Combaterea violenţei împotriva copiilor
Fiecare copil are dreptul să fie protejat împotriva violenţei

Provocarea
Violenţa ameninţă nu doar şansele de supravieţuire și sănătatea copiilor, ci și bunăstarea lor emoţională și viitoarele perspective. Actele de violenţă la care un copil este supus sau martor la o vârstă fragedă, atunci când creierul și corpul se află la o etapă importantă a dezvoltării, pot provoca daune pe tot parcursul vieții. Acestea afectează sănătatea fizică și mintală a copiilor, le compromit capacitatea de a învăța și a socializa, și le subminează dezvoltarea ca adulți funcționali și părinți buni mai târziu în viață.
Violența împotriva copiilor acasă este o normă socială, nefiind combătută chiar și atunci când are loc în public. În timp ce puțini părinți din Moldova consideră că violența poate fi aplicată pentru educarea copilului, aproape jumătate încă mai cred că bătaia este o formă acceptabilă de disciplină, iar 16% dintre părinți recunosc că și-au bătut copilul mai mic de un an.
Sărăcia și nivelul scăzut de trai, consumul de alcool și migrația părinților cu copii lăsați singuri acasă sporesc riscul neglijării, abuzării sau exploatării copiilor.
Aproximativ 75% dintre copii au fost supuşi unor forme de violenţă fizică și psihologică.
Întrucât cazurile de violenţă sunt rareori raportate autorităților, iar serviciile pentru victime sunt limitate, acești băieți și fete nu întotdeauna primesc asistența de care au nevoie. De altfel, puțini părinți au cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și educa copiii într-o manieră pozitivă.
Abandonul și instituționalizarea copiilor sunt, de asemenea, forme de violenţă. Iar copii instituționalizați sunt percepuţi ca fiind deosebit de vulnerabili.
Violența se regăsește și în școli. Există îngrijorări cu privire la intimidarea în școli, aproape 60% dintre adolescenţi fiind implicați în cel puţin o bătaie în ultimul an și/sau hărțuiți cel puțin o dată în ultimele câteva luni.
Mai mult de o treime dintre elevii de 13-15 ani din școlile din Moldova au raportat că au fost implicați în cel puțin o bătaie în ultimul an sau au fost hărțuiți cel puțin o dată în ultimele câteva luni.
Soluția
Prin activitatea sa în Moldova, UNICEF susţine crearea unor sisteme naţionale puternice de protecție a copilului, care să funcționeze în interesul superior al tuturor copiilor, inclusiv al celor mai vulnerabili. Activitățile de îmbunătățire a sistemului de protecție a copilului vizează trei domenii principale: păstrarea familiilor împreună, accesul la justiție și prevenirea violenței împotriva copiilor.