инициативата, помагате на детето да се почувства подкрепено в своето учене и изследване.  

Покажи и научи

Много неща може да привлекат вниманието ви, когато сте навън, независимо дали през прозореца на колата, или докато сте на разходка. Обърнете внимание на какво реагира Вашето бебе с жестове, поглед или издаване на звуци. Посочете го, докато му казвате какво е: „О, виждаш ли птицата? Каква красива птица!“. Това ще покаже на детето ви, че и двамата се интересувате от онова, което го вълнува, и ще го насърчи да изследва света около себе си.