Udomiteljstvo djece

Obitelj je najbolje mjesto za svako dijete

udomiteljska obitelj s dvoje djece
UNICEF/Knežević Barišić

Izazov

Odrastanje u toplini obitelji  iznimno je važno za rast i razvoj svakog djeteta. Unatoč brizi stručnog osoblja u dječjim domovima, ni jedna institucija ne može zamijeniti obitelj. Samo odrastajući u brižnom obiteljskom okruženju  djeca dobivaju priliku učiti o tome što čini obiteljsku svakodnevicu te osjetiti pripadnost i podršku. Individualizirana pažnja i privrženost omogućavaju djetetu učenje pozitivnih obiteljskih obrazaca.

„Ustanova ne može nadomjestiti ono što je djeci najpotrebnije – obiteljsko okruženje i privrženost.”

S druge strane, djeca koja odrastaju u domovima u život nose doživotne posljedice. Unatoč značajnom napretku koji je ostvaren u razvoju udomiteljstva za djecu i transformaciji ustanova za djecu, u Hrvatskoj još uvijek neopravdano velik broj djece provodi djetinjstvo u institucionalnoj skrbi. I dalje nije dosegnut omjer od 80 posto djece u udomiteljskim obiteljima prema 20 posto u ustanovama, što je već godinama dio različitih planova deinstitucionalizacije.

Fotografija od dijete koje piše u bilježnicu
UNICEF/Knežević Barišić

Rješenje

Kako bismo podržali napore da se svakoj djevojčici i svakome dječaku omogući odrastanje u toplini obitelji, UNICEF već godinama ulaže u razvoj kvalitetnog udomiteljstva. Kroz edukacije stručnjaka iz sustava socijalne skrbi pomažemo premostiti nedostatke i izazove u osiguravanju kvalitetne udomiteljske skrbi. Kako bi djeca koja su povjerena udomiteljskim obiteljima dobila najbolju moguću skrb, radimo na osnaživanju udomiteljskih udruga i samih udomitelja kroz osiguravanje kontinuirane podrške, praćenja i edukacije udomitelja.

Kroz dvije nacionalne kampanje Svako dijete treba obitelj pomogli smo osvijestiti građane o važnosti odrastanja djeteta u obitelji i potaknuti brojne obitelji da se odluče na udomiteljstvo te da otvore svoja srca i vrata svog doma djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.