UNICEF isporučio aparat koji spašava živote tek rođenim bebama Klinici za pedijatriju u Kragujevcu

Vrednu donaciju obezbedila kompanija Delez Srbija

17 Novembar 2021
Donation Kragujevac World Prematurity Day
UNICEF Srbija

Kragujevac, 17. novembar 2021. godine – Danas je svečano obeležen Svetski dan prevremeno rođenih beba u sve četiri neonatalne jedinice u Srbiji, a Klinika za pedijatriju u Kragujevcu je od UNICEF-a dobila aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi. Ovu donaciju obezbedila je kompanija  Delez Srbija u okviru kampanje Tako mali da bi u srce stali.

Aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi namenjen je lečenju beba koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja i on sprečava oštećenja mozga savremenom metodom kontrolisanog snižavanja temperature.

„Posebno nam je drago što smo i danas udružili snage da pošaljemo zajednički apel koliko je važna podrška prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima da dobiju najvažniju bitku u životu. Iako slabašne i osetljive, bebe koje su pre vremena došle na svet, veliki su borci i inspiracija svima nama koji brinemo o njihovom napredovanju. UNICEF Kliniku za pedijatriju podržava godinama kroz nabavku opreme koja nam je potrebna, ali i kroz stručnu podršku u dostizanju najviših standarda u razvojnoj nezi. Zahvaljujem i kompaniji Delez Srbija koja je namenila sredstva za nabavku ovog aparata za bebe rođene sa nedostatkom kiseonika, koji im zaista može spasiti život. Važna je naša zajednička poruka na današnji dan koji je posvećen prevremeno rođenim bebama i svima koji o njima brinu, da briga o njima ostaje naš prioritet“, izjavila je Prof. dr Anđelka Stojković, direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

U Srbiji se svake godine rodi oko 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. UNICEF je krajem prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja,  pokrenuo kampanju Tako mali da bi u srce stali sa ciljem dodatnog opremanja jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji. Od početka godine,  uz podršku privatnog sektora i humanih pojedinaca, obezbeđena je oprema za modernizaciju neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu u vrednosti od 24.163.788,65 dinara. Isporučeno je 8 inkubatora, 4 sistema za terapijsku hipotermiju, 2 reanimaciona stola, 4 fotelje „koža na kožu“, 18 infuzionih pumpi, 5 aspiratora, 4 sistema za torakalnu drenažu, 2 sistema za neinvanzivnu ventilaciju novorođenčadi i druga oprema.

„UNICEF i Centar za neonatologiju su bili uz mene i moju ćerku Elenu u najtežim trenucima, kada je svaki sat bio važan za moje dete. Moja Elena rođena je u 31 nedelji i bila je teška svega 980 grama, a sada ima tri ipo godine i vesela je devojčica u čijem odrastanju uživamo svi. Podrška i nega koju smo dobili tokom 68 dana koje smo ovde provele, ključne su za njeno preživaljavanje i napredovanje i ja sam im neizmerno zahvalna na svakoj reči, gestu i iskrenoj brizi koju smo obe dobile“, izjavila je Mirjana Stojić, mama prevremeno rođene devojčice Elene.

„Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju brine o najosetljivijim bebama iz Centralne i Jugoistočne Srbije, a tokom vanredne situacije koja je prošle godine zadesila Novi Pazar i ceo Sandžak, ovde je bio zbrinut i lečen najveći broj pacijenata, dece i mladih, obolelih od kovida. U ovim teškim vremenima, kada smo svedoci da deca, bebe i trudnice sve češće obolevaju od kovida, samo udruženim snagama možemo da postignemo rezultate. Zato zahvaljujemo kompaniji Delez Srbija što je opredelila novac da podrži najosetljivije i ujedno najizdržljivije među nama, koji pokazuju divovsku snagu u borbi da prežive i mi nastavljamo da se borimo da obezbedimo potrebne uslove za razvoj i napredovanje prevremeno rođenih beba“, izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj UNICEF-a.

Od 2017. godine, kada je UNICEF podržao opremanje neonatalnih jedinica u Srbiji, kako bi preveremeno rođena i bolesna nvorođenčad dobila adekvatnu podršku da bi preživela i napredovala, UNICEF je uložio ukupno 61.463.023,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

„Kompanija Delez Srbija je u UNICEF-u prepoznala pravog partnera i podržala modernizaciju neonatalnih jedinica u Kragujevcu i Novom Sadu. Naša podrška usmerena je na najosetljivije bebe, ali i na lekare i zdravstveno osoblje koje je svakog dana tu za njih. Svetski dan preveremeno rođenih beba je lepa prilika da svi zajedno pošaljemo poruku o važnosti ove teme, ali i o tome koliko je ona deo svih nas“, izjavila je Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacija u kompaniji Delez Srbija.

Kompanija Delez Srbija donirala je UNICEF-u ukupno 200.000 evra za  opremanje jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u našoj zemlji. Od ove donacije, Centar za neonatologiju u Kragujevcu dobiće u januaru i prvo ambulantno vozilo za prevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad.

Pored Kragujevca, Svetski dan prevremeno rođenih beba, obeležen je danas u neonatalnim jedinicama u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Institutu za neonatologiju uručena su dva inkubatora koja je UNICEF obezbedio is sopstvenih sredstava kao odgovor na povećane potrebe za zbrinjavanje beba i dece koji sve ćešće obolevaju od kovida.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.