Consolidarea sistemului de protecție a copilului în municipiul Chișinău

Prezentarea Raportului și a Foii de parcurs

20 Februarie 2019
Raport-APSCF-DMPDC
Primăria Chișinău/Moldova/2019

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a participat astăzi la evenimentul de prezentare a Raportului de evaluare a eficienței și eficacității Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului Chișinău (DMPDC) și a Foii de parcurs, în cadrul unui proiect implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în cooperare cu Primăria Municipiului Chișinău și UNICEF Moldova.

Documentele elaborate de experți naționali și internaționali, sunt rezultatul unui apel al Primarului general interimar, făcut acum un an către ONG-urile de profil, în vederea stabilirii de parteneriate de colaborare cu Administrația publică locală Chișinău, pe domeniul protecției drepturilor copilului.

Ruslan Codreanu a subliniat că documentele elaborate se referă la toate subdiviziunile administrației publice locale: Direcția finanțe, Direcția asistență socială și sănătate, Direcția educație, cultură, tineret și sport etc. Fiecare entitate urmează să înainteze propuneri argumentate, pentru a schimba lucrurile și percepția în municipiul Chișinău, pe domeniul de profil, astfel încât peste o perioadă de timp să fie înregistrate și rezultatele întregii echipe. „Sunt sigur că, DMPDC va fi în continuare partenerul de încredere al societății civile și al UNICEF în implementarea Foii de parcurs, subdiviziunea având susținerea întregii echipe a Primăriei în implementarea recomandărilor făcute de experți”, a mai spus Edilul - șef.

Liliana Rotaru, Președinta APSCF a ținut să remarce deschiderea Primăriei Chișinău de colaborare cu sectorul asociativ și, în special, de a solicita evaluarea sistemului de protecție a copilului, pentru a determina situația curentă și a identifica direcția și etapele de parcurs. „Este important și pentru ONG-uri să cunoască unde este necesar suportul către autorități și ce anume poate fi întreprins de către societatea civilă”, a menționat președinta APSCF.

Prin misiune, obiective, servicii furnizate și beneficiarii săi, DMPDC este principala instituție publică responsabilă pentru protecția drepturilor copilului în municipiul Chișinău. DMPDC a contribuit semnificativ la respectarea dreptului primordial al copilului de a creşte şi a fi educat într-un mediu familial.


Recomandările propuse în baza evaluării vizează câteva domenii majore de intervenție: planificare strategică și operațională; reorganizare și dezvoltarea structurii instituționale; studii, analiză, prognoză; managementul resurselor umane; monitorizare, raportare și sisteme informaționale; managementul riscurilor și financiar; participare, transparență, comunicare instituțională.

 

Sursă: Comunicat de presă preluat de la Direcţia Relaţii Publice, Primăria mun. Chişinău
 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook