Usvojena Deklaracija o ukidanju dečijih brakova u Srbiji

22 Mart 2022
two roma girls in school
UNICEF Srbija / 2021 / Živojinović

Nacionalni savet romske nacionalne manjine usvojio je 10. marta 2022. godine, delimično zahvaljujući zalaganju UNICEF-a, Deklaraciju o ukidanju dečijih brakova. Deklaracija je usvojena zahvaljujući konsenzusu koji su postigli romski lideri. Ovo je prvi put da je nacionalno predstavničko telo romske manjine u Srbiji izdalo ovakvu deklaraciju, kojom poziva romske lidere, muškarce i žene, kao i romska udruženja, da preispitaju praksu i uverenje da je dečiji brak deo kulturnog nasleđa Roma.

Deklaracija jasno definiše dečiji brak kao kršenje prava deteta koje ugrožava živote i budućnost devojčica i dečaka, uskraćuje im mogućnost da odlučuju o svom životu, ometa njihovo obrazovanje, čini ih podložnim nasilju, diskriminaciji i zlostavljanju.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine takođe poziva institucije Republike Srbije i lokalne samouprave da sprovode i podrže zakone i politike kojima se sprečavaju dečiji brakovi i štite deca iz rizičnih kategorija.
 
Ova Deklaracija je veliki korak ka napuštanju praksi i verovanja koja sprečavaju decu i porodice iz romske zajednice da ostvare svoj puni potencijal.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.