Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni (EVA)
Proiect finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Entitatea ONU pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și UNICEF Moldova implementează programul „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, intitulat pe scurt: „EVA”.
Programul va fi implementat de Biroul UN Women în Moldova în conformitate cu Planul de acțiuni pentru egalitatea de gen II (PAEG II) al proiectului Comisiei Europene „Egalitatea de gen și capacitarea femeilor: transformarea vieții fetelor și femeilor prin intermediul relațiilor externe ale UE 2016-2020”, adoptat în septembrie 2015. Cele patru obiective ale PAEG II au fost reiterate în cadrul Summitului de la Riga (2015) și în Documentul de lucru comun cu privire la „Parteneriatul Estic - 20 de rezultate pentru 2020: concentrarea asupra priorităților-cheie și a rezultatelor concrete” (9 iunie 2017) la Summitul PE de la Bruxelles din noiembrie 2017. Capacitarea femeilor și echilibrul de gen constituie unul din cele 20 de rezultate intersectoriale menționate mai sus, astfel programul va fi în totală conformitate cu acest document director important.
O susținere mai pronunțată a drepturilor femeilor, abilitării femeilor și asigurării echilibrului de gen în regiune va permite țărilor partenere să beneficieze din plin de potențialul economic și social al societăților lor. Se vor întreprinde măsuri speciale pentru abordarea stereotipurilor de gen negative, violenței bazate pe gen și diferențelor salariale dintre femei și bărbați.

Intervenția propusă este menită să combată violența în familie împotriva femeilor și copiilor, în mod special să îmbunătățească capacitatea și instrumentele de evaluare a răspunsurilor și serviciilor specializate multidisciplinare. Unul dintre accente va fi pus pe fenomenul formelor de violență sexuală în familie, întrucât acest domeniu nu a fost vizat de nici un program sau donator.
Scopul general al intervenției programului „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” este de a promova egalitatea de gen, abilitarea femeilor prin integrarea accentuată a perspectivei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței domestice împotriva femeilor și copiilor.
Principiile egalității de gen și abilitării femeilor sunt fundamentale pentru program, întrucât femeile din Moldova continuă să se confrunte cu inegalități de gen atunci când este vorba despre piața muncii, diferența de remunerare între femei și bărbați, legi care nu permit femeilor să ocupe anumite funcții, precum și discriminarea conform criteriului de vârstă. Pe lângă aceasta, angajarea femeilor în funcții publice/politice de decizie este limitată, fapt agravat de stereotipurile și normele de gen. De asemenea, femeile sunt principalele responsabile pentru munca de îngrijire neremunerată, în mare parte din cauza insuficienței de servicii publice de îngrijire a copiilor.

Egalitatea de gen este promovată și integrată în procesul de elaborare a politicilor și luare a deciziilor la nivel local, victimele violenței în familie, inclusiv ale violenței sexuale, au un acces mai larg la servicii multidisciplinare eficiente centrate pe supraviețuitori, şi prevenirea violenței este pilotată în școlile și comunitățile locale
Noutăți din cadrul Proiectului EVA
Combaterea violenței împotriva copiilor
Pedeapsa corporală ca formă de disciplinare este încă pe larg răspândită, cultural acceptabilă și tolerată de societate. Studiul de indicatori multipli în cuiburi (MICS, 2014), a scos la iveală faptul că 76% din copiii cu vârste între 2-14 ani au fost supuși disciplinării violente acasă (74% din chintila bogată și 82% din cea săracă), 66% din copiii cu vârste între 2-4 ani au suferit agresiune psihologică, iar 59% din aceeași categorie de vârstă au fost pedepsiți fizic. Violența are loc nu doar în familie, dar și în școală.

Descrierea proiectului
Titlul acțiunii: |
Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, intitulată pe scurt: „EVA”. |
Locul (locurile) acțiunii: |
Republica Moldova Raioanele Cahul și Ungheni |
Durata totală a acțiunii (luni): |
36 luni |
Bugetul total pentru acțiune: |
5.250.000 euro |
Suma (în euro) a contribuției UE solicitate: |
5.000.000 euro |
Obiectivele acțiunii: |
Obiectivul general: „Promovarea egalității de gen și abilitării femeilor prin implementarea consolidată a integrării perspectivei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței în familie care afectează femeile și copiii.” Obiective specifice: OS1: Egalitatea de gen este integrată în procesul de elaborare a politicilor și luare a deciziilor la nivel local. OS2: Victimele violenței în familie, inclusiv sexuale, au un acces mai larg la servicii multidisciplinare eficiente centrate pe victime, iar prevenirea violenței este pilotată în școlile și comunitățile locale. |
Grupul (grupurile) țintă: |
APL-urile de nivelul I și II (alese și desemnate), prestatorii de servicii, comunitatea școlară, mass-media, cetățenii din raioanele Ungheni și Cahul ale Republicii Moldova constituie grupurile-țintă primare. |
Beneficiarii finali: |
APL-uri, femei și copii, bărbați și băieți, adolescenți și tineri din raioanele țintă. |
Rezultatele estimate: |
1.1 Egalitatea de gen este promovată și integrată în procesul de elaborare a politicilor și luare a deciziilor la nivel local. 2.1 Victimele violenței în familie, inclusiv sexuale, au un acces mai larg la servicii multidisciplinare eficiente centrate pe victime, iar prevenirea violenței este pilotată în școlile și comunitățile locale. 2.2. Instituțiile de învățământ secundare și mass-media au personal instruit care să planifice și să faciliteze implementarea programelor de prevenire a violenței. |