Podrška od prvog trenutka - Ana Ivanović posetila GAK „Narodni front“

Ana Ivanović, nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, razgovarala je sa majkama prevremeno rođenih beba i podelila svoje iskustvo o važnosti kontakta majke i bebe od prvog trenutka

24 Decembar 2018
Ana Ivanović u poseti GAK "Narodni front"
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Ana Ivanović u poseti GAK "Narodni front"

Beograd, 24. decembar 2018 – Ana Ivanović, nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, danas je posetila odeljenje neonatoloije u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ i zajedno sa prof.dr. Željkom Mikovićem, v.d. direktora klinike i Ređinom De Dominićis, direktorkom UNICEF-a, obišla intenzivnu negu gde su smeštene prevremeno rođene bebe. Tom prilikom, Ana je razgovarala sa majkama i podelila sa njima svoje iskustvo vezano za važnost kontakta majke i bebe od prvog trenutka.

"Veoma sam srećna što sam videla te male borce sa roditeljima u zagrljaju, u bliskom dodiru ‘koža na kožu’. Drago mi je da sam, sa ostalim donatorima, doprinela da se unaprede uslovi za boravak prevremeno rođenih beba u GAK ‘Narodni front’ i da se obezbedi da roditelji mogu da budu uz svoje dete za vreme boravka u neonatološkom odeljenju", rekla je Ana Ivanović.

Dodala je da je “bliskost koju roditelji ostvaruju sa bebama posebno osećanje, neprocenjivo za napredak bebe od prvog trenutka njenog života”.

Prof. dr. Željko Miković je zahvalio UNICEF-u na pruženoj podršci i angažovanju Ane Ivanović u obezbeđivanju sredstava potrebnih da se unaprede uslovi za zbrinjavanje prevremeno rođene dece uz aktivno učešće roditelja tokom boravka deteta u jedinici neonatološke intenzivne nege.

Veoma sam srećna što sam videla te male borce sa roditeljima u zagrljaju, u bliskom dodiru ‘koža na kožu’. 

„Vlada Republike Srbije je jula ove godine donela posebnu Uredbu o nacionalnom programu podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta, i GAK ‘Narodni front’ nastoji da osigura vodeću ulogu u njenom sprovođenju. Posebno zahvaljujemo UNICEF-u na podršci u obezbeđivanju stručnih znanja zaposlenih, kao i u nabavci opreme za uspostavljanje razvojne i porodično orijentisane nege u neonatologiji”, rekao je dr. Željko Miković.

Podrška odeljenju neonatologije obuhvata fotelje za kontakt „koža-na kožu“, detektore buke,  gnezda u inkubatorima za prevremno rođene bebe,  prekrivače za inkubatore, peškire, kao i opremu za izmazanje i čuvanje majčinog mleka.

„Roditelji imaju važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta neonatalne nege u Srbiji. Kontakt ‘koža na kožu’ i smeštaj bebe u istu sobu sa majkom odmah nakon porođaja značajno utiču na uspešnost dojenja i emocionalno povezivanje roditelja i deteta, što je veoma važno za detetov rast i razvoj“, naglasila je direktorka UNICEF-a Ređina De Dominićis.  Ona je zahvalila Ani Ivanović za njenu kontinuiranu podršku, kao i brojnim kompanijama koje su pomogle unapređenje uslova za boravak prevremeno rođenih beba u GAK “Narodni Front”.

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.