Glas razuma, glas za budućnost

U romskim naseljima se svaka šesta devojčica uda pre nego što napuni 15 godina, a više od polovine se venča pre punoletstva.

Ivana Miljković
Silvija u šetnji sa učesnicama radionice
UNICEF Srbija/2018/Vaš
16 Jul 2018

Pirot, 16. jul 2018 – Silvija Nešić, vedra i bistra dvadesettrogodišnja studentkinja Muzičke akademije u Nišu, već osam godina radi kao vršnjačka edukatorka u romskoj zajednici.

Poslednjih nekoliko godina, sa devojčicama romske nacionalnosti u Pirotu, ali i širom Srbije, deli znanje o dečijem braku i njegovim posledicama. Tim devojčicama ona je zvezda, dobar primer i uzor.

Dok svira na klaviru, priča svoju životnu priču koja će mnogima tokom godina postati inspiracija.

„Imala sam uzbudljivo detinjstvo. Ali mislim da se mnogo toga promenilo kada smo se preselili u neromsko naselje. Tada sam shvatila - sve što može moja drugarica koja nije Romkinja, mogu i ja,“ priča Silvija.

Sa tim stavom njen život išao je uzlaznom linijom. Znala je u svakom trenutku šta želi.

 

Slivija pored svog klavira.
UNICEF Srbija/2018/Vaš
I pored mnogobrojnih obaveza Silvija nalazi vremena da svira klavir.

„Pored osnovne škole, pohađala sam i nižu muzičku školu, folklor, pevala u crkvenom horu. Još tada sam znala da želim da postanem profesorka muzike. I danas, dok studiram, ja sam na mnogobrojnim projektima u raznim organizacijama,“ kaže Silvija.

Veliki uticaj na Silvijin život, njeno obrazovanje i bavljenje ženskim aktivizmom imala je majka Radmila.  

„Moja rana udaja, trudnoća, napuštanje škole i ceo moj život naterali su me da ne dozvolim da moja ćerka doživi takvu sudbinu. Iz ličnog iskustva znam koliko je teško kada se mladi udate. To pričam i drugim ženama. Savetujem ih da razgovaraju sa ćerkama, da im pruže podršku, ali da fokus stave na obrazovanje. Moja vizija jeste - uspešna, obrazovana, zaposlena Romkinja,“ ponosno kaže Radmila.

Silvija gleda fotografije iz detinjstva sa majkom Radmilom
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Najveću podršku za bavljenje ženskim aktivizmom Silviji pruža majka Radmila.

‚‚Moja rana udaja, trudnoća, napuštanje škole i ceo moj život naterali su me da ne dozvolim da moja ćerka doživi takvu sudbinu.˝

majka Radmila

Znajući da ima mnogo devojčica i žena koje su prošle ili prolaze što je i ona, Radmila je 2010. godine osnovala Udruženje građana „Ternipe“ (Mladost) koje se, kako mu i ime kaže, bavi mladima.

Radmila radi i kao koordinatorka za romska pitanja u Opštini Pirot. Udruženje, koje se između ostalog bavi sprečavanjem dečijih brakova, na početku nije nailazilo na poverenje romske zajednice. Danas je, kaže, saradnja mnogo bolja.

Silvija, koja radi i kao motivatorka na radionicama u Udruženju kaže da je problem što romska zajednica, ali i većinsko stanovništvo, dečiji brak smatraju normalnim i svrstavaju ga u tradiciju. Takvo mišljenje usporava borbu protiv dečijih brakova.

„Često romske organizacije naglašavaju da je prosečan životni vek Romkinja 48 godina. Zašto je to tako? Upravo smo shvatili da je to zbog dečijih brakova koji uzrokuju rane trudnoće, a te rane trudnoće uzrokuju i rane abortuse. Shvatili smo da je rana udaja i razlog što se Romkinje ne školuju. A roditelji koji nemaju obrazovanje ne mogu da shvate njegov značaj za decu i sve gledaju kroz norme zajednice,“ objašnjava Silvija.

Devojčice često ne znaju koja su njihova prava i nemaju svest o tome da su ravnopravne sa muškarcima i ženama drugih nacionalnosti.

„Mi želimo da im damo do znanja da su one jednake, da mogu da se bore i za svoja prava, i za ekonomsku samostalnost pre svega“, kaže Silvija.

Prema istraživanju UNICEF-a, u opštoj populaciji u Srbiji, sedam odsto devojčica se uda pre navršene 18-te godine, a manje od jedan odsto pre nego što napuni 15 godina.

Situacija je drastično drugačija u romskim naseljima gde se svaka šesta devojčica uda pre nego što napuni 15 godina, a više od polovine se venča pre punoletstva. Kao posledica, manje od polovine devojčica iz romskih naselja (40 odsto) nastavlja obrazovanje u srednjoj školi.

 

Silvija drži predavanje devojčicama u udruženju
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Silvija dva puta mesečno drži radionice o ranim brakovima u Udruženju „Ternipe“.

Zato Silvija devojčicama govori o posledicama rane udaje,  planiranju porodice i trudnoće, ali ih i usmerava ka obrazovanju. Često i lošim primerima, pričama o devojčicama koje se su udale sa, na primer 14, 15 godina i trpe fizičko i psihičko nasilje, emotivno utiče na devojčice i podstiče ih da se zapitaju šta žele od života.

Da takav život sigurno ne želi, sada zna i šesnaestogodišnja Natalija Osmanović, učesnica radionice. Ponosno priča kako joj je Silvija promenila pogled na život.

„Na mene je Silvija mnogo uticala, jer je vredna, završava školu i bavi se različitim aktivnostima. Želim da budem kao ona. I ja bih volela da završim školu, pa tek onda da se udam,“ kaže Natalija.

I Silvija zna da je uspela. A svaku devojčicu koju je ubedila da završi školu i ne uda se pre punoletstva, smatra ličnim uspehom.

„Svakako da na svojim radionicama pokušavam da budem motivator, neko ko će njih da pokrene pa da kažu - da, ja želim da budem kao ti“, ponosno kaže Silvija.

UNICEF Srbija

Sada, kada je problem dečijih brakova prepoznat u Srbiji, postoji hitna potreba da se različiti akteri, romske zajednice, civilni sektor, škole, centri za socijalni rad, policija i zdravstveni sistem, uključe, kako bi se takvi brakovi sprečavali.

UNICEF je, zahvaljujući finansijskoj podršci Korejskog nacionalnog komiteta za UNICEF, započeo projekat “Ka sprečavanju dečijih brakova u Srbiji”, u okviru kojeg se pilotira model podrške devojčicama koje su u riziku od dečijeg braka, i njihovim porodicama.

Aktivnosti se sprovode u Novom Bečeju, Beogradu i Pirotu, a predviđena je i podrška nacionalnoj koaliciji protiv dečijih brakova.