Podržimo majke da doje - za najbolji početak života

27 Jul 2022
Press
UNICEF Crna Gora/Đorđe Cmiljanić/2022

Podgorica, 27. jul 2022. ­­­– Trideseta Međunarodna sedmica dojenja, koja se obilježava prve sedmice u avgustu, ove godine stavlja akcenat na podršku dojenju u društvu i porodici. Iako u Crnoj Gori raste svijest o značaju dojenja, što je dovelo i do veće stope dojenja u praksi, potrebno je napraviti mnogo više kako bi majke dobijale podršku u porodilištu i nakon izlaska iz porodilišta. Prema podacima iz 2021. godine, u Crnoj Gori je svega jedna četvrtina majki djece uzrasta od 0 do 6 godina podojila svoju bebu u prvih sat vremena nakon porođaja. Tri od pet majki potvrdilo je da je njihova beba dohranjivana u porodilištu. Skoro sve majke (94%) slažu se da je potrebno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile.

Stoga je krajem prošle godine UNICEF, u saradnji s Ministarstvom zdravlja, ponovo pokrenuo inicijativu „Porodilišta po mjeri beba“. U ovom periodu obučeni su nacionalni treneri o najnovijim standardima te inicijative, te je osnovan Nacionalni komitet za dojenje. U ovoj i sljedećoj godini sprovešće se nacionalne obuke za zdravstvene radnike.

„Bez ikakve sumnje, dojenje je jedan od najboljih načina da obezbijedimo najbolji početak života za svako dijete. Prvih nekoliko sati i dana u životu novorođenčeta predstavlja ključno razdoblje za uspostavljanje dojenja. No, često majke naiđu na prepreke nakon izlaska iz porodilišta. Zbog toga je veoma važno da majke imaju podršku u porodilištu i zajednici, naročito u svojim lokalnim domovima zdravlja i od strane patronažnih sestara,“ poručila je ovom prilikom Sabina Žunić, v.d. šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Napravljena je i brza procjena porodilišta u odnosu na revidirane standarde „Porodilišta po mjeri beba“, uz podršku Evropske unije, a u toku je izrada nacionalnih smjernica za „Porodilište po mjeri beba“ i savjetovanje s domovima zdravlja.

„U okviru inicijative 'Porodilišta po mjeri beba' Ministarstvo zdravlja je formiralo komisiju koja je obišla sva porodlišta u Crnoj Gori i izradila finalni izvještaj koji je predstavljen svim opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore. Prema podacima iz izvještaja, Komisija je konstatovala da je u proteklom periodu ostvaren pozitivan pomak i povećanje procenta dojenja u prvom satu. Napravljen je korak naprijed u okviru svih porodilišta“, poručila je dr Slađana Ćorić, generalna direktorka Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja.

Važan dio podrške u Crnoj Gori čine i savjetnice iz Udruženja „Roditelji“ koje putem telefonske linije pomažu majkama kada naiđu na poteškoće u dojenju.

„Radujemo se što konačno dojenje dobija svoj prostor i pažnju i kod institucija i zdravstvenih ustanova i što postoji volja da se radi na edukaciji i unapređenju praksi. To nam je bilo neophodno decenijama unazad i drago nam je da se resorno Ministarstvo posvetilo ovoj važnoj oblasti, uz podršku UNICEF-a. Značajno nam je da smo dio ove priče u dijelu edukacije, ali i promocije dojenja i pružanja pomoći majkama, koja je od presudne važnosti za istrajavanje na što dužem dojenju djece“, poručila je ovom prilikom Kristina Mihailović, izvršna direktorka Udruženja „Roditelji“.

Brojne naučno utemeljene informacije i savjeti o dojenju mogu se naći i u sklopu sve popularnije aplikacije Bebbo koju je UNICEF razvio u saradnji s Institutom za javno zdravlje, uz finansijsku podršku Evropske unije. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android telefone.

Kontakti za medije

Gorana Banda
UNICEF Crna Gora
Telefon: +382 69 580 694

Za svako dijete - najbolji početak života