Smjernice za alternativnu skrb o djeci

Smjernice za alternativnu skrb o djeci nastale su na osnovu prepoznavanja značajnih propusta u primjeni Konvencije o pravima djeteta.

Dječak pruža ručice
VKljajo/UNICEF

Istaknuto

Smjernice za alternativnu skrb o djeci dočekane su dobrodošlicom na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj povodom 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta. One su nastale na osnovu prepoznavanja značajnih propusta u primjerni Konvencije za milijune djece širom svijeta koja odrastaju bez roditeljske skrbi ili koja su takvom riziku izložena. Smjernice su rezultat petogodišnjeg rada, diskusija i pregovora među brojnim akterima, a donose pregled poželjnih pravaca za razvoj politike i prakse u odnosu na: prevenciju izdvajanja djece iz obitelji, procjenu okolnostima u kojima je neophodno izdvajanje djece iz obiteljske skrbi, osiguravanje različitih oblika skrbi kako bi se na najbolji način zadovoljile individualne potrebe svakog djeteta i sl.

Pred Hrvatskom je ključni izazov osiguravanja sustavnog unaprjeđenja podrške i usluga obiteljima pod rizikom za izdvajanje djece, te djelotvornijeg rada s obiteljima iz kojih su djeca već izdvojena.

Djeca u različitim životnim situacijama
Izdavač
UNICEF
Datum objave
Jezici
Hrvatski
ISBN
978-953-7702-03-8

Dokumenti dostupni za preuzimanje