Rambo Amadeus i UNICEF-ovi mladi reporteri: #DistancaRukeMaska da nam škole i vrtići rade

Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, i UNICEF-ovi mladi reporteri pjesmom pozivaju na poštovanje epidemioloških mjera

UNICEF Crna Gora
Indijanac i kauboj
UNICEF Crna Gora
26 Mart 2021

PODGORICA, 26. MART 2021. – Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, i UNICEF-ovi mladi reporteri apeluju na sve građane, uključujući i djecu i mlade, da poštuju mjere #DistancaRukeMaska kako bi škole i vrtići bili otvoreni. Tim povodom, Pušić je, uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, napravio pjesmu Distanca, ruke, maska.

Rambo Amadeus, UNICEF-ov ambasador dobre volje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019

Korona nije šala. To je podmukla i opasna bolest. Odnijela je i neke meni vrlo drage ljude i  prijatelje. Iako se pazimo, to nije dovoljno, jer u našoj blizini uvijek ima i onih koji ne paze dovoljno. Nadam se da će vam ova namjenska  pjesma, koju smo moje kolege i ja uradili, biti simpatična. Refren Distanca, maska, ruke namjerno se ponavlja bezbroj puta, da bi poruka doprla i do najneopreznijih.

Antonije Pušić, ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori

U posljednjem istraživanju koje je Ipsos, uz podršku Britanske ambasade i UNICEF-a, sproveo u februaru, jedna petina građana Crne Gore (18%) rekla je da ne drži odstojanje 1‒3 metra od sagovornika, dok je svaki deseti građanin (11%) izjavio da ne nosi masku u zatvorenom prostoru. Tek polovina građana (49%) je rekla da poštuje sve tri mjere #DistancaMaskaRuke.

Pozivamo naše vršnjake i sve građane da poštuju sve tri mjere #DistancaRukeMaska kako bi mi mogli normalno da idemo u školu.

Sara Marković, mlada reporterka UNICEF-a
Sara Marković, mlada reporterka UNICEF-a
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021

Globalni izvještaj UNICEF-a i UNESCO-a  sa podacima iz 191 zemlje svijeta pokazuju da, do sada, nije uočena uzročno-posljedična veza između otvaranja škola i transmisije koronavirusa. Takođe, podaci o transmisiji COVID-a-19 u vrtićima, osnovnim i srednjim školama koji su dostupni na sajtu Ministarstva prosvjete http://www.covid19.edu.me/ pokazuju da je najveći broj inficiranih nastavnika i učenika upravo u opštinama koje imaju najveće stope infekcije. Ovi podaci ukazuju da su škole bezbjedna mjesta koja ne doprinose širenju COVID-a-19 ukoliko se poštuju propisane mjere prevencije. Iz tog razloga, UNICEF poziva na poštovanje mjera #DistancaRukeMaska i na to da škole bude posljednje institucije koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju tokom zaključavanja zbog pandemije.

UNICEF-ov mladi reporter Emir Drešević ističe da je globalna pandemija poseban izazov ne samo za obrazovanje, već i za mentalno zdravlje mladih.

Emir Dresevic, UNICEF-ov mladi reporter
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021

Tužno je kad sami slavimo rođendane, kad nema škole, sporta, bioskopa, izlazaka... Mi želimo normalno djetinjstvo i mladost i zato pozivamo sve da nas podrže poštovanjem mjera #DistancaMaskaRuke.

Emir Drešević, UNICEF-ov mladi reporter

Pjesma Distanca, maska, ruke od danas je dostupna u audio formatu, a njen spot je u pripremi i biće uskoro predstavljen.