Rambo Amadeus dhe reporterët e rinj: #DistanceHandsMask do të mbajë të hapura shkollat tona

Ambasadori i Vullnetit të Mirë Kombëtar e UNICEF në Mal të Zi Antonije Pušić, i njohur më mirë si Rambo Amadeus dhe reporterët e rinj të UNICEF po bëjnë thirrje për respektimin e masave epidemiologjike me një këngë

UNICEF Mali i Zi
Indijanac i kauboj
UNICEF Mali i Zi
26 Mars 2021

PODGORICË, 26 MARS 2021 - Ambasadori i vullnetit të mirë kombëtar e UNICEF në Mal të Zi, Antonije Pušić, më i njohur si Rambo Amadeus dhe reporterët e rinj të UNICEF u bëjnë thirrje të gjithë qytetarëve, përfshirë fëmijët dhe të rinjtë, të respektojnë masat e #DistanceHandsMask kudo, në mënyrë që shkollat ​​dhe parashkollat të mund të të jenë të hapura. Në këtë kontekst, me mbështetjen e UNICEF dhe Ambasadës Britanike në Podgoricë, Pušić ka bërë një këngë me titull Distance, Hands, Mask.

Ambasadori i vullnetit të mirë kombëtar e UNICEF në Mal të Zi, Antonije Pušić
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2019

Coronavirus nuk është shaka. Është një sëmundje e keqe dhe e rrezikshme. Ka marrë disa njerëz dhe miq të mi shumë të dashur. Të qenit i kujdesshëm nuk mjafton, sepse gjithmonë ka njerëz pranë nesh që nuk i kushtojnë vëmendje të mjaftueshme. Shpresoj ta shijoni këtë këngë të realizuar nga kolegët e mi dhe unë. Refreni 'Distanca, maska, duart' përsëritet qëllimisht shumë herë, në mënyrë që mesazhi të arrijë edhe tek më të pakujdesshmit ndër ne.

Antonije Pušić, Ambasador i Vullnetit të Mirë i UNICEF në Mali të Zi

Në sondazhin e fundit (Shkurt) të kryer nga Ipsos me mbështetjen e Ambasadës Britanike dhe UNICEF, një e pesta e qytetarëve të Malit të Zi (18%) thanë se nuk po mbanin një distancë prej 1–3 metra nga bashkëbiseduesit e tyre, ndërsa një në çdo 10 qytetarë (11%) deklaruan se nuk vendosin maskë në ambiente të mbyllura. Vetëm gjysma e qytetarëve (49%) thanë se ata respektuan të tre masat e #DistanceHandsMask.

Ne po u bëjmë thirrje bashkëmoshatarëve tanë dhe të gjithë qytetarëve të respektojnë të tre masat e #DistanceHandsMask në mënyrë që të shkojmë në shkollë normalisht.

Sara Marković, reportere e re e UNICEF
Sara Marković, reportere e re e UNICEF
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2021

Raporti global i UNICEF dhe UNESCO me të dhëna nga 191 vende tregon se deri më tani nuk është vërejtur asnjë lidhje shkakësore midis hapjeve të shkollës dhe transmetimit Covid-19. Për më tepër, të dhënat për transmetimin COVID-19 në Mal të Zi në lidhje me parashkollat, shkollat ​​fillore dhe të mesme janë në dispozicion në faqen e internetit të Ministrisë së Arsimit http://www.covid19.edu.me/  ku tregon se numri më i madh i mësuesve dhe studentëve të infektuar janë në komuna që kanë shkallën më të lartë të infektimit. Këto të dhëna tregojnë se shkollat ​​janë vende të sigurta të cilat nuk kontribuojnë në rritjen e infeksioneve COVID-19, nëse ato operohen në përputhje me të gjitha masat parandaluese. Për këtë arsye, UNICEF u bën thirrje të gjithëve që të respektojnë masat e #DistanceMaskHands në mënyrë që shkollat ​​jenë të fundit që mbyllen dhe të parat që hapen gjatë mbylljeve totale.

Emir Dresevic, Reporteri i ri i UNICEF
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2021

Është e trishtueshme kur festojmë ditëlindjet vetë, kur nuk mund të shkojmë në shkollë dhe të marrim pjesë në ngjarje sportive, të shkojmë në kinema ose të dalim jashtë ... Ne duam një fëmijëri dhe adoleshencë normale, dhe kjo është arsyeja pse ne po u bëjmë thirrje të gjithëve që të na mbështesin duke respektuar masat e #DistanceHandsMask.

Emir Drešević, reporter i ri i UNICEF

Kënga Distance, Hands, Mask po lëshohet sot në formatin audio dhe videoja do të prezantohet së shpejti.