Tajni kod Natalije Đoković

Azbuku je Natalija naučila pomoću tajnih kodova koji povezuju brojeve i slova. I to praveći parfeme.

Jelena Terzić
Natalija i njena drugarica Kasja opisuju crtež Dunava.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
03 Septembar 2019

Beograd, 3. septembar 2019 - Natalija Đoković je šestogodišnja devojčica, pažljivo začešljanih uvojaka.

Naizgled stidljiva, sve dok ne preuzme kormilo brodića i sa svojim drugarima zaplovi velikom rekom. I brodić i reku napravili su sami, od reciklažnog materijala, sa vaspitačicama u vrtiću „Zemunski biser“.

Ne napamet, već po sećanju sa nedavnog izleta do obližnjeg Dunava, koji su posetili sa vaspitačicama i roditeljima. Sve što je tada saznala, Natalija je i nacrtala, na štafelaju, sa drugaricom Kasjom.

„Ovo je jedna šarena riba koja živi u Dunavu“, objašnjava Natalija crtež.

„Na nebu je duga, a pored vode je labud. Ovde je jedan brod.“

Natalijin tata, Vladimir, je vidljivo ponosan. Naročito jer je njegova ćerka iznad crteža napisala i svoje ime.

„Kad smo čuli da u Natalijinom vrtiću postoji novi, drugačiji program, bili smo malo skeptični kako će to da izgleda. Zato što to nije klasičan koncept po kojem deca danas uče slovo A, sutra B. A onda smo za nekoliko meseci shvatili da ona zna slova, a i da čita. Najvažnije od svega je da je ona to naučila na zabavan način, bez opterećenja i bez nametanja“, objašnjava Vladimir Đoković.

Natalija i njen tata Vladimir rado se sećaju zajedničkih izleta sa vrtićem.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
Natalija i njen tata Vladimir rado se sećaju zajedničkih izleta sa vrtićem.

Azbuku je naučila pomoću tajnih kodova koji povezuju brojeve i slova. I to praveći parfeme. Naime, deca su došla na ideju da naprave laboratoriju parfema.

Vaspitačice su ih podržale, a roditelji su im pomogli da prikupe mirišljave sastojke za fabriku mirisa. Parfeme su pakovali u bočice, a na etiketama pisali kako se zove i od kojih sastojaka su ga napravili.

„Svoj parfem sam nazvala Gala, po mojoj mlađoj sestri. A napravila sam ga od ruža i vode“, kaže Natalija dok u holu vrtića zaranja prave školjke u plavu kadu, koja asocira na more.  

Bilo je dece koja su htela da sastojci njihovih parfema ostanu tajna. Zato su se dogovorili sa vaspitačicama da slova zamene brojevima.

Vaspitači podstiču decu da primećuju i istražuju svet oko sebe, da uočavaju detalje i da postavljaju pitanja.

Tako su nastali tajni kodovi koji su vodili do azbuke.

Natalija poslednjih godinu dana pohađa pripremni predškolski program u vrtiću „Zemunski biser“ u Beogradu, prema novim Osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje decu upućuju da istražuju svoje okruženje na siguran način, da prihvataju druge i da budu prihvaćena.

Vaspitači podstiču decu da primećuju i istražuju svet oko sebe, da uočavaju detalje i da postavljaju pitanja.

Deca su sa vaspitačima napravila brodić od reciklažnog materijala.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
Deca su sa vaspitačima napravila brodić od reciklažnog materijala.

„Kada dete pokaže interesovanje za nešto, mi ga pratimo i istražujemo zajedno sa detetom šta je ono što je u njegovom iskustvu bitno, šta doživljava. Kroz te doživljaje i iskustva deteta, mi pokušavamo da pronađemo ono što bi kod njega probudilo i produbilo i proširilo sva saznanja koja mogu da ga podstaknu na dalji razvoj“, objašnjava vaspitačica Bojana Kuzmanović.  

Tokom predškolskog uzrasta se najintenzivnije i najlakše usvajaju nova znanja.

Tada dete razvija odnos prema učenju, ali i kreativnost, radoznalost i inicijativu. 

Program „Godine uzleta“ podstiče zajedničko učešće dece i odraslih, kroz igru kao najprirodniji način učenja.

Svaki kutak „Zemunskog bisera“ ispunjen je sadržajima koji su za decu provokativni i inspirativni. Napravili su ih sa vaspitačima, uglavnom od prirodnih materijala koji podstiču njihova čula.

A dok je roditelji nisu upisali u „Zemunski biser“, Natalija nije volela da ide u vrtić.

„Bilo je tu i suza i nezadovoljstva u prethodnom vrtiću, čak smo razmišljali i da odustanemo. Ali od kada ide ovde po novom programu, Natalija ide radosna u vrtić i to je nama najvažnije“, kaže Vladimir i primećuje da se u „Zemunskom biseru“, Natalija, kako kaže, otvorila i da je kod nje podstaknuta kreativnost,

„Potvrdu svega toga dobili kad smo bili na testiranju za školu. Pedagog je rekao da je zrela i spremna, iako će u septembru imati tek  6,5 godina“.

Deca prave reku Dunav po sećanju sa izleta.
UNICEF Srbija/2019/Pančić
Deca prave reku Dunav po sećanju sa izleta.

Natalijin tata se priseća da se njegova ćerka veoma posvećeno i kod kuće bavila različitim temama,  osmišljenim tako da u dečije aktivnosti u vrtiću, budu uključeni i roditelji.

Program Godine uzleta ne podrazumeva gotova rešenja koja bi odrasli trebalo da serviraju deci. Oni su partneri u igri i učenju, dok zajedno razvijaju ideje, usvajajući važne životne veštine.

Do 2022. godine, sve predškolske ustanove u Srbiji će primenjivati Nove osnove programa.

Nove osnove programa nastale su u partnerstvu između zaposlenih u vrtićima, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i UNICEF-a.

Do 2022. godine, sve predškolske ustanove u Srbiji će primenjivati Nove osnove programa.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa UNICEF-om, sprovodi program osnaživanja 12,000 vaspitača za primenu Novih osnova, koji je finansiran iz zajma Svetske banke.

UNICEF Srbija