Raste podrška vakcinama u Crnoj Gori

Gotovo svaki drugi građanin Crne Gore (42%) vakcinisao bi se protiv koronavirusa kada bi vakcina bila dostupna

UNICEF Crna Gora
vakcinacija
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2019
25 Decembar 2020

PODGORICA, 25. decembar 2020. – Gotovo svaki drugi građanin Crne Gore (42%) vakcinisao bi se protiv koronavirusa kada bi vakcina bila dostupna. To je potvrdilo posljednje istraživanje Ipsosa koje je sprovedeno od 15. do 18. decembra na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Tokom posljednja dva mjeseca, broj građana koji bi se vakcinisali protiv koronavirusa porastao je za 4 odsto.

Dobro je da povjerenje u vakcine raste u ovoj zemlji. Provjerene vakcine koje odobri Svjetska zdravstvena organizacija najbrži su način da naše živote i ekonomije vratimo na pravi put. Imunizacija je izuzetno važna u zemlji poput Crne Gore, čija se ekonomija oslanja na turističku industriju. I ja lično želim da nastavim sa svojim životom, pa neću oklijevati da primim vakcinu čim postane dostupna.

Karen Medoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori

Takođe, u odnosu na oktobar, bilježi se i pad broja građana koji sumnjaju u vakcine. Procenat onih koji nisu saglasni s tvrdnjom da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljujući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti smanjio se sa 22 odsto u oktobru na 17 odsto u decembru.

Globalna pandemija COVID-a-19 podsjeća nas na to što se dešava kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice od zarazne bolesti. Hitna potreba za vakcinom protiv COVID-a-19 ukazuje na presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije.

Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

U odnosu na oktobar, porastao je i broj građana koji vjeruju da će vakcina ili lijek protiv koronavirusa uskoro biti razvijen od strane farmaceutskih kompanija. Sada to misli 7 od  10 građana (68%), dok je prije dva mjeseca to bio slučaj sa 6 od 10 građana (60%).

Porast onih koji vjeruju da je izbijanje koronavirusa obuzdano i da će uskoro biti gotovo ukazuje na veći optimizam među građanima. Naime, to je u oktobru mislilo 30 odsto građana, a sada to misli njih 37 odsto.

Dobro je da raste povjerenje građana u nauku i vakcine uprkos velikom broju dezinformacija i teorija zavjere koje su na ovu temu svima dostupne. Stoga, pozivam građane da provjeravaju sve informacije sa stručnjacima, tj. ljekarima i pouzdanim izvorima, poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori

Svjetska zdravstvena organizacija je još prošle godine neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – proglasila jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 807 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od 10 minuta, u periodu od 15. do 18. decembra tekuće godine. Ključni nalazi ovog, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na sajtu UNICEF-a Crne Gore.

vakcinacija
UNICEF Crna Gora