Bezbjedno dojenje tokom pandemije kovida-19

Kako da hranite svoje dijete na osnovu smjernica eksperata?

UNICEF
Dojenje, kovid
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022
10 Avgust 2022

Ako ste majka ili trudnica, sasvim je prirodno da imate pitanja u vezi s tim što je najbezbjednije za Vašu bebu tokom pandemije kovida-19.

Mnoštvo dokaza ide u prilog dojenju kao najboljem načinu hranjenja Vaše bebe. Do sada nije utvrđeno da se virus koji izaziva kovid-19 može prenijeti dojenjem ili davanjem majčinog mlijeka. Dojenje, kontakt koža-na-kožu i rano započinjanje isključivog dojenja pomažu bebi da dobro napreduje i da uživa cjeloživotne blagodeti po zdravlje.

U nastavku nudimo nekoliko odgovora na uobičajena pitanja majki i trudnica koja mogu da posluže kao pomoć da biste Vi i Vaša beba imali najbezbjednije iskustvo, bilo da se osjećate zdravo ili da imate znake i simptome kovida-19.

Da li treba da dojim tokom pandemije?

Da. I mnoštvo je razloga i naučnih dokaza za to.

Do danas nema nikakvih dokaza da se virus koji izaziva kovid-19 prenosi dojenjem.

Majčinim mlijekom obezbjeđuju se antitijela porijeklom iz organizma majke koja su blagotvorna po zdravlje beba i koja ih štite od brojnih infekcija.

Dojenjem se značajno smanjuje rizik od smrti kod novorođenčadi i dojenčadi, obezbjeđuju cjeloživotne blagodeti po zdravlje djece, a unapređuje se i zdravlje majki.

Imajte kontakt koža-na-kožu sa svojom novorođenom bebom. Prislanjanje bebe uz Vaše tijelo omogućava rano otpočinjanje dojenja. Ključ je u pravovremenosti, otuda se preporučuje da se s dojenjem krene već tokom prvog sata nakon porođaja.

Ako vaša beba ima 6 mjeseci ili manje, majčino miljeko treba da bude jedina hrana koju uzima, odnosno, u ovom periodu bebu treba isključivo dojiti. Kada dijete navrši 6 mjeseci života, nastavite s dojenjem uz dodatak bezbjedne i zdrave dopunske hrane.

Mogu li dojenjem prenijeti kovid-19 na bebu?

U do sada sprovedenim istraživanjima aktivni koronavirus (onaj koji može da izazove infekciju) nije otkriven u majčinom mlijeku nijedne majke oboljele od kovida-19, tako da nije vjerovatno da se kovid-19 može prenijeti putem majčinog mlijeka. Naučnici nastavljaju da ispituju mlijeko majki kod kojih je potvrđen ili se sumnja na kovid-19.

Da li treba da dojim ako imam ili sumnjam da imam kovid-19?

Da, treba da nastavite s dojenjem uz odgovarajuće mjere predostrožnosti. Prenos kovida-19 preko majčinog mlijeka i tokom dojenja nije utvrđen.

Mjere predostrožnosti podrazumijevaju nošenje medicinske maske, ako je imate, pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola prije i nakon dodirivanja bebe, te redovno čišćenje i dezinfekciju površina koje ste dodirnuli. Provjetravajte prostorije u kojima boravi beba i u kojima dojite. Grudi treba da perete samo ako ste kašljali na njih neposredno prije dojenja. Ako niste kašljali, grudi nije potrebno prati prije svakog podoja.

Da li treba da primim vakcinu protiv kovida-19 ako dojim ili izmlazam mlijeko?

Da, vakcine protiv kovida-19 preporučuju se svim zdravim dojiljama bilo da doje ili se izmlazaju.

Da li je bezbjedno nastaviti s dojenjem nakon primanja vakcine protiv kovida-19?

Da, treba da nastavite da dojite i nakon primanja vakcine kako biste zaštitili svoju bebu. Nijedna od vakcina koje su trenutno u upotrebi, a koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, ne sadrži živi virus, tako da nema rizika da virus prenesete na bebu putem majčinog mlijeka.

Što da radim ako se osjećam isuviše loše da bih dojila?

Ako Vam je previše loše da biste dojili, pokušajte da iznađete druge načine na koje možete svom djetetu na bezbjedan način da obezbijedite majčino mlijeko. Pokušajte da izmlazate mlijeko. Dijete treba hraniti pomoću čiste šolje ili kašičice. Možete da razmotrite i uzimanje doniranog majčinog mlijeka, ako postoji u vašoj blizini. Razgovarajte sa savjetnikom za dojenje ili zdravstvenim radnikom o opcijama koje imate na raspolaganju.

Izmlazanje je važno i za održavanje adekvatne količine mlijeka u grudima i regulisanja “nadolaženja” mlijeka, kako biste mogli ponovo da dojite svoje dijete kada se dovoljno oporavite. Ako izmlazanje nije moguće i nemate na raspolaganju donirano majčino mlijeko, onda razmotrite mogućnost angažovanja dojilje, ako je to prihvaćena praksa u Vašoj kulturi, ili kao krajnju mjeru – da bebi date formulu za bebe pod uslovom da se pravilno priprema, da je bezbjedna i da je imate na raspolaganju.

Da li da dojim dijete ako je bolesno?

Nastavite s dojenjem djeteta čak i ako se razboli. Ako se vaša beba razboli od kovida-19 ili neke druge bolesti, važno je da nastavi da se hrani majčinim mlijekom. Dojenje podstiče imuni sistem bebe, a beba preko mlijeka dobija Vaša antitijela koja joj pomažu da se bori protiv infekcija.

Koje mjere predostrožnosti da preduzmem prilikom dojenja?

Slijedite uputstva za pranje ruku. Ruke treba da operete sapunom i vodom prije i nakon dodirivanja bebe. Možete da koristite i sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Važno je da čistite i dezinfikujete sve površine koje ste dodirnuli i provjetravate prostoriju u kojoj dojite.

Perite pumpice za izmlazanje, posude za čuvanje mlijeka i pribor za hranjenje nakon svake upotrebe kako to obično radite.

 

Prilagođeno na osnovu izvornih materijala Središta UNICEF-a u Njujorku