Bezbednost dece na internetu u fokusu zajedničkog projekta Telenora i UNICEF-a

01 Jun 2017
Anamarija Viček, Michel Saint-Lot i Ingeborg Øfsthus
UNICEF Srbija/2017/Milanović

Beograd, 1. jun 2017 – Poslednja istraživanja koja je sproveo UNICEF govore da deca počinju da koriste internet pre šeste godine. Skoro 90 odsto njih internet koristi u proseku 80 minuta svakog dana, a svako treće dete izloženo je nekoj vrsti sadržaja koji je za njih uznemirujući.

Zato je edukaciju dece o bezbednom korišćenju Interneta potrebno početi u ranom, predškolskom uzrastu. Tim povodom, Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora i Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, potpisali su ugovor kojim su najavili zvaničan početak projekta „Bezbedan internet za celu porodicu” (Family Safety Net). Projekat će trajati dve godine i fokusirati se na edukaciju dece uzrasta od četiri do osam godina, njihove roditelje i vaspitače. Događaju je prisustvovala i Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Kao vodeća telekomunikaciona kompanija, u obavezi smo da naše usluge učinimo bezbednim, posebno kada su u pitanju najmlađi korisnici. Pitanje zaštite dece na internetu važna je tema koja zahteva angažovanost i sistematski pristup u vremenu digitalizacije celokupnog društva u Srbiji. Sigurna sam da smo, uz podršku naših partnera, na pravom putu da onlajn zajdnicu učinimo bezbednijim mestom za najmlađe“, istakla je Ingeborg Øfsthus.

Istraživanja pokazuju i da svaki četvrti roditelj ne misli da ima dovoljno znanja da pruži adekvatnu podršku detetu u bilo kojoj potencijalno opasnoj situaciji na internetu.

Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva da 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i nastavnika prođe obuku u naredne dve godine. 

„Zašita dece od nasilja i iskorišćavanja se tiče svakog od nas, i zahteva koordinisani odgovor brojnih aktera. Kompanije su sve više i više katalizatori promena za decu. Telenorova korporativna opredeljenost da podrži prava dece kroz svoje ključne biznis aktivnosti i strateško drušveno ulaganje je model kako poslovni sektor daje pozitivan doprinos deci i porodicama“, rekao je direktor UNICEF-a u Srbiji Michel-Saint Lot.

Telenor se temom bezbednog ponašanja na internetu aktivno bavi od 2012. godine. Od tada je realizovan niz aktivnosti u partnerstvu sa resornim ministarstvima i UNICEF-om. Tako je u martu 2016. godine za 4000 učenika osnovnih škola organizovan događaj pod nazivom „Sajber bukvar“, uz podršku Ministarstava prosvete i nauke i UNICEF-a.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u okviru svojih nadležnosti i proteklih godina učestvovao u kreiranju politika kao i aktivnosti, radionica i drugih materijala koji imaju za cilj prevenciju i zaštitu od nasilja na internetu, u čemu je podrška Telenora i UNICEF-a bila značajna. Stečena iskustva su bila dragocena i u sastavljanju sadržaja plana i programa novog predmeta informatike koji se od septembra 2017. godine uvodi kao obavezan od 5. razreda osnovne škole. Ministarstvo je otvoreno ka svakoj podršci koja će dopuniti ono što se unutar obrazovno-vaspitnog sistema može uraditi, a nastavak saradnje Telenora i UNICEF-a nam upravo to obećava: jačanje roditeljskih kompetencija u oblasti bezbednosti na internetu će prema našim očekivanjima rezultirati i u savesnijem, sigurnijem korišćenju interneta kod dece predškskog i školskog uzrasta,“ istakla je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Projekat sa UNICEF-om jedna je u nizu Telenorovih inicijativa u oblasti održivog poslovanja.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.