Donacije UNICEF-a za zdravstvene radnike, nastavnike, roditelje i djecu tokom pandemije

Od svog osnivanja, 1946. godine, UNICEF pruža pomoć djeci i starateljima u zemljama širom svijeta koje se suočavaju sa vanrednim situacijama.

UNICEF Crna Gora
Dječak sa donacijom
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
02 Mart 2022

PODGORICA, 2. mart 2022. godine – Do sada je UNICEF obezbijedio Crnoj Gori donacije u vrijednosti većoj od milion eura kako bi se osiguralo pravilno skladištenje vakcina i dovoljna količina PCR testova, nužno potrebnih ljekova i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, nastavnike, roditelje i djecu tokom pandemije.

„Od svog osnivanja, 1946. godine, UNICEF pruža pomoć djeci i starateljima u zemljama širom svijeta koje se suočavaju sa vanrednim situacijama. Tokom globalne krize koju je izazvala pandemija, UNICEF je obezbijedio donacije Crnoj Gori kao pomoć u rješavanju najkritičnijih problema, a to ćemo nastaviti da radimo i ubuduće”.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Od početka pandemije UNICEF poziva na otvaranje škola uz poštovanje epidemioloških mjera. UNICEF je obezbijedio platnene maske za više od 20.000 djece u Crnoj Gori da podrži pohađanje škole tokom pandemije.

Kako je pandemija dovela do prekida saobraćaja i sistema snabdijevanja, zemlje su se suočavale sa poteškoćama u nabavci čak i najosnovnije zdravstvene opreme, kao što su rukavice, maske, zaštitne kecelje, špricevi i slično. Na osnovu informacija koje je dostavio crnogorski zdravstveni sistem u vezi sa svojim potrebama, UNICEF je do sada obezbijedio gotovo dva miliona rukavica i gotovo pola miliona hirurških maski za zdravstvene radnike, kao i 10.000 zaštitnih kecelja, 22.000 zaštitnih odijela i više od 66.000 kaljača.

 

Dječak i donacija
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022
UNICEF je donirao maske za djecu u Crnoj Gori da podrži pohađanje škole tokom pandemije.

Radi omogućavanja pravilnog skladištenja vakcina, UNICEF je obezbijedio najsavremeniju hladnjaču za vakcine, niz frižidera za vakcine i drugu pomoćnu opremu, kao što su agregat, stabilizatori napona i uređaji za kontinuirano praćenje temperature koji 24 sata dnevno 7 dana sedmično mjere i evidentiraju temperaturu u skladištu za vakcine.

UNICEF je odgovorio i na potrebu nabavke raznih ljekova koji se koriste u liječenju COVID-a-19, kao što je deksametazon, koji je obezbijeđen za sve pacijente oboljele od COVID-a-19, a ukupna vrijednost te nabavke je oko 130.000 eura.

Kao podršku testiranju na koronavirus, UNICEF je obezbijedio gotovo 10.000 PCR testova za Crnu Goru.

I konačno, u martu prošle godine su u Crnu Goru stigle vakcine protiv COVID-a-19 za imunizaciju zdravstvenih radnika i najranjivijih građana zahvaljujući nabavci koju je obezbijedila Vlada Crne Gore preko COVAX inicijative, u okviru koje je UNICEF zadužen za logistiku i transport.